Coronavirus

Vaccination af børn er sikkert, men de burde ikke være inviteret endnu, siger børnelægernes formand

I løbet af de kommende dage vil omkring 240.000 børn og unge mellem 12 og 15 år få deres invitation til vaccination.

Onsdag og torsdag får danske børn mellem 12 og 15 år en indkaldelse til vaccination.

Og man kan trygt lade sine børn vaccinere, hvis man har lyst til det. Sådan lyder det fra formand for Dansk Pædiatrisk Selskab - sammenslutningen af danske børnelæger - Klaus Birkelund Johansen.

Dog så sammenslutningen gerne, at myndighederne havde ventet med at træffe beslutningen om at tilbyde et stik til de helt unge, til der lå mere viden om de eventuelle bivirkninger.

Senest har man fundet sjældne tilfælde af hjertebetændelse efter vaccination med mRNA-coronavaccinerne Moderna og Pfizer/BioNTech hos især yngre mænd. En bivirkning, der i mange tilfælde kan gå i sig selv.

Men ny viden peger nu på, at kun ét ud af 16.000 børn i aldersgruppen 12 til 15 år bliver ramt af hjertebetændelse, viser rapporteringer fra USA.

Og det er på baggrund af den viden, at Klaus Birkelund Johansen onsdag taler i mere positive vendinger om vaccinationen af børn.

Fremrykket datoen

På et pressemøde 17. juni, hvor både Klaus Birkelund Johansen og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, deltog, var meldingen, at man først ville begynde at vaccinere de 12-15-årige i september.

Man skal tro på, at den vaccine, man får tilbudt, er sikker for børn

Klaus Birkelund Johansen, formand for sammenslutningen af danske børnelæger

På det tidspunkt ville der ifølge Søren Brostrøm nemlig foreligge endnu mere dokumentation for sikkerheden for at stikke nålen i armen på dem.

To uger efter var udmeldingen dog en anden, og derfor kan børnefamilierne forvente at få en invitation i deres e-Boks allerede nu.

Formand for Dansk Pædiatrisk Selskab (DPS) Klaus Birkelund Johansen er ikke enig med Sundhedsstyrelsen i at anbefale vaccination af børn på nuværende tidspunkt.

Men med fremrykningen går man glip af en periode, hvor man kunne være blevet klogere på vaccination af børn og have bragt andre overvejelser i spil, understreger Klaus Birkelund Johansen onsdag.

Derfor har han selv foreslået, at man venter til midten af september, før man træffer en beslutning om, hvorvidt ens børn skal vaccineres.

Du siger, at hvis man får en invitation, skal man tage imod den, hvis det er det, man har lyst til. Omvendt siger du også, at du ikke synes, børn skal vaccineres endnu. Så hvad skal man egentlig tro på?

- Man skal tro på, at den vaccine, man får tilbudt, er sikker for børn. Den er forbundet med sjældne bivirkninger, og de har vist sig i sjældne tilfælde at have været alvorlige. Så man kan trygt tage imod vaccinen, hvis man ønsker det, siger formanden.

Men du synes ikke, børn skal vaccineres?

- Jeg synes ikke, den her gruppe af sunde og raske børn fra 12-15 år skulle have vaccineren på nuværende tidspunkt. Det er korrekt.

Skal hjælpe med at opnå flokimmunitet

I de fleste tilfælde, hvor børn og unge er blevet ramt af hjertebetændelse efter vaccination, har det været med let sygdom, hvor de er blevet raske af sig selv, understreger Klaus Birkelund Johansen.

Jeg synes ikke, det er fair at bruge vores unge mennesker for at opnå flokimmunitet

Klaus Birkelund Johansen, formand for sammenslutningen af danske børnelæger

Men selvom der ikke er risiko forbundet ved vaccinen, er beslutningen om at vaccinere børn ikke nødvendigvis for deres egen skyld.

Det er for at sikre epidemikontrollen i Danmark, har Søren Brostrøm tidligere erkendt.

Hvis de 12-15-årige ikke bliver vaccineret, vil det blive sværere at opnå flokimmunitet. Sundhedsstyrelsen frygter, at det kan få konsekvenser hen over vinteren, hvor man risikerer nye mutationer.

Men den forklaring er ikke meget værd hos Klaus Birkelund Johansen.

- Jeg synes ikke, det er fair at bruge vores unge mennesker, som personligt får meget lidt ud af være vaccineret, for at opnå flokimmunitet for nogle, som har fravalgt vaccinen, siger han.

På trods af stigende smittetal mener han, at den danske epidemikontrol er god, og at indlæggelsestallene fortsat ser fine ud.

Dog viser seneste uges indlæggelsestal fra Statens Serum Institut (SSI), at de unge fylder mere i statistikkerne. Her udgør de 20-29-årige for eksempel 38 procent af de indlagte.

De fleste forældre vil takke ja

I løbet af de kommende dage vil omkring 240.000 børn og unge mellem 12 og 15 år få deres invitation til vaccination.

De 15-årige modtager selv deres invitation, mens børn mellem 12 og 14 år bliver inviteret gennem deres forældre.

Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at de opfordrer alle til at booke en tid, da regionernes vaccinationscentre melder om masser af ledige tider.

Og skal man tro den seneste Megafonmåling, har de fleste forældre tænkt sig at takke ja til vaccinerne på deres børns vegne.

Således svarer to ud af tre forældre, at de vil lade deres børn blive vaccineret.