Manglende knap afholder folk fra at fremrykke vaccination - uhensigtsmæssigt, erkender region

Knappen er under udvikling, men der går flere uger endnu, inden den bliver implementeret, oplyser Region Nordjylland.

Fredag meddelte Sundhedsstyrelsen, at andet stik med Pfizer-vaccinen kan fås allerede tre uger efter første stik, og danskerne blev opfordret til at fremrykke deres vaccination.

Det var umiddelbart en god nyhed, men blot tre dage efter, erkender Region Nordjylland, som er ansvarlig for hjemmesiden vacciner.dk, at det ikke går som planlagt.

Mange danskere tør nemlig ikke fremrykke deres tid.

Forklaringen er, at der ikke findes en ”ret-tid-knap” på vacciner.dk, men kun en ”afbestil-tid-knap”. Dermed er man tvunget til at afbestille sin tid for derefter at bestille en ny, hvis man vil forsøge at fremrykke sit andet vaccinestik.

- Folk er nervøse for, at der ikke er nye tider til dem, når de afbestiller. Det er uden tvivl uhensigtsmæssigt, siger Lone Thiel, som er kontorchef i Region Nordjyllands it-afdeling, til TV 2.

Det forvirrede mig helt vildt, at jeg ikke kunne ændre min tid, men kun afbestille

Sarah Nielsen Hvilsted, gymnasieelev

Handler om prioritering

På hjemmesiden, hvor danskerne booker tid til en coronatest, er det både muligt at rette og afbestille sin tid. Det får flere til at undre sig over, hvorfor vacciner.dk ikke er opbygget på samme måde.

Ifølge Lone Thiel kan de to hjemmesider dog slet ikke sammenlignes, fordi systemet bag vacciner.dk er langt mere avanceret.

Det skyldes blandt andet, at flere forhold skal spille sammen, når der bestilles tid til vaccine, såsom tidsinterval mellem de to stik, sted for vaccinationen og vaccine-type.

Lone Thiel argumenterer desuden for, at det er "umuligt at nå alt på en gang".

- Vi bygger en flyvemaskine, mens vi flyver. Der er hele tiden nye ønsker, til hvad systemet skal kunne, det er hardcore prioritering, siger Lone Thiel, der understreger at det næste på listen er at få lavet en "ret-tid-knap".

Knappen er allerede under udvikling, men selvom alle arbejder, så hurtigt de kan, vil den ikke være klar før midt august, fortæller kontorchefen.

- Det forvirrede mig helt vildt

En af de danskere, som ville fremrykke sin vaccinationstid, men ændrede mening, da hun var nødt til afbestille sin oprindelige tid, er Dorthe Bang.

- Der var ingen mulighed for at se, hvilke andre tider, der var ledige, så derfor turde jeg ikke afbestille min tid, fortæller hun til TV 2.

I stedet valgte Dorthe Bang at tage forbi 'Fængslet' i Horsens, hvor det mandag er muligt at møde op til vaccination uden tidsbestilling.

Dorthe Bang ville ønske, at det havde været muligt at ændre sin tid på vacciner.dk, fordi så havde hun gjort det.

Det samme mener 17-årige Sarah Nielsen Hvilsted, som også var taget forbi 'Fængslet'.

- Det forvirrede mig helt vildt, at jeg ikke kunne ændre min tid, men kun afbestille. Jeg turde ikke, fordi jeg tænkte "hvad nu hvis jeg ikke kan få en ny tid?", siger hun til TV 2.

Begge kvinder er derfor glade for, at de mandag kunne få deres andet vaccinestik uden noget bøvl.

Masser af ledige tider

Lone Theil forstår godt danskernes frustration og forvirring, men hun ærgrer sig alligevel over, at den manglende knap afholder folk fra at fremrykke deres vaccination.

- Det bør ikke være et problem, fordi der er masser af ledige tider. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, siger hun.

Selvom situationen irriterer kontorchefen, tror hun dog ikke, at det vil få konsekvenser for vaccineudrulningen i sidste ende.

Ifølge hende kommer langt de fleste fortsat smertefrit igennem systemet uden behov for at ændre tid, og når "ret-tid-knappen" kommer vil de sidste problemer løse sig.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få tal på, hvor mange danskere, der har fremrykket deres andet vaccinestik.