Samfund

Bør du blive testet, når du er vaccineret? Her er tre eksperters svar

Tre forskere ser ingen grund til, at færdigvaccinerede tester sig. Ifølge Sundhedsstyrelsen behøver man ikke teste sig regelmæssigt efter sidste stik.

Torsdag kom meldingen, at over fire millioner personer i Danmark nu har fået mindst ét stik med en coronavaccine. 2,8 millioner kan kalde sig færdigvaccinerede.

Men hvordan skal man forholde sig til at blive testet, når man har fået det sidste stik?

Sundhedsstyrelsens anbefaling lyder, at færdigvaccinerede ikke behøver at blive testet regelmæssigt. For personale i sundheds- og ældresektoren er anbefalingen dog, at der sker "regelmæssig og systematisk test", eksempelvis to gange ugentligt.

Men tre forskere ser ingen grund til, at færdigvaccinerede bliver testet.

Forskere: Ingen grund til test

Peter Kamp Busk er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet. Han har flere års ekspertise i virustestning fra den danske medicinalindustri.

- Vaccinationerne virker, men det gør massetestsystemet ikke. Hvis man har været nærkontakt, skal man blive testet, selvom man er vaccineret. Har man ikke været nærkontakt, er der ingen grund til at blive testet, siger han.

Han mener, at hele testsystemet ser ud til at være "penge ud af vinduet", når vaccinationstallene nu er så høje. Test efter vaccine bør mest være af hensyn til sårbare personer, lyder det.

- Men de fleste af de sårbare er blevet vaccinerede. Test uden begrundet mistanke må næsten kun være for sundhedspersonale og sårbare personer, som ikke er vaccinerede. Så er der en grund til at blive testet.

Han bakkes op af Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. Han forsker blandt andet i udvikling og virkning af vacciner og immunforsvar mod virus. I et skriftligt svar lyder det:

- Fuldt vaccinerede bør ikke testes for virus. Hos den gruppe skal vi have løbende overblik over varighed af immunitet, skriver Riis Paludan.

Flokimmunitet til efteråret

På linje med de to mener virusforsker Håvard Jenssen fra Roskilde Universitet, at der ikke er nogen grund til strenge testkrav.

Det læner sig dermed op ad Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at færdigvaccinerede ikke behøver at blive testet regelmæssigt.

- Argumentet har hele tiden været, at vi ikke skal kollapse hospitalsvæsenet. I øjeblikket bevæger vi os milevidt fra en sådan situation, og jeg ser det som ret uansvarligt at blive ved med de strenge testkrav, siger han i et skriftligt svar.

Han vurderer også, at det for den enkelte har været "et mareridt" at forholde sig til skiftende udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen.

- På den ene side er der ingen grund til panik, i og med at smittestigningen ikke afspejles i antallet af indlæggelser. På den anden side gennemføres der alligevel konstante ændringer i retningslinjerne for, hvordan man skal opføre sig. Jeg tror, at det kan virke meningsløst for folk og fremstå i bedste fald lidt uklart og ulogisk, skriver Håvard Jenssen.

Torsdag vurderede Viggo Andreasen, som er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, over for TV 2, at vi til efteråret næsten vil opnå flokimmunitet. Han baserer det på baggrund af egne beregninger. De tager udgangspunkt i, at der er flokimmunitet, når 86 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

Det har ikke været muligt at få et interview med Sundhedsstyrelsen.