Samfund

Region udskyder over 100.000 kræftundersøgelser

Lægemangel betyder, at regionen udskyder tusindvis af screeninger, der kan opdage brystkræft på et tidligt stadie. Kræftens Bekæmpelse er bekymret.

Over 100.000 kvinder i hovedstadsområdet kommer til at vente længere end planlangt på at få foretaget en screening for brystkræft.

Det skriver Berlingske.

Raske kvinder mellem 50 og 69 år skal hvert andet år indkaldes til en screening, der skal vise, om de er ved at udvikle brystkræft.

Men Region Hovedstaden oplyser til avisen, at op mod 110.000-120.000 kvinder, der skulle have været indkaldt i august, september og oktober, efter alt at dømme vil blive ramt af forsinkelse.

Og det bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

- Vi ved, at tid spiller en afgørende rolle for kvindernes overlevelseschancer, når det kommer til kræft, og screeningsprogrammet bidrager også til at finde nogle mere alvorlige kræftknuder på et tidligere tidspunkt. Derfor er det vigtigt, at kvinderne bliver undersøgt til tiden, siger overlæge hos Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard til Berlingske.

Mangel på personale

Region Hovedstaden forklarer over for avisen, at man er ramt af en akut mangel på blandt andet mammaradiologer, som er de læger, der både undersøger kvinder med symptomer på brystkræft og aflæser billeder af kvinders bryster fra det nationale screeningsprogram.

Derfor har regionen valgt at nedprioritere screeningsprogrammet og i stedet fokusere på patienter, der har symptomer på brystkræft og derfor skal have en grundigere undersøgelse.

- Det er overhovedet ikke noget, jeg er glad for. Men jeg synes, det er det rette valg at prioritere de kvinder, hvor der er en konkret mistanke om kræft i stedet for screeninger af dem, der i udgangspunktet er raske, siger formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K), til TV 2.

Regionen har før sendt patienter til Region Nordjylland og sideløbende forsøgt at etablere et samarbejde med hospitaler i Skåne i Sverige. Men der er mangel på mammaradiologer i hele Europa, og begge steder er nu så pressede, at de må melde pas.

Mange patienter aflyste deres screeningstider, da coronapandemien var på sit højeste, og det har skabt en pukkel, der ikke kun rammer Region Hovedstaden.

Regionen har allerede sendt jobopslag ud i hele Europa for at lokke mammaradiologer til hovedstadsområdet. Og mens de venter, knokler de, for at forsinkelserne ikke skal vokse og ramme endnu flere kvinder.

- Vores medarbejdere arbejder over, vi sender patienter til privathospitaler, og vi har snore ude til andre regioner og endda udlandet for at se, om de kan aftage nogle af vores patienter. Vi gør alt, hvad vi kan, siger Christoffer Buster Reinhardt til TV 2.

Derudover er der købt et kunstigt intelligenssystem, der skal aflaste mammaradiologerne.

Ret til erstatning

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har valgt at nedsætte en politisk taskforce, som skal gøre noget ved problemet.

Region Hovedstaden har samtidig forsøgt at løse problemet ved at sende kvinder til Region Nordjylland og Skåne for at blive undersøgt tidligere.

I mellemtiden opfordrer regionen kvinder, der har symptomer på brystkræft, til at kontakte deres egen læge, så de kan blive henvist til klinisk mammografi uden om det nationale screeningsprogram. Ellers kan de komme til at vente op til to år og seks måneder på undersøgelsen.

Det er tre måneder længere, end hvad Sundhedslovens paragraf 85 tillader. Det betyder, at de ventende kvinder, der får udsat deres screening, vil have ret til erstatning, hvis de senere får konstateret brystkræft.