Coronavirus

Højeste smittetal siden midten maj – Delta udgør 78,7 procent

I starten af juni udgjorde Delta-varianten under 1 procent af de smittede.

Der er det seneste døgn registreret 1202 nye smittede med coronavirus, viser tal fra SSI, og antallet har dermed ikke været højere siden midten af maj. Samtidig er det anden dag i træk, at vi har over 1000 nye smittede.

Det seneste døgns smittede er fundet blandt 83.042 prøver, og det giver en positivprocent på 1,45.

Her skal vi tilbage til januar, før lignende procenter var i spil. Antallet af indlagte stiger med 4 til 51, mens der ikke er nogen nye dødsfald.

Tallene fra SSI viser også, at 78,7 procent af de positive coronaprøver, der blev analyseret i sidste uge, var med den mere smitsomme Delta-variant. Dog er kun omkring hver tredje prøve fra den seneste uge blevet analyseret, og tallet kan derfor forandre sig i takt med, at flere prøver bliver undersøgt.

Delta-varianten er på kort tid blevet den dominerende i Danmark, og vi skal kun tilbage til starten af juni, før varianten udgjorde under 1 procent af de positive prøver.

Den mere smitsomme variant er da også skyld i de seneste dages høje smittetal, mener Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

For blot et uge siden – 7. juli – blev der registreret 607 nye smittede, og siden er antallet af coronatilfælde dermed så godt som fordoblet.

- Det er virkeligheden, vi har med Delta-varianten. Derfor går det så relativt stærkt, og det vil det blive ved med, indtil vi enten griber ind, eller vaccinerne for alvor hjælper os ud, siger han til Ritzau.

- Halvtomme vaccinationslokaler

I går fortalte Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, til TV 2, at det i høj grad er de 20-29 årige, som i øjeblikket bærer smitten. Han opfordrede derfor de unge voksne til at bestille en tid til covid-19-vaccination:

- Status er, at vi har fået dem alle sammen inviteret, men at vi har halvtomme vaccinationslokaler. Og det er jo rigtig, rigtig ærgerligt, for det er et godt tilbud, vi har til folk, siger Henrik Ullum.