Dobbelt så mange danskere formodes smittede i udlandet - særligt ét ferieland driver smitten
Udenrigsministeriet minder om, at de ikke er et rejsebureau, og at man kan risikere selv at ende med regningen for at sidde i karantæne.
Sommertid er for mange lig med rejsetid.
Og det ses tydeligt på de forventede smittekilder, som danskerne angiver, når smitteopsporingen ringer rundt.
Den seneste uge formoder næsten dobbelt så mange danskere nemlig, at de er blevet smittet med covid-19 i udlandet, i forhold til hvad der var tilfældet ugen før.
Det fremgår af data fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Helt konkret forventer 12,7 procent af de coronasmittede danskere de seneste syv dage, at de er blevet smittet i udlandet. De syv forrige dage var tallet 6,7 procent.
Delta på ferie
Spanien er i øjeblikket den største kilde til udenlandsk smitte, i og med at 8 procent af alle danske smittetilfælde den seneste uge formodes at komme herfra. Det er en stigning på næsten fire procentpoint i forhold til ugen før.
Ifølge Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, er det ikke så overraskende, at flere danskere i øjeblikket bliver smittet i udlandet.
- Delta-varianten, som får smitten til at stige i Danmark, findes også på feriedestinationerne, og der er rigtig mange, der i øjeblikket på ferie ude i Europa, siger Erik Brøgger Rasmussen.
Forskellige lande, forskellige regler
Situationen er ikke så grel, at vi står overfor grænselukninger, eller at man vil råde alle til at blive hjemme, men Erik Brøgger Rasmussen minder eftertrykkeligt om, at danskerne skal huske deres gode vaner, når de rejser ud.
- Afstand, håndsprit, mundbind og de andre gode vaner skal med på ferie. Det nytter ikke, at man forestiller sig, at man er immun, bare fordi man er på ferie, siger han.
Derfor råder han alle rejsende til at have ekstra godt styr på sagerne, inden de drager udenlands. Eksempelvis skal man vide, om ens rejseforsikring dækker, hvis man bliver smittet på destinationen og skal betale for et karantænehotel, siger han.
Ligeledes mener han, at man bør orientere sig grundigt i de gældende regler og retningslinjer for ankomst og eventuel smitte på ens destination, lyder det.
Ikke et rejsebureau
Til sidst minder han om, at Udenrigsministeriets Borgerservice ikke fungerer som et rejsebureau og altså ikke kan hjælpe med alt, hvis man skulle blive smittet på sin rejse.
- Folk ringer til os og siger, at de vil hjem, eller at karantænehotellet er gammelt og slidt. Det kan vi desværre ikke gøre noget ved, så derfor bliver man nødt til at tænke de her scenarier igennem, inden man tager afsted, siger Erik Brøgger Rasmussen.
Derfor, siger han, skal rejsende være forsigtige, som de altid har skullet – og så ovenikøbet tænke ind, at en pandemi fortsat huserer.