Coronavirus

180.000 testpersoner og et par klare svar - Her er studierne bag vaccination af gravide

Det er ikke farligt at blive vaccineret. Men det kan være farligt at lade være. Både for mor og for barn, viser studier ifølge Sundhedsstyrelsen.

Efter flere ugers pres fra gravide, fødselslæger og jordemødre har Sundhedsstyrelsen nu valgt at anbefale gravide og ammende i Danmark at blive vaccineret med en godkendt coronavaccine.

Det sker, fordi adskillige studier nu viser, at man kan være helt sikker på, at det hverken er risikabelt for mor eller barn, når en gravid bliver vaccineret, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Vi har samtidig skullet være helt sikre på, at vi i forhold til sikkerheden, det vil sige bivirkninger og eventuelle skadevirkninger, kunne være helt trygge ved at gå ud med den meget klare anbefaling, som vi er kommet med, siger Søren Brostrøm til TV 2.

Det kolde, faglige grundlag

Nu siger man nemlig ikke bare, at de to godkendte vacciner i det danske massevaccinationsprogram er sikre for gravide. Man siger også, at de rent faktisk forebygger sygdom, understreger Brostrøm.

Men kan det være farligt for mor eller barn, hvis en gravid kvinde bliver vaccineret? Hvor stor er risikoen for at gravide bliver alvorligt syg med covid-19? Og hvilke studier taler Søren Brostrøm om?

Samtidigt med anbefalingens offentliggørelse udgav Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside et 22 sider langt notat. Her er hele det faglige grundlag bag anbefalingen udpenslet, og her findes svar på en del spørgsmål.

Ikke farligt at blive vaccineret

Så er det farligt for gravide at blive vaccineret med enten Pfizer/BioNTech eller Modernas vaccine?

Det korte svar er nej.

- De bivirkninger, der er hos gravide, er de samme, som vi kender hos ikke-gravide. Og de er ikke værre end som så, siger Søren Brostrøm til TV 2.

I Sundhedsstyrelsens notat har man fremhævet fem studier fra USA, Canada, Skotland og Israel. I alt indeholder studierne, der er lavet med forskellige metoder, over 180.000 personer – heraf omtrent 133.000 i ét amerikansk studie.

Ifølge notatet er der intet i studierne, der tyder på, at de vaccinerede gravide kvinder får nogen særlige bivirkninger af vaccinerne, eller at der skulle være nogen særlig fare for (ufødte) børn. Hverken før eller efter fødslen.

Sammenlignet med risikoen blandt gravide fra før pandemiens start, er der ingen øget risiko for ”abort, dødfødsel, præterm fødsel, væksthæmning, misdannelser eller neonatal død” blandt de vaccinerede, gravide kvinder, skriver Sundhedsstyrelsen.

Men potentielt farligt at lade være

Søren Brostrøm lægger dog også vægt på, at vaccinerne rent faktisk virker, og at de kan forhindre, at gravide bliver syge med covid-19. Derfor minder han om en anden ting.

- Man skal også tænke på risikoen ved at blive syg med covid-19 og for at smitte videre, siger han henvendt til gravide.

Langt de fleste gravide, som bliver smittet med SARS-CoV-2, vil have et ukompliceret forløb uden behov for indlæggelse

Notat fra Sundhedsstyrelsen

Her har Sundhedsstyrelsen ifølge notatet kigget 192 studier fra ind- og udland igennem. På den baggrund har styrelsen blandt andet konkluderet to ting.

Der er omtrent dobbelt så høj risiko for at gravide skal indlægges, hvis de får covid-19, sammenlignet med ikke-gravide personer i samme alder.

Noget tyder på, at der er en to til tre gange højere risiko for, at barnet bliver født før tid, hvis den uvaccinerede, gravide kvinde får covid-19.

Men at risikoen for alvorlige sygdom ved covid-19-smitte er højere end normalt betyder ikke nødvendigvis, at den er høj, fremgår det i notatet.

- Langt de fleste gravide, som bliver smittet med SARS-CoV-2, vil have et ukompliceret forløb uden behov for indlæggelse, skriver Sundhedsstyrelsen.

Hvad med ammende?

I notatet har man også set på risikoen både ved at få covid-19 og ved at blive vaccineret i en periode, hvor man ammer.

Her understreger Sundhedsstyrelsen i begge tilfælde, at data om ammende er sparsom, men foreløbigt tegner der sig et mønster, der tyder på to ting.

Der er ingen særlig risiko for at blive mere syg af covid-19, hvis man ammer, end hvis man ikke gør.

Og der er ingen kendt risiko forbundet med at få en af de to bredt anbefalede vacciner, hvis man ammer.

Fortsat frivilligt

Således har Danmark nu tilsluttet sig en gruppe på 20 andre lande, heriblandt Canada, Holland og Sverige, som enten anbefaler eller har gjort frivilligt for gravide at blive vaccineret.

I Danmark er det netop også frivilligt. Er man utryg, bør man vente, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen råder dog også gravide kvinder, der er i første trimester at vente til andet eller tredje trimester, før de bliver vaccineret.

Ikke fordi det er farligt at blive vaccineret i første trimester – blot for at gå med livrem og seler, siger Søren Brostrøm.