Coronavirus

Horsens åbner for vaccination uden tidsbestilling - SST anbefaler, at flere gør det samme

Lokale vaccinationscentre uden tidsbestilling kan nå flere borgere, der ellers ikke havde booket vaccination, viser evaluering fra Sundhedsstyrelsen.

I Horsens tager man konsekvensen af den lave vaccinationsrate i bestemte befolkningsgrupper og dropper tidsbestillingen i udvalgte vaccinationscentre.

Dermed kan borgere fra i dag mandag komme ind fra gaden og få det første stik – uden at bestille tid.

- Vi kan konstatere, at der er dele af befolkningen, der ikke umiddelbart takker ja til vaccinetilbuddet, siger Jes Svenninggaard, direktør for velfærds- og sundhedsområdet i Horsens Kommune, til TV 2 ØSTJYLLAND.

- Vi vil gerne lette barriereren og gøre opmærksom på problemet, forklarer han.

Derfor kan man som horsenianer dukke op mandag 19. juli ved Fængslet, torsdag 22. juli ved Brædstrup Hallen og fredag 23. juli ved Sundpark Hallen og blive vaccineret mod coronavirus. Vaccinecentrene er åbne mellem klokken 10 og 14.

Blandet succes

Horsens Kommune har før forsøgt sig med vaccination uden tidsbestilling i midten af juni, og Jes Svenninggaard erkender, at det var med blandet succes.

- Vi håber på at få mere succes denne gang. Det gør vi blandt andet ved at promovere tilbuddet mere og bredere og ved at være mere opsøgende, siger han til TV 2 ØSTJYLLAND.

Det sker ved for eksempel at aktivere lokale beboerforeninger og bede dem række ud til borgere, der gerne vil vaccineres.

Men Horsens er ikke det eneste sted i landet, man forsøger at lokke borgernes bare overarme i nærkontakt med vaccinesprøjterne.

Ti steder i Danmark har i løbet af juni afprøvet forskellige lokale vaccinationstilbud i områder, hvor der er færre vaccinerede sammenlignet med gennemsnittet for hele landet.

Anbefaler flere drop-in vaccinationer

Samlet set har man vaccineret omtrent 3000 borgere med den mere håndholdte indsats, og Sundhedsstyrelsens evaluering viser, at man har nået borgere, der ellers ikke havde reageret på deres invitation i e-boks.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man laver flere af disse tilbud.

- Vi ved, at der kan være nogle barrierer for nogle borgere, som gør, at de ikke bliver vaccineret, selvom de er inviterede. Nogen kan for eksempel have svært ved at finde, forstå og handle på den information, de har fået, eller have svært ved at bruge systemer som e-boks og bookingsystemet til vaccination, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø i forbindelse med evalueringen.

- Derfor har denne nære indsats været rigtig vigtig.