Samfund

Ti gode råd til en bedre søvn i varmen - og to ting der ikke virker

Sommervarmen forstyrrer manges søvn. Her får du 10 gode råd til at sove bedre - og to ting, der ikke virker.

Sommervejret er for alvor kommet til Danmark. Udover dage på stranden, solbrændt hud og massevis af is betyder det også varme sommernætter.

Natten til torsdag havde vi tropenat flere steder. En tendens, som kan gøre det svært at falde i søvn i de svedige nattetimer.

Og det solrige vejr og tropenætterne ser ifølge TV 2 Vejret ud til at fortsætte – i hvert fald lidt endnu. Derfor får du herunder søvnvejleder Mikael Rasmussens 10 råd til at sove bedre i varmen.

Vejen til en bedre søvn i varmen

 1. Hold solen og varmen ude

  I løbet af dagen bør du skærme for solen, så du ikke kommer hjem til et drivhus. Træk gardinerne for, men hold vinduet lidt åbent, så der endnu er lidt ventilation. Når det bliver køligere om aftenen kan du åbne vinduet og lave gennemtræk.

  Hvis du har en ventilator, så kan den også gøre underværker for at holde din temperatur nede - og dermed din søvnkvalitet oppe. 

 2. Sov nøgen

  Jo mindre tøj, jo mere ventilation. Smid det for din nattesøvns skyld.

 3. Tag et bad

  Mod hvad man kunne forvente, så er det faktisk et VARMT bad, der har bedst effekt i varmen. Omkring 30 til 45 minutter før du går i seng kan et varmt bad være med til at booste kroppens naturlige nedkøling, fordi den reagerer på vandets temperatur. 

 4. Ingen tætte omfavnelser

  Har du en partner, du sover sammen med, kan det varme vejr desværre sætte en stopper for romantikken i sengen - i hvert fald hvis du prioriterer din søvn. 

  En svedig person i sengen er slemt nok i sig selv, så to - der endda også varmer hinanden op - er endnu værre og vil med garanti gøre det sværere at sove.

 5. Sov ude

  Temperaturerne udendørs er også høje, men ofte lavere end indendørs. Derfor kan du "vinde" et par minusgrader ved at tage madrasser og dyner med ud.

 6. Vælg det rigtige sengelinned

  Et lagen i stedet for en dyne kan give lidt ekstra luft til kroppen og en tjeneste til din nattesøvn. Det kan også hjælpe at sove med et svedabsorberende af slagsen eller en svedabsorberende madras, så du ikke bliver fugtig.  

 7. Slap af

  Det vigtigste råd, som søvnvejlederen kommer med, er ikke at lade sig stresse, hvis det er sværere at sove. Hvis du ligger og stresser over din manglende søvn, så bliver det en selvopfyldende profeti. 

  Stå i stedet op, luft ud, gå en tur og gå så i seng igen - så burde det gå over.

 8. Brug en varmedunk

  Er heden helt uudholdelig inden sengetid, kan en midlertidig kulde være løsningen. En kold klud eller en varmedunk - med koldt vand i vel at mærke - kan løse problemet. 

 9. Mørklæg dit soveværelse

  Det er ikke bare varmt - det bliver også sent mørkt og lyst igen tidligt om morgenen. Derfor kan du stimulere din krops "sove-indstillinger" ved at mørklægge dit værelse. 

 10. Drik vand

  Mange er en smule dehydrerede i varmen, hvilket også kan forstyrre søvnen. Tag et glas vand inden sengetid for at undgå, at kroppen protesterer i løbet af natten. 

 11. ...og det, der ikke virker

  Alkohol: En drink om aftenen vil måske få dig til at slappe af, men det vil give en urolig og kortvarig søvn.

  Dynen i fryseren: En kold dyne kan have en effekt, der er modsat det tiltænkte. Ved at køle kroppen helt ned vil den forsøge at varme sig selv op igen. 

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnvejleder og Jan Ovesen, overlæge og søvnekspert