Coronavirus

Forening for særligt sårbare: - Drop restriktioner

Kontakttallet er det højeste i 11 måneder. Alligevel er det tid til at åbne samfundet yderligere, mener Lungeforeningen og de danske fødselslæger.

Drop de sidste coronarestriktioner.

Sådan lyder budskabet fra Lungeforeningens formand, Torben Mogensen.

Det er selvom, epidemien vokser i Danmark.

Hovedargumentet er, at de mange sårbare i samfundet har opnået beskyttelse mod coronavirus.

- Alle sårbare er blevet vaccineret eller har fået tilbud herom. Derfor kan restriktionerne afvikles, siger han.

Samtidig har fodboldfejringerne i forbindelse med EM, i Torben Mogensens optik, ikke været den smittebombe, man kunne frygte.

- Vi har lige haft en stor "festival" i form af fodboldfejringen på Rådhuspladsen, og det er vi sluppet relativt godt fra. Jeg mener derfor godt, at vi kan droppe de sidste krav, siger Torben Mogensen.

Han har observeret den seneste kraftigt stigende udvikling af coronasmitte i Frankrig og Holland efter en lempelse af restriktionerne i landene.

Alligevel mener han, at man kan genåbne helt i Danmark, hvis bare tempoet i udrulningen af vaccinationer fastholdes.

Sundhedseksperter er også klar til at lempe

Torben Mogensens melding kommer i kølvandet på, at en række af landets førende sundhedseksperter i dagens Berlingske erklærer sig klar til at droppe samfundets coronarestriktioner.

Det gælder alt fra krav om mundbind i offentlig transport til hjemsendelse af skoleklasser ved smitteudbrud og begrænsning af antal personer i kirker.

- Jeg er enig i, at det er på tide at droppe restriktionerne, men det er vi jo også i gang med, siger virolog Allan Randrup Thomsen til avisen.

Udmeldingen fra sundhedseksperterne og Lungeforeningen kommer på dagen, hvor kontakttallet er offentliggjort til 1,3. Det er det højeste i 11 måneder.

Det betyder, at 10 smittede i gennemsnit vurderes at smitte 13 andre, og dermed at epidemien er stigende i Danmark.

Fødselslæger er klar til at lempe yderligere

Den eneste risikogruppe, der endnu ikke er vaccineret, er de gravide.

Men spørger man landets fødselslæger, der værner om de gravides interesser, er der også plads til en yderligere genåbning.

Det er til trods for, at en lempelse sandsynligvis vil øge smitterisikoen blandt de gravide.

- Jeg er selvfølgelig bekymret for de gravide, men de er gode til at beskytte sig selv og kan holde sig fra store sociale sammenkomster, siger formand i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Annemette Lykkebo og fortsætter:

- De vil også selv sørge for at have mundbind på i offentlig transport, uden at resten af danskerne behøver det, siger hun.

Annemette Lykkebo understreger dog, at førsteprioriteten er, at gravide og ammende bliver tilbudt vacciner.

Resten af samfundet bør imidlertid ikke vente på, at det sker, så længe at man ved eventuelle lempelser fortsat indskærper nødvendigheden af at holde god hygiejne, så de gravide ikke smittes, når de er ude i samfundet.

Holland er skræmmeeksemplet

Professor i matematisk epidemiologi fra Roskilde Universitet Viggo Andreasen er en af de sundhedsfaglige eksperter, der – i modsætningen til sine sundhedsekspertkolleger – mener, at man bør slå koldt vand i blodet.

Viggo Andreasen er godt tilfreds med niveauet af restriktioner og frygter, at Danmark risikerer at ende som Holland, hvis der lempes yderligere.

Mandag undskyldte landets premierminister, Mark Rutte, at man genåbnede landet for tidligt.

Hollandske myndigheder registrerede lørdag over 10.000 nye smittede. Det var den højeste daglige stigning i landet siden december.

Viggo Andreasen er først klar til at lempe restriktionerne helt, når den voksne del af befolkningen er færdigvaccineret. Det er, selvom der blot er 47 indlagte lige nu -heraf kun ti på intensiv.

Han minder om, at også de 20-30-årige kan have alvorlige coronaforløb.

- Vi skal vente en måned. Når vi ser på antallet af indlagte, er det et udtryk for, hvor epidemien var fra syv til ti dage siden. Med Holland in mente vurderer jeg, at smitte- og indlæggelsestal skal ganges med ti eller tyve, hvis vi hæver alle restriktioner, siger Viggo Andreasen.

Professoren mener særligt, at det er afgørende, at vi beholder to restriktioner.

Det ene er forbud mod store forsamlinger, som det ses ved festivaler. Det andet er coronapasset, der sikrer, at ikkevaccinerede eller ikke tidligere smittede skal testes, inden de kan deltage i aktiviteter ude i samfundet.

1055 nye smittede

Der er registreret 1055 nye smittetilfælde med corona det seneste døgn, oplyser Statens Serum Institut (SSI) tirsdag.

Det er det højeste siden 27. maj, hvor tallet var 1119.

Dermed fortsætter tendensen, hvor smittetallet har været stigende siden slutningen af juni.

1,26 procent af de 83.701 PCR-tests, der er kommet svar på det seneste døgn, er positive. Det er ikke set højere siden 15. januar.