GO'

Ghita Nørby-interview forarger på sociale medier – men hvorfor?

En ekspert mener, at interviewet er et eksempel på en yngre og en ældre generation.

Mandag aften satte skuespiller Ghita Nørby og TV 2-journalist Simi Jan sig på Kongens Nytorv over for Det Kongelig Teater i København. Rammen var sat for et interview i ’Go’ aften LIVE’ om Nørbys liv og karriere på blandt andet teatret, der stod bag de to.

Men interviewet tog hurtigt en drejning, da journalisten spurgte, om det bragte minder frem at sidde foran teatret.

- Det er sådan set lidt overfladisk betragtet. Minder vil jeg ikke kalde det. Det er et liv, der er levet, svarede skuespillerinden.

Gennem interviewet gik Nørby kritisk til spørgsmålene, som Simi Jan stillede for rullende kamera. Da journalisten spurgte ind til skuespillerindens mørke sider, kaldte hun spørgsmålet for ”ganske idiotisk”. Sådan fortsatte det gennem det ti minutter lange interview, selv om der fra begge sider blev grinet undervejs.

Forargede reaktioner

På de sociale medier bliver interviewet debatteret flittigt. Nogle forsvarer Ghita Nørby, mens mange andre kritiserer den 86-årige skuespiller, som de mener, går over grænsen.

Men hvorfor skaber interviewet så stor debat? Ifølge Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker på Roskilde Universitet, er reaktionen et udtryk for, at mennesker bruger sladder i en social sammenhæng.

- Vi er vanvittigt hurtige til at skyde fra hoften med domme over andre mennesker. Inden for adfærdsforskning taler man om, at 99,9 procent af alle forklaringer, vi har om andre menneskers adfærd, er forkerte. Seeren ser ikke alt det, der sker rundt om Ghita Nørby og Simi Jan, siger han.

Han tilføjer, at vi ikke er vant til at opleve samtaler, som mislykkes på den måde.

- Ghita Nørby har selv valgt at være med, og derfor forventer man en samtale mellem to lige parter. Men hun saboterer samtalen mere og mere. Simi Jan prøver at redde det, men det gør hun ved at underkaste sig og undskylde over for hende til sidst. Den sabotage af samtalen kan fremstå enormt ubehøvlet for den normale dansker, forklarer Pelle Guldborg Hansen.

De vil forskellige ting

Det er ikke første gang, at et interview med Ghita Nørby sætter gang i diskussioner. I 2019 gik et portrætinterview skævt mellem skuespillerinden og journalist hos Radio24syv Iben Maria Zeuthen. Det fik danskerne til at diskutere, om det var skuespillerinden eller journalisten, som trådte over stregen.

Også denne gang er der tegn på, at journalist og kilde vil to forskellige ting, påpeger Pelle Guldborg Hansen. Han ser på såkaldte ”mikrointeraktioner” og bider mærker i, at Nørby gerne vil tale til direkte til kameraet, mens Jan vil have en intim samtale uden at lægge mærke til kameraet.

- Ghita Nørby vil gerne fortælle på sine egne præmisser. Hun er vant til at gå ind på scenen og fortælle sin historie for et publikum. Simi Jan vil noget helt andet og lader som om, der ikke er et publikum. Den ene performer til et kamera, og den anden vil have en intim samtale, siger han.

Et møde mellem to generationer

Inge Correll har i årevis har undervist i takt og tone og skrevet bøger om samme emne. Hun mener, at interviewet er et eksempel på en yngre og en ældre generation, der går skævt af hinanden.

- De unge kan godt fare lidt hurtigt frem, og de ældre kan synes, at der mangler respekt. Der er flere af spørgsmålene, som man ikke stiller til en stor diva. Ghita Nørby siger fra, hvis der er noget, der ikke passer hende, lyder det.

Reaktionerne mod Ghita Nørby mener Correll er et tegn på, at Janteloven stadig står stærkt i Danmark.

- Det er det samfund, vi lever i. Man skal ikke føre sig for langt frem.

Ingen forhåndssamtale

TV 2s redaktør på ’Go’ aften LIVE’, Henriette Ladegaard-Pedersen, siger i et skriftligt svar, at det ikke var muligt at lave en forhåndssamtale med Ghita Nørby.

- Det ønsker Ghita Nørby principielt ikke, for hun foretrækker de mere spontane interviewsituationer og spørgsmål, skriver hun og tilføjer:

- Simi Jan havde selv ønsket, at Ghita Nørby skulle være en af sommerens interviewpersoner, og også Ghita Nørby var meget glad for udsigten til at blive interviewet af Simi Jan. Simi hentede Ghita Nørby i hendes hjem, og sammen kørte de til Nyhavn, hvor første del af interviewet foregik. Efter anden del af interviewet skiltes de som gode venner, hvorefter en anden fra produktionsholdet – som planlagt – kørte Ghita Nørby hjem.

Simi Jan har ikke ønsket at kommentere på interviewet, og Ghita Nørby er ikke vendt tilbage på TV 2’s henvendelse.