Coronavirus

Alle unge er inviteret, men op mod 40 procent har ikke booket vaccinetid

Det burde ikke være nødvendigt at tage metoder i brug som eksempelvis at ringe de unge op, siger direktør hos SSI Henrik Ullum.

Vi har hørt igen og igen, at vaccinerne er det, der skal give os en normal hverdag tilbage, og det kræver som bekendt, at man får bestilt tid til en vaccination.

Men 28 procent af de 20-24-årige danskere har endnu ikke været inde på vacciner.dk og bestille en billet til lidt mere frihed. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

De første i gruppen med de 20-24-årige blev ifølge vaccinationskalenderen inviteret i midten af maj, mens de 25-29-årige fik en invitation i starten af juni. I sidstnævnte gruppe har 40 procent endnu ikke bestilt tid.

Det at blive vaccineret er en meget direkte vej til at få en god sommer

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut

Og det skal begge grupper meget gerne se at få gjort, lyder den kraftige opfordring fra Henrik Ullum, direktør hos SSI.

- Status er, at vi har fået dem alle sammen inviteret, men at vi har halvtomme vaccinationslokaler. Og det er jo rigtig, rigtig ærgerligt, for det er et godt tilbud, vi har til folk, siger Henrik Ullum til TV 2.

Vil ikke ringe de unge op

2 procent af de 20-24-årige er færdigvaccineret, og 63 procent har fået første stik, mens tallene for de 25-29-årige ligger på henholdsvis 4 procent og 31 procent.

Men de tal skal endnu højere op, lyder det fra Henrik Ullum. Han mener dog ikke, at det er den rette vej at gå at tage nye metoder i brug som eksempelvis at ringe de unge op.

- Det burde ikke være nødvendigt. Det at blive vaccineret er en meget direkte vej til at få en god sommer, siger Henrik Ullum og påpeger, at man ved at blive vaccineret slipper for test og karantæne.

Derudover risikerer man også at smitte sine nærmeste, hvis man ikke lader sig stikke.

- Der er en rigtig, rigtig god mulighed for at passe på hinanden. Jeg tror, mange af de unge er trætte af de sidste coronarestriktioner og gerne vil have et helt normaliseret samfund, lyder det fra Henrik Ullum.

De unge skal informeres

Andre tal fra SSI viser desuden, at det tilsyneladende ikke kun er ældre, der kan blive alvorligt syge med covid-19. Kigger man på indlæggelsestallene for den seneste uge, udgør de 20-29-årige 38 procent af de indlagte.

Ifølge Henrik Ullum navigerer myndighederne både efter indlæggelsestallene og smittetallene.

- Vi vil ikke have, at folk bliver unødvendigt syge, og jeg tænker også, at det at få langtidssymptomer ikke er nogen rar oplevelse. Det er også noget, der tager ressourcer fra vores sundhedsvæsen, siger han.

Hvis SSI skal tage andre metoder i brug for at få flere fra de yngre målgrupper til at lade sig stikke, kan det eksempelvis være at "kigge hele systemet igennem og se, om de kan gøre det mere fleksibelt".

Men først og fremmest handler det altså om information, understreger Henrik Ullum. Det er nemlig vigtigt, at de pågældende grupper ved, hvor vigtigt det er for deres nærmeste og for samfundet som helhed, at de bliver vaccineret.