Samfund

Eksperter er bekymrede over, hvor hurtigt klimakrisen har forstærket ekstremt vejr

Vi kan forvente flere oversvømmelser, flere skovbrande, flere tørker og højere temperaturer i fremtiden.

Den seneste måned er klimaudfordringerne blevet ganske tydelige for borgere i den vestlige verden.

Hvor det tidligere var tøende is i Arktisk eller tørker på den sydlige halvkugle, så ser vi nu både nye varmerekorder, enorme skovbrande, tørker og oversvømmelser på samme tid – og i lande, hvor vi ikke tænkte, det var muligt.

Siden 1970’erne har klimaforskere forudset, at det ville ske, men nu kan de modeller, forskerne bruger til at forudse, hvor voldsomt det bliver, ikke følge med mere.

Det forklarer Michael E. Mann, der er chef for Earth System Science Center på Penn State Universitet.

- Modellerne undervurderer i hvor høj grad, klimaforandringerne har indvirkning på ekstreme vejrbegivenheder, siger han til CNN.

Udfordringen ved, at forskernes computere ikke længere kan følge med virkeligheden, er, at eksempelvis at omfanget af de voldsomme oversvømmelser i Belgien og Tyskland ikke i stod tilstrækkeligt klart på forhånd.

Et nødvendigt onde

Både i USA og EU ser vi politikere, der vil gøre mere for at mindske CO2-udledningen. Blandt andet ved det ambitiøse udspil fra den Europæiske Union for nyligt, hvor de foreslog, at salg af benzin- og dieselbiler skal forbydes fra 2030.

Men alligevel mener en række klimaaktivister, at det langt fra er nok, hvis man rent faktisk vil gøre en forskel. Og de seneste uvejr på de nordlige himmelstrøg kan måske være med til at ændre noget.

- Vi ved, at der er et mentalt ubehag, når klimaforandringerne påvirker folk, som er langt væk fra dig selv og det du kender. Vi har en tendens til at skubbe det væk, fordi ét er høre om problemerne, men det er en anden ting at føle dem, siger Merritt Turetsky, der er direktør for Institute of Arctic and Alpine Research, til CNN.

- Vi er nu et sted, hvor alle på planeten personligt har følt omfanget af klimaforandringerne eller kender nogen, som har. Det kommer tættere og tættere på.

Og man skal da heller ikke kigge lang tid på verdens nyhedsmedier for at finde eksempler på, at store dele af den vestlige verden netop nu voldsomme udfordringer med både naturbrande, tørke og oversvømmelser.

Naturbrande

Naturbrande har fortæret mere end 1,7 millioner hektarer land i USA. Billede fra Oregon, USA.

Ifølge de nationale brandmyndigheder hærger 80 store skovbrande netop nu i 13 stater på tværs af USA, og mere end 1,7 million hektarer land er i brand. Det svarer til et område på størrelse med Kuwait.

Og sidste år kæmpede brandfolk med mere end 10.000 naturbrande alene i Californien.

Men det er ikke kun USA og Australien, at klimaforandringerne har medført enorme naturbrande. Det gør de nu også i Sibirien, der ellers har ry for at være et koldt sted.

De lokale myndigheder har advaret 320.000 beboere om at blive indenfor, fordi giftig røg fra en enorm skovbrand truer med at kvæle dem.

Samtidigt kalder myndighederne ifølge The Guardian det for den tørreste sommer i 150 år.

Oversvømmelser

Oversvømmelserne førte til mindst 194 dødsfald og enorme ødelæggelser i Tyskland og Belgien.

Mens store dele af USA brænder, oplever de andre steder i landet ødelæggende oversvømmelser. I sidste uge blev der erklæret undtagelsestilstand i Arizona, efter voldsomme vandmængder lavede gaderne til floder.

Oversvømmelserne i Arizona blev forværret af de skovbrande, der i 2019 ramte staten og fjernede vegetationen, hvilket fjernede beskyttelsen fra vandet i år.

Samtidigt skriver NASA, at månecyklusser og klimaforandringer vil føre til, at alle amerikanske kystlinjer vil opleve stigende vandstande.

- Lavtliggende områder er i højere grad udsatte på grund af oversvømmelser, og det vil kun blive værre, siger Bill Nelson, der er administrator hos NASA.

I Europa har vi ligeledes set, hvad oversvømmelser kan gøre ved samfund, som vi ellers ikke troede var i udsatte.

En dansker er omkommet, og det samme er mindst 193 andre personer i Belgien og Tyskland, efter at de massive vandmasser overraskede mange byer. Derudover er flere hundrede stadig savnet. Ifølge en dansk beredskabschef er der stor risiko for, at mange af de savnede også er omkommet.

Tørke

Den faldende vandstand i Lake Mead har efterladt en hvid mineralring hele vejen rundt.

Selvom tørker kan opstå naturligt, så mener forskere, at de er blevet værre på grund af menneskeskabte klimaforandringer, og et af de steder, at det er meget tydeligt lige nu, er ved Lake Mead.

Søen, der er skabt, da man byggede Hooverdæmningen, ligger mellem staterne Nevada og Arizona og leverer vand til 25 millioner mennesker. For første gang nogensinde oplever amerikanerne, at mængden af vand i søen er kritisk lavt. Siden år 2000 er vandstanden faldet med mere end 40 meter, og er nu helt nede på 37 procent af sin kapacitet.

Varmerekorder

Resterne af den canadiske by Lytton, efter de slog varmerekorden.

Lørdag var den varmeste dag nogensinde registreret i Nordirland, hvor temperaturen nåede op på 31,2 grader. Den tidligere rekord var fra 1976.

I slutningen af juni bragede termometeret ligeledes op i den canadiske by Lytton, der ligger 260 kilometer fra Vancouver. Normalt er der omkring 28 grader på de varmeste dage, men pludselig var der 49,7 grader.

Dagen efter fortærede en naturbrand, der blev hjulpet godt på vejr af et voldsomt blæsevejr, hele byen. Alle byens borgere nåede at blive evakueret, men skovbrandene skabte tordenvejr, som ramte hele regionen med mere end 710.000 registrerede lynnedslag.

Derudover anslår de canadiske myndigheder, at mere end 100 personer mistede livet som følge af hedebølgen.