Coronavirus

For tredje dag i træk er der over 1000 smittede

1,4 procent af det seneste døgns coronaprøver var positive.

For tredje dag i træk er der registreret mere end 1000 coronasmittede danskere. Torsdag blev 1141 personer testet positive.

Tallet er dog lavere end dagen før, hvor der blev registreret 1202 smittede personer.

Positivprocenten er på 1,4 ud af 81.285 PCR-tests. Det er et lille fald fra onsdag, hvor andelen af positive prøver lå på 1,45 procent.

EM og studenterfester

Der er flere grunde til, at smittetallene igen er over 1000 personer, forklarer Henrik Nielsen, der er professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

- De høje smittetal er en konsekvens af, at der i juni måned blev ophævet en del restriktioner, og så var det i sammenfald med studenterfester og EM i fodbold, hvor der var anledninger til store sociale forsamlinger, siger han.

Kombinationen af færre restriktioner og fodboldeufori er ifølge Henrik Nielsen en god cocktail for en virus, som lever ved at sprede sig.

- Det skaber grobund for, at der kan ske smittespredning, siger han.

Unge fylder mere

Tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at halvdelen af den seneste uges smittetilfælde findes blandt de 20-29-årige. 3084 af 6262 smittede de seneste 7 dage er i denne aldersgruppe.

Den næststørste gruppe er de 10-19-årige, som udgør 1131 smittetilfælde.

De yngre danskere har stået sidst i vaccinationskøen, hvilket kan være en del af forklaringen på, at de fylder godt i smittestatistikkerne.

Derfor skal vi heller ikke været så bekymrede for smittestigningen, mener Henrik Nielsen.

- Det er de unge, som hiver smitten op, og de bliver bare ikke i særlig høj grad indlagt, hvilket indlæggelsestallene også bevidner, siger han.

Uændret antal indlagte

Antallet af indlagte er uændret og ligger på 51. Af dem er 11 er på intensiv, og 9 er i respirator.

51 indlagte er lavt. Da pandemien var på sit højeste i december, var der 964 indlagte på de danske hospitaler.

Det seneste døgn er en person død med coronavirus.

I samme tidsrum er der blevet foretaget 136.426 lyntests, men resultaterne af disse bliver ikke taget med i det daglige smittetal, fordi de er forbundet med stor usikkerhed.