Coronavirus

Lægehuse nægter at tilbagebetale millioner for negative coronasvar

566 lægehuse er blevet bedt om at betale 19,5 millioner kroner tilbage til regionerne. Seks ud 10 vil ikke tilbagebetale pengene.

Efter flere måneders diskussion omkring de praktiserende lægers ret til at opkræve betaling for at udsende corona-testsvar på e-mail til deres patienter, er det nu kommet frem, hvor mange læger der har i sinde at betale.

Det fortæller Radio4.

566 af landets godt 1600 lægehuse har mellem juni 2020 og marts 2021 modtaget op mod 24,5 millioner kroner i honorarer for at sende negative testsvar via e-mail på deres patienters coronaprøver. En simpel og faktuel oplysning, som langt de fleste patienter på egen hånd kan finde på sundhed.dk.

Hver gang lægerne udsendte svar til borgerne, modtog de 45,72 kroner igennem ordningen fra regionerne.

Kræver 19,5 millioner tilbage

Regionerne kræver ikke alle 24,5 millioner kroner tilbage, da de anerkender de praktiserende lægers behov for at udsende svar, når det var ”fagligt indiceret” til blandt andet patienter med manglende digitale færdigheder.

Tilbagebetalingskravet lyder altså på 19,5 millioner kroner.

328 ud af de 566 lægehuse har imidlertid sendt indsigelser mod tilbagebetalingskravet fra regionerne, viser aktindsigter til Radio4 Morgen.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation, Jørgen Skadborg, har forståelse for, at mange medlemmer gør indsigelser.

- Der findes læger, der har misforstået ordningen og udsendt svar til hovedparten af deres patienter. Disse læger har ikke en god sag og bør tilbagebetale penge. Men regionerne har overreageret med baggrund i enkeltsager og krævet, at andre lægehuse også skulle redegøre for hvert enkelt svar. Det er en urimelig fremgangsmåde, siger han.

Systematisk omfang nogle steder

Tilbagebetalingskravet rammer de læger, som har opkrævet honoraret for mailsvar mere end to gange om ugen.

I nogle tilfælde har brugen af ordningen haft et omfang, hvor det har været systematisk, vurderer regionerne.

- Grundlæggende mener vi ikke, at praktiserende læger skal betales for arbejde, hvis det ikke skaber en værdi for patienten. Der er tale om, at patienter har fået informationer tilsendt helt uden grund. Vi mener ikke, at skattekroner skal bruges på at udsende automatiske svar til borgerne, der ikke ønsker det, siger Bo Libergren (V), næstformand i Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn.

Pengene er indtil videre udbetalt til de 566 lægehuse. Omkring 10 procent af dem har valgt at følge kravet om tilbagebetaling, viser aktindsigten til Radio4.