Coronavirus

Lægemiddelstyrelsen modtager den første indberetning om alvorlig bivirkning efter J&J-vaccine

45.800 borgere i Danmark er færdigvaccineret med Johnson & Johnson. Det her er den første indberetning af alvorlig karakter.

Lægemiddelstyrelsen har modtaget den første indberetning om, hvad der kan vise sig at være en alvorlig bivirkning af Johnson og Johnson-vaccinen.

Det oplyser styrelsen til TV 2.

Der er dog tale om en sjælden bivirkning, fortæller Line Michan, enhedschef for lægemiddelovervågning i Lægemiddelstyrelsen, i en skriftlig kommentar.

- Lægemiddelstyrelsen kan bekræfte, at vi har modtaget den første indberetning om et muligt tilfælde af det usædvanlige sygdomsbillede VITT efter vaccination med covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson i tilvalgsordningen, skriver hun og tilføjer:

- Efter en hastebehandling af indberetningen og den foreliggende dokumentation er det styrelsens vurdering, at der sandsynligvis er tale om VITT

Sygdom har tidligere kostet liv

Syndromet VITT, der står for ’vaccineinduceret immun trombotisk trombocytopeni’, forårsager en kombination af blodpropper, blødninger og et lavt antal blodplader.

Det er en risiko, som ikke er overraskende

Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet

Sygdomme opstår, når den vaccinerede i meget sjældne tilfælde ikke kun danner antistoffer mod covid-19, men også danner antistoffer mod blodplader - såkaldte trombocytter.

Det var netop risikoen for VITT, der var skyld i, at sundhedsmyndighederne i første omgang tog Johnson & Johnson og AstraZeneca ud at det danske vaccinationsprogram.

På det tidspunkt var det dog kun efter vaccination med AstraZeneca, at man havde registeret tre tilfælde af VITT. To af dem var med dødelig udgang.

VITT

VITT står for ‘vaccineinduceret immun trombotisk trombocytopeni’.

Den sjældne bivirkning VITT består af en kombination af blodpropper sjældne steder, et lavt antal blodplader og blødninger. 

Man har registreret tre danske tilfælde med VITT efter vaccination med AstraZeneca.

Et dansk-norsk studie anslår, at risikoen for at blive ramt af VITT ved brug af AstraZenecas vaccine er én ud af 40.000 vaccinerede.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan den alvorlige bivirkning med blodpropper ses hos cirka 1 ud af 40.000 vaccinerede blandt dem, der er vaccineret med AstraZeneca.

Bedre muligheder for at behandle

Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet, anser det som meget sandsynligt, at der er tale om den sjældne sygdom VITT.

- Det er en risiko, som ikke er overraskende, siger han til TV 2.

Ifølge professoren kan komplikationen enten skyldes personen selv eller vaccinationsteknikken, hvor det er vigtigt, at man ikke rammer et blodkar. Derfor skal man aspirere inden injektion, hvilket vil sige, at stemplet på vaccinen under vaccinationen trækkes let tilbage.

Mulighederne for at behandle sygdomme i dag er dog meget bedre end tidligere, understreger Niels Høiby, da de nu på forhånd ved, hvad de skal gøre, hvis sådan en situation opstår.

Modtaget 368 indberetninger

Efter vaccinerne blev taget ud af vaccinationsprogrammet, gjorde regeringen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i spidsen det alligevel muligt at få en vaccine fra Johnson & Johnson gennem en tilvalgsordning.

I uge 27 var 45.800 borgere færdigvaccineret med covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson.

Og i alt har Lægemiddelstyrelsen modtaget 368 indberetninger om formodede bivirkninger.

De fleste bivirkninger drejer sig dog om kendte og forbigående tilstande såsom smerte ved indstiksstedet, træthed, hovedpine og feber.

USA advarer om farlig neurologisk reaktion

I USA, hvor en stor del af befolkningen har modtaget det éne stik fra Johnson & Johnson, som vaccinen kun kræver, genoptog de brugen af vaccinen i slutningen af april efter en pause på 10 dage.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) besluttede efterfølgende, at indlægssedlen i vaccinedoserne skulle opdateres, så det fremover fremgik, at kvinder under 50 år skal være opmærksomme på de sjældne blodpropper forårsaget af VITT.

Mandag var FDA så ude at advare om, at Johnson & Johnson-vaccinen i ganske få tilfælde også kan føre til en sjælden og potentielt farlig neurologisk reaktion i kroppen kaldet Guillan-Barré syndrom (GBS).

Guillain-Barrés syndrom er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber nerverne. Symptomerne er tiltagende muskelsvaghed, som begynder i fødderne og bevæger sig opad i ben og krop.

I alt har amerikanske myndigheder fundet 100 tilfælde med GBS, efter at der er blevet givet omkring 12,5 millioner doser af coronavaccinen.

Det svarer til 0,0008 procent af de vaccinerede, og ses derfor også kun i meget sjældne tilfælde.