Samfund

Dronningen sender tanker til lande ramt af oversvømmelser

Dronning Margrethe udtrykker "sin dybeste medfølelse" med det tyske og belgiske folk efter oversvømmelser.

Dronning Margrethe har fredag sendt kondolencer til den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, og Belgiens kong Philippe.

Her udtrykker dronningen "sin dybeste medfølelse med det tyske og belgiske folk" på baggrund af de seneste dages voldsomme oversvømmelser, der har kostet over 100 mennesker livet i de to lande.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Indholdet i kondolencerne uddybes ikke nærmere.

Både det vestlige Tyskland, det østlige Belgien og Holland har i mange dage været ramt af oversvømmelser.

Oversvømmelserne er opstået efter kraftige regnskyl, der kædes sammen med klimaforandringerne.

271 milimeter regn på 48 timer

I et område nær den belgiske by Liege er der målt 271 millimeter regn på 48 timer. Det er langt mere end det dobbelt af den normale nedbør i hele juli.

Mindst 103 personer i Tyskland har mistet livet i forbindelse med de massive oversvømmelser. Derudover savnes over 1000 personer, og det frygtes, at dødstallet kan stige yderligere.

Også i Belgien har de store vandmængder kostet liv.

Fredag eftermiddag er meldingen fra den belgiske indenrigsminister, Annelies Verlinden, at 20 personer er omkommet i oversvømmelserne. Samtidig er 20 personer savnet.

De store vandmængder betyder, at mange byer er ødelagt, og at tusindvis af boliger er uden strøm. Flere steder er også mobilnetværket brudt sammen.

Oversvømmelserne er nogle af de værste i Belgiens historie. Det sagde den belgiske premierminister, Alexander De Croo, tidligere fredag.

Det gælder også i Tyskland. Her er der ifølge nyhedsbureauet Reuters er tale om den mest dødbringende naturkatastrofe siden en stor oversvømmelse i Nordsø-området i 1962. Dengang mistede 340 mennesker livet.