Samfund

Rekordhøjt antal lønmodtagere i Danmark

Fra april til maj steg antallet af lønmodtagere til over 2,8 millioner. Det er det højeste siden 2008.

Antallet af lønmodtagere i Danmark har nået sit højeste niveau i mere end ti år.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Tallene i opgørelse er korrigeret for normale sæsonudsving.

Ifølge opgørelsen er antallet af lønmodtagere fra april til maj steget med 35.000 til 2.822.000 personer.

Det er den største månedlige stigning og det højeste antal lønmodtagere siden 2008, hvor Danmarks Statistik begyndte at bruge den nuværende metode til at opgøre antallet af lønmodtagere.

Udviklingen kommer i forlængelse af, at store dele af samfundets aktiviteter er blevet genoptaget efter vinterens nedlukning. Det har øget efterspørgslen efter ledige hænder og sendt flere i arbejde.

Derudover er tallet trukket godt op af flere ansatte inden for sundhedsvæsenet, hvor et stort antal personer har arbejdet med test, smitteopsporing og vaccineudrulning.

Beskæftigelsens bagside

Selvom Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er glædeligt overrasket over, at beskæftigelsen steg med 35.000 i maj forventer han ikke, at antallet af personer i arbejde er færdigt med at stige.

- Vi skal ikke forvente at der kommer 35.000 ekstra i beskæftigelse hver måned, for det kommer simpelthen ikke til at ske. Men der kommer fremgang, for vi taler stadigvæk om en økonomi, der er på vej frem, siger Jeppe Juul Borre til TV 2.

Alligevel bringer den nye rekordbeskæftigelse ikke kun ubetinget glæde. For virksomhederne gør det nemlig opgaven med at finde ny arbejdskraft mere besværlig.

- I byggeerhvervet melder hver tredje virksomhed i dag om mangel på arbejdskraft. For et år siden var det hver tiende. I servicefagene er det i dag hver fjerde virksomhed, der melder om mangel på arbejdskraft. For et år siden var det hver tyvende, siger cheføkonomen.