Samfund

Ghita Nørby reagerer på interview: - Jeg bliver sgu ked af det

Mandag gik skuespilleren hårdt til TV 2-journalists spørgsmål på live-tv. Efterfølgende var hun ked af sin opførsel, forklarer hun nu.

Ghita Nørby kommenterer nu på det opsigtsvækkende interview, hun mandag gav til TV 2-journalist Simi Jan i Go’ Aften Live. Det skriver alt.dk.

Simi Jan spurgte blandt andet ind til Nørbys mørke sider, og skuespilleren svarede ved at kalde spørgsmålet ”ganske idiotisk”.

I Anders Lund Madsens podcast Fedeabes Aktuelle Forklaringer på Talk Town forklarer Ghita Nørby nu, hvordan hun oplevede interviewet.

- Jeg bliver ked af, at jeg ikke kan styre... hvorfor skulle jeg dog råbe op. Det er jo idiotisk, det kan jeg jo godt se. Hvorfor skulle jeg dog det? Hold nu din kæft, Ghita. Så lad være… lad være… jeg bliver sgu ked af det, Anders, siger Ghita Nørby.

Grunden til de skarpe modsvar var blandt andet, at hun følte, at et af spørgsmålene fik hendes lange liv og karriere på Det Kongelige Teater til blot at være ”minder”.

Blev spurgt ind til døden

Interviewet med Ghita Nørby var delt op i to dele. Først sad hun og Simi Jan i Nyhavn, hvor samtalen flød ganske fredeligt. Det var da de to senere i udsendelsen sad på Kongens Nytorv, at de gik skævt af hinanden.

Med Det Kongelige Teater i ryggen spurgte Simi Jan, om det bragte minder frem at sidde der.

- Det er sådan set lidt overfladisk betragtet. Minder vil jeg ikke kalde det. Det er et liv, der er levet, svarede skuespilleren.

Senere i det ti minutter lange interview ville Jan vide, om døden skræmmer hende.

- Nej, hvad skal jeg dog svare igen på sådan et spørgsmål? Nu må du altså holde op. Kan du ikke godt vænne dig til, når du interviewer folk, at spørge dig selv indvendig: "Hvordan har jeg det egentlig, hvad er det jeg gerne vil vide?" Altså helt seriøst og stille og tænke dig om. Lad vær med alle de der idiotiske spørgsmål. "Er du bange for døden?" Hvad skal jeg svare, lød det fra den 86-årige skuespiller.

Afslutningsvis spurgte Simi Jan, om Ghita Nørby havde et livsråd til hende.

- Ja, jeg kan sige dig: Tænk dig om. Det er det, eneste jeg kan bede dig om, lød svaret, som Simi Jan tog imod med et grin.

Forargelse på sociale medier

Interviewet satte ild i debatten på de sociale medier.

Nogle forsvarede Ghita Nørby, mens andre mente, at skuespilleren havde trådt over stregen.

Debatten har fortsat gennem ugen, hvor mange har luftet deres holdning til Nørbys opførsel.

Flere hæfter sig ved, at det ikke er første gang, hun giver et kontroversielt interview.

I 2019 gik et portrætinterview mellem hende og Radio24syv-journalist Iben Maria Zeuthen skævt. Også dengang kaldte hun journalistens spørgsmål for idiotiske.

En bruger på Twitter sammenlignede Simi Jans erfaring som krigskorrespondent med at skulle interviewe den folkekære skuespiller.

Dagen efter interviewet fortalte adfærdsforsker på Roskilde Universitet Pelle Guldborg Hansen til TV 2, at reaktionen fra danskerne blandt andet sker, fordi vi ikke er vant til at se en samtale mislykkes på den måde.

- Ghita Nørby har selv valgt at være med, og derfor forventer man en samtale mellem to lige parter. Men hun saboterer samtalen mere og mere. Simi Jan prøver at redde det, men det gør hun ved at underkaste sig og undskylde over for hende til sidst. Den sabotage af samtalen kan fremstå enormt ubehøvlet for den normale dansker, sagde han.

De skiltes som gode venner

TV 2s redaktør på ’Go’ aften LIVE’, Henriette Ladegaard-Pedersen, sagde mandag i et skriftligt svar, at man havde foreslået en forhåndssamtale med Ghita Nørby, men det havde hun afvist.

- Det ønsker Ghita Nørby principielt ikke, for hun foretrækker de mere spontane interviewsituationer og spørgsmål, skrev hun og tilføjede:

- Simi hentede Ghita Nørby i hendes hjem, og sammen kørte de til Nyhavn, hvor første del af interviewet foregik. Efter anden del af interviewet skiltes de som gode venner, hvorefter en anden fra produktionsholdet – som planlagt – kørte Ghita Nørby hjem.

Ghita Nørby er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse om et interview. Simi Jan ønskede tirsdag ikke at kommentere på interviewet.