Coronavirus

WHO med nedslående coronamelding

Eksperter frygter, at internationale sportsbegivenheder kan være med til at udløse en smitteeksplosion med Delta-varianten.

Efter en længere periode med tilbagegang er antallet af smittede og coronarelaterede dødsfald igen stigende på verdensplan.

På 7 dage har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) registreret en smittestigning på 10 procent. Det svarer til cirka tre millioner nye smittede globalt.

Samtidig er dødsfald relateret til coronavirus steget med 3 procent og har altså kostet omkring 55.000 liv verden over.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Allerværst ser det ud i Brasilien, Indien, Indonesien og Storbritannien, siger WHO.

Verdenssundhedsorganisationen mener, at tilbageslaget skyldes en blanding af lave vaccinationsrater, lempelse af mundbindskrav og andre restriktioner samt spredningen af den mere smitsomme Delta-variant.

Delta-variant driver smitten

Delta-varianten er i skrivende stund blevet identificeret i 111 lande, fortæller WHO.

I Belgien, hvor den smitsomme variant særligt spreder sig blandt de unge, er antallet af coronasmittede næsten fordoblet på en uge.

Det samme ser man i Danmark.

For lidt over en uge siden – 7. juli. – blev der registreret 607 nye smittede. Onsdag lå det tal på 1202.

Og blandt de danske positive coronaprøver udgør Delta-varianten nu 78,7 procent. Man skal kun tilbage til starten af juni, før varianten udgjorde under 1 procent.

Ifølge Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, er den smitsomme variant også skyld i de høje smittetal herhjemme.

- Det er virkeligheden, vi har med Delta-varianten. Derfor går det så relativt stærkt, og det vil det blive ved med, indtil vi enten griber ind, eller vaccinerne for alvor hjælper os ud, sagde han onsdag til Ritzau.

Britisk smitteeksplosion

I Storbritannien stiger antallet af smittede også dag for dag.

I denne uge har de registreret flere end 40.000 smittede på en dag. Det er første gang i seks måneder.

Storbritannien har været vært for blandt andet semifinalerne og EM-finalen i fodbold, hvor de måtte se deres eget landshold blive slået ud i finalen.

Det engelske landsholds avancement i slutrunden fik mange englændere til at stimle sammen i gaderne for at fejre deres landsholdshelte.

Flere forskere har derfor været ude at advare om, at EM-slutrunden kunne være en potentiel smittebombe.

Og nærstuderer man tallene, er det særligt de engelske mænd, som fylder i statistikkerne.

Et studie fra Imperial College London viser for eksempel, at coronasmitten er steget 30 procent mere blandt mænd end kvinder den seneste måned, og ifølge forskerne tyder det på en større kontaktflade blandt mændene under EM.

Tokyo i undtagelsestilstand

Fra den ene sportsbegivenhed til den anden.

For i Japan, hvor de olympiske lege lige om lidt sparkes i gang, er hovedstaden Tokyo blevet erklæret i undtagelsestilstand på grund af en ny bølge af coronasmittetilfælde.

Ifølge nyhedsbureauet AP har eksperter sagt, at antallet af smittede i hovedstaden kan nå at overstige 1000 per dag inden OL, og dermed risikerer man, at virussen spreder sig til tusindvis under sommerens lege.

For en uge siden blev det endegyldigt besluttet, at OL bliver uden tilskuere.

Flere sundhedseksperter i Japan har i flere uger givet udtryk for en holdning om, at det mest sikre var at gennemføre OL på netop den måde.

Meningsmålinger de seneste måneder har desuden vist, at den japanske befolkning i høj grad har været imod, at OL skulle gennemføres.

Advarer mod at fjerne de tilbageværende restriktioner

Trods de nedslående meldinger fra WHO er smitten stadig ikke tilbage på det niveau, man så tidligere på året.

På nuværende tidspunkt dør der gennemsnitligt 7900 mennesker med covid-19 på verdensplan ifølge data fra Johns Hopkins University.

Men tilbage i januar, hvor antallet af coronarelaterede dødsfald toppede, var tallet oppe på 18.000.

WHO anerkender, at mange lande lige nu står over for et stort pres for at fjerne alle tilbageværende restriktioner. Men til nyhedsbureauet AP advarer de om, at det vil give virussen større mulighed for at sprede sig, hvis det ikke bliver gjort på den rigtige måde.