Dagens overblik

Dagens overblik: Horsens åbner for vaccination uden tidsbestilling, og det er en god ide

England genåbner. Sygeplejerskerne udvider deres strejke. Danmark er ikke klar til oversvømmelser, og så lidt om masseovervågning.

Rekordmange badegæster blev lørdag fanget i hestehuller ved de nordsjællandske strande, og det får nu livreddere til at advare danskerne.

Og bliver du fanget i et hestehul, må du aldrig slås mod strømmen eller svømme direkte mod land. I stedet skal du lægge dig fladt på ryggen og flyde, svømme sidelæns i forhold til kysten eller følge med strømmen. Så vil du blive ledt ud af den stærke strøm.

Velkommen til dagens overblik.

Vaccination uden tidsbestilling

Arkiv.

I den østjyske by Horsens tager man konsekvensen af den lave vaccinationsrate i bestemte befolkningsgrupper og dropper tidsbestillingen i udvalgte vaccinationscentre. Dermed kan borgere fra i dag komme ind fra gaden og få det første stik – helt uden at bestille tid.

Kommunen har tidligere forsøgt et lignende tiltag med blandet succes, men denne gang vil de gøre mere for at promovere tilbuddet og være mere opsøgende.

Og det er en rigtig god ide, mener Statens Serum Institut. For med den håndholdte indsats, der også har kørt andre steder i landet i løbet af juni, har man vaccineret omtrent 3000 borgere, der ellers ikke havde reageret på deres invitation i e-Boks.

Bekymring over genåbning

Diskoteksgæster stod allerede før midnat i kø for at komme ind på natklubberne i London.

"Freedom Day" kalder en begejstret, britisk premierminister, Boris Johnson, dagen i dag, hvor Storbritannien siger farvel til stort set alle restriktioner. Han sidder for øvrigt selv i coronaisolation for tiden.

Det er dog ikke alle, der deler begejstringen. For mens folk danser natten lang på diskoteker, så stiger smitten i landet voldsomt. Og direktøren i Englands sundhedsstyrelse advarer om en ny nedlukning i løbet af en måned.

I Danmark er epidemiolog Viggo Andreasen ligeledes bekymret. Han frygter, at genåbning kan resultere i, at der kommer nye vaccineundvigende virusvarianter.

Udvidet sygeplejerskestrejke

Endnu flere sygeplejersker udtages til strejke. Arkivfoto.

Ganske som sidste mandag har Dansk Sygeplejeråd (DSR) netop annonceret, at den verserende sygeplejerskestrejke vil blive udvidet. Denne gang drejer det sig om 225 flere sygeplejersker, der bliver udtaget til strejke.

10. august slutter de 702 varslede fra sidste mandag sig til de cirka 5000 sygeplejersker, der har været udtaget siden 19. juni. Der skal dog efter reglerne gå mindst fire uger, før de ekstra strejkende kan tages ud af vagtplanen, og dagens varslede vil således tilslutte sig strejken 17. august.

Nødberedskabet og afdelinger for livstruende sygdomme er undtaget fra strejken, men her kan du se, hvor strejken rammer.

Danmark er ikke klar til oversvømmelser

Oversvømmelserne førte til mindst 180 dødsfald og enorme ødelæggelser. Foto fra Belgien.

Hvis de samme oversvømmelser som dem, der i øjeblikket hærger Tyskland og store dele af Vesteuropa, skulle ramme herhjemme, er vi ikke klar til det. Det er meldingen fra Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af beredskabsenheder i danske kommuner.

Med klimaforandringerne vil denne type hændelser ske oftere og oftere, og selvom foreningen har bunker af klimatilpasningsplaner, så risikerer Danmark, at forberedelserne går for langsomt.

Derfor lyder meldingen fra Danske Beredskaber, at de har brug for flere ressourcer til at træne i tilfælde af en lignende katastrofe herhjemme.

Masseovervågning

Der er blandt andet numre på flere, som kender den afdøde saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

Hvis du ikke har noget at skjule, har du ikke noget at frygte. Det hører man med jævne mellemrum folk sige. For andre mennesker vil det måske være mindre overraskende, at det udsagn ikke har skyggen af sandhed i sig.

En liste med flere end 50.000 telefonnumre er blevet lækket og sat i forbindelse med det israelske selskab NSO Group. Selskabet står bag softwaren Pegasus, der kan inficere og overvåge mobiltelefoner, uden at ejeren af telefonen opdager det.

Tidligere har de været sat i forbindelse med overvågning af indiske journalister og aktivister. Denne gang er det gået ud over journalister i blandt andet Ungarn, en mexicansk journalist, der blev slået ihjel, familie til den afdøde saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi – og en række politikere og aktivister fra resten af verden.

De fleste af numrene var fra landene Aserbajdsjan, Bahrain, Ungarn, Indien, Kasakhstan, Mexico, Marokko, Rwanda, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor det tilsyneladende gik op for en række udenlandske ambassadører i Afghanistan, at man ikke kan stole på Taliban. I hvert fald har de nu opfordret til en "hurtig" afslutning på Talibans omfattende militære offensiv.

Udviklingen i landet har ikke været i overensstemmelse med de aftaler og erklæringer, som er kommet forud for tilbagetrækningen af USA's militær og andre udenlandske styrker.

Der kan man bare se…

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.