Flere populære feriedestinationer skifter farve - se ændringerne her
Hele Storbritannien, med undtagelse af Wales, bliver rød, og Udenrigsministeriet fraråder derfor alle rejser dertil.
Flere lande og områder i Europa går fra grøn til gul, når Udenrigsministeriets nye rejserestriktioner træder i kraft lørdag klokken 16.
Det drejer sig blandt andet om feriedestinationerne Grækenland og Spanien, hvor dele af Grækenland og de resterende regioner i Spanien – pånær regionen Ceuta i Nordafrika – bliver gule.
I Grækenland er det regionerne Attika, Notio Aigaio, Kreta, Epirus og Thessalien, hvor Udenrigsministeriet beder danske feriegæster om at være ekstra forsigtige.
Samtidig går Holland og Luxembourg fra grøn til gul, mens hele Storbritannien, med undtagelse af Wales, bliver rød.
Opfordrer til at tage PCR-test
Danskere, der hjemvender fra gule lande, og som ikke er vaccinerede eller tidligere smittet, skal have taget en coronatest ved hjemkomst.
Her opfordrer Udenrigsministeriet til, at man tager en PCR-test i stedet for en kviktest, fortæller Erik Brøgger, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.
Hjemvender man i stedet fra Storbritannien, vil man både blive underlagt kravet om test og isolation.
Otte procent smittetilfælde stammer fra Spanien
I Spanien kæmper man i øjeblikket med høje smittetal.
Hvor Danmark den seneste uge har haft 620 per million indbyggere, har Spanien haft 3292.
Desuden formodes otte procent af de sidste syv dages smittetilfælde i Danmark at være personer, der har taget coronavirus med hjem fra Spanien, viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
I Storbritannien har de i denne uge registreret flere end 40.000 smittede på en dag. Det er første gang i seks måneder.
Den store smittekilde mener, mange skal findes hos EM-fodboldkampe, som folk er mødtes for at se sammen på for eksempel barer. I hvert fald viser tal, at smitten de seneste uger er steget 30 procent mere blandt mænd end kvinder i landet.
19. juli har regeringen planer om at fjerne de sidste restriktioner.
Den nye sundhedsminister, Sajid Javid, har gentagne gange forsvaret genåbningsplanerne, selvom han erkender, at de kan resultere i op mod 100.000 nye smittede om dagen.
Europa bliver ikke rød
Farveskiftet er et udtryk for den stigende smitte i Europa, som er drevet frem af den smitsomme Delta-variant.
Ifølge Verdenssundhedsorganisation (WHO) er Delta-varianten i skrivende stund identificeret i 111 lande.
- Hvor vi en lang periode i foråret og hen over forsommeren så smittetallet gå ned, har vi nu nået bunden, og tallene og kurverne op igen, siger Erik Brøgger.
Alligevel skal danskerne ikke frygte, at hele Europakortet bliver farvet rødt.
For så længe det er en velkendt variant som Delta-varianten, der er på spil, forventer Erik Brøgger ikke, at Udenrigsministeriet kommer til at fraråde rejser til de resterende europæiske destinationer.
Men skulle det ske, at en ny variant dukker op, kan han ikke udelukke, at situationen vil ændre sig.
Lyt til lokale myndigheder ved sygdom
Hvis uheldet er ude, og man bliver smittet med covid-19, mens man er på ferie, beder Udenrigsministeriet danskerne om at følge de lokale myndigheders anvisninger.
- I langt de fleste lande vil det betyde, at man skal gå i isolation, og i enkelte lande kan man også blive bedt om at gå i karantæne på et specifikt karantænested, fortæller Erik Brøgger.
På Udenrigsministeriet hjemmeside kan man orientere sig om, hvordan rejserestriktionerne forholder sig i resten af verden.