Dagens overblik

Dagens overblik: Endnu en rig rummand i rummet – og han havde en 82-årig kvinde med

Voldsom kritik af Boris Johnson. Venstre støtter Enhedslistens abort-forslag. Nye stenkast mod danske biler, og lande vil ændre bikini-krav.

En 13-årig dreng fra Taastrup var med til at redde en 83-årig kvinde, da hun var ved at drukne ud for Marielyst Strand på Falster.

Kvinden svømmede dårligt, og kom flere gange under vand. Heldigvis lå den 13-årige på et paddleboard i nærheden, og han fik reddet hende på land. Her gav han sammen med andre badegæster livreddende førstehjælp.

Velkommen til dagens overblik.

Bezos fede (rum)ferie

Amazon-stifteren Jeff Bezos fik mandag opfyldt sin livslange drøm om at rejse ud i rummet. Det skete, da han i sin egen rumraket, der er produceret af hans eget selskab, rumvirksomheden Blue Origin, havde en cirka ti minutters flyvetur i rumkapslen New Shepard.

Opsendelsen fandt sted klokken 15 dansk tid fra Texas, og med ombord var blandt andet multimilliardærens bror, Mark Bezos. Derudover havde han også 18-årige Oliver Daemen og 82-årige Wally Funk med. Det var henholdsvis den yngste og ældste person nogensinde til at begive sig ud i rummet.

Wally Funk var en del af Mercury 13, som var de første kvinder til at blive trænet i at flyve ud i rummet. Det var i 1960-1961. Dermed har hun ventet næsten seks årtier på at komme ud i rummet.

Drama i Downing Street

Siden Dominic Cummings, der var Boris Johnsons toprådgiver, blev fyret, har han været en yderst vedholdende kritiker af den britiske premierminister.

Således fortæller han i sit første længere interview, at Boris Johnson i efteråret nægtede at stramme coronarestriktionerne i Storbritannien, fordi han mente, at det primært var ældre mennesker over 80 år, som døde af covid-19.

Derudover hævder Cummings, at han i en tid, hvor der var flere smittede i Downing Street 10, måtte overtale en insisterende premierminister til ikke at besøge den nu 95-årige dronning Elisabeth.

En talsperson fra regeringen afviser beskyldningerne, mens oppositionspartiet Labour mener, at påstandene understreger et behov for en offentlig undersøgelse.

Abort til polske kvinder

Det skabte røre i store dele af verden og førte til talrige demonstrationer, da Polen tidligere i år strammede den i forvejen restriktive abortlovgivning.

Og det har fået Enhedslisten og Radikale Venstre til at foreslå en model, hvor der de næste fem år sættes i alt 20 millioner kroner af, som skal facilitere adgang for polske kvinder til abort i Danmark.

Forslaget får støtte fra blå blok, hvor det tidligere regeringsparti Venstre ser det som en ”del af en frihedskamp”, og derfor gerne vil være med til at markere, at fri abort er en vigtig rettighed.

Stenkast i Sverige

Én gang er for mange, men det er efterhånden ved at være mange gange, vi her i dagens overblik har kunne skrive, at danske biler er blevet angrebet med stenkast i Sverige. Men nu er det sket igen.

Svensk politi modtog mandag aften yderligere to anmeldelser om stenangreb. Her blev to danske biler er blevet ramt af stenkast i forruden. Dermed er det samlede antal anmeldelser om stenangreb nu oppe på 110.

De fleste af sagerne har fundet sted på E65, som ofte bruges af danskere, der skal til Rønne via færge fra Ystad. Et tilfælde er sket på motorvej E6, der også ligger i det sydlige Sverige, mens et af mandagens angreb skete på hovedvej 11 nær Sjöbo.

Opgør med bikini-krav

De danske strandhåndbolddamer er netop vendt hjem fra EM i Bulgarien med et sæt sølvmedaljer om halsen. Det er dog ikke den bedrift, der har trukket overskrifter siden. I stedet er det tøjet, som landsholdene er tvunget til at bære under kampene.

For reglerne, der bliver kaldt både sexistiske og antikverede, er ikke ens for mænd og kvinder. Mens damernes underdel maksimalt må være ti centimeter brede i siderne, skal mændene sørge for, at deres shorts ikke er længere end ti centimeter fra deres knæ.

Debatten er for alvor blusset op, efter at det norske landshold fik en bøde for at spille i tights frem for bikiniunderdelen. Efterfølgende har det norske håndboldforbund, der fik bøden, været ude og bifalde regelbruddet.

Dansk Håndboldforbund håber nu, at de sammen med Sverige, Norge og Frankrig kan få ændret reglerne.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor det går den rigtige vej i kampen mod pandemien. I hvert fald er kontakttallet i denne uge beregnet til 1,1. Det betyder, at pandemien fortsat er i vækst herhjemme, men tallet er samtidigt faldet fra 1,3 i sidste uge.

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.