Coronavirus

Danmark tæt på flokimmunitet til efteråret, siger lektor

Den særligt smitsomme Delta-variant har rykket grænsen for, hvor mange danskere der skal vaccineres for at opnå flokimmunitet.

Det får stor betydning for flokimmuniteten i Danmark, at 12-15-årige samt gravide og ammende nu også bliver tilbudt vaccinen.

Det vurderer Viggo Andreasen, som er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, på baggrund af egne beregninger.

- Vi kommer næsten op på flokimmunitet til efteråret, siger han til TV 2.

Viggo Andreasens beregninger tager udgangspunkt i, at der er flokimmunitet, når 86 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

I Danmark er præcis 87 procent af befolkningen over 12 år, og af dem forventer Viggo Andreasen, at cirka 5 procent ikke vil modtage vaccinen af forskellige årsager.

Således regner han med, at vi er "meget tæt på flokimmunitet" til efteråret.

Delta-varianten har skubbet grænsen

I starten af pandemien var der bred enighed blandt eksperter om, at 70 procent var nok til at opnå flokimmunitet. Også Statens Serum Institut definerede 70 procent som grænsen, da udrulningen af vaccinerne begyndte i december 2020.

Ifølge Viggo Andreasen er det tal dog ikke længere gyldigt, fordi Delta-varianten er blevet den dominerende i samfundet.

- Vi bekymrer os om Delta-varianten nu, og den er langt mere smitsom end Wuhan-stammen. Derfor skal flere også være immune, før vi er sikre, siger han.

En lignende melding kom fra Søren Brostrøm, direktør fra Sundhedsstyrelsen, da han på et pressemøde 17. juni meddelte, at 12-15-årige skal tilbydes vaccine.

- Vi har brug for ekstra befolkningsimmunitet, fordi vi er bekymret for den særlig smitsomme Delta-variant, sagde han.

Siden 7. juli har Delta-varianten været den dominerende i Danmark. Det vurderes, at den smitter cirka 90 procent mere end den oprindelige coronavariant og 50 procent mere end den britiske variant, som var dominerende før Delta.

Danmark er godt med

På nuværende tidspunkt har knap fire millioner danskere fået første stik, og den danske udrulning har taget til i hastighed.

- Jeg tror for eksempel, vi overhaler Storbritannien i denne uge, som ellers har været hurtigt ude at starthullerne, siger han og uddyber, at man i Storbritannien er langt fra flokimmunitet, fordi det kun er borgere over 18 år, som bliver tilbudt vaccinen.

Vi kan dog ikke helt undgå smitte i samfundet, understreger lektoren:

- Der vil komme små udbrud hist og her, for eksempel i børnehaver og på skoler, selv når vi når efteråret og er tæt på flokimmunitet. Men vi er godt på vej.