EM fodbold

Flasker og urin kastet efter danske fans på Wembley - nu klager de til DBU

Nogle fik kastet flasker og urin på sig, mens andre blev slået. Nu har danske fans i England fået nok.

EM-feberen er så småt ved at lægge sig, men efterreaktionerne er mange ovenpå en uge med både semifinale og finale på Wembley i London.

Begge kampe har budt på voldsomme og voldelige episoder blandt fodboldfansene, og det har nu fået flere af de danskere, der var til stede ved semifinalen i kampen mod England, til at skrive en samlet klage til DBU i Danmark.

Nogle danske fans er blevet slået, andre har fået kastet flasker eller urin i hovedet af de engelske fodboldfans - og så har flere oplevet, at deres børn er blevet spyttet på eller råbt ad under kampen i onsdags.

- Generelt var sikkerheden simpelthen ikke i orden, og det skabte en utryg følelse, siger Allessandra Nørreriis, initiativtageren bag brevet.

Oplevelsen på Wembley var nemlig "fuldkommen skræmmende og meget, meget utryg". Derfor håber Allessandra Nørreriis, at brevet kan få DBU til at gå til UEFA med de mange danske eksempler.

- Nogle råbte, jeg skulle skride ad helvedes til

Allessandra Nørreriis bor og studerer i Manchester.

Hun var en af de cirka 8000 danskere, der fik adgang til Wembley ved semifinalen mellem Danmark og England, men det var ikke udelukkende en god oplevelse.

Det er fuldkommen skræmmende og meget, meget utrygt

Allessandra Nørreriis, studerende i Manchester

På Wembley oplevede hun nemlig selv volden fra de engelske fodboldfans på helt tæt hold - blandt andet da en engelsk fan hev fat i kraven på en dansk fan under kampen. Derfor har hun sammen med 28 andre danskere formuleret et brev til DBU, hvori en række ubehagelige oplevelser med englænderne er beskrevet.

Det gælder blandt andet Alessandra Nørreriis' egen oplevelse i toget på vejen hjem fra Wembley:

- Der var en engelsk fan i toget, der blev ved med at prøve at tvinge mig til at holde hans beskidte England-flag og opfordrede folk til at filme mig og tage billeder af mig imens, mens nogle råbte, at jeg skulle skride ad helvede til, fortæller hun til TV 2.

Ifølge Allessandra Nørreriis var også den generelle sikkerhed på stadion dårlig, og der manglede blandt andet adskillelse af danske og engelske fans, ligesom de mange sikkerhedsvagter ikke greb tilstrækkeligt ind over for episoderne.

Derfor opfordrer hun alle danskere, der har haft ubehagelige oplevelser på Wembley under EM, til at kontakte hende for at være en del af det brev, der sendes til DBU senere på ugen.

Tip os

Har du oplevet voldsomme episoder på Wembley under EM eller har billede- eller videomateriale derfra? 

Så vil TV 2 meget gerne høre fra dig på emhl@tv2.dk. 

Flere bøder på vej til englænderne

Også ved søndagens finalekamp mellem England og Italien brød uroen løs.

Allerede inden kampen forsøgte engelske fans at bryde ind på stadion, og hele episoden førte til 49 anmeldelser, mens 19 betjente blev sårede i forsøget på at kontrollere folkemasserne.

Ifølge fodboldkorrespondent på det britiske medie The Independent, Melissa Reddy, var situationen også langt fra under kontrol på Wembley søndag aften:

- Korridorer er så fyldte, trapper er blokeret, og handicapområdet foran presserummet er pakket. Betalende fans bønfalder hjælpeløse stewarder om at få dem ud. Bange børn, stjålne sæder. Usikkert, lød det efter kampen fra fodboldkorrespondenten.

Det engelske fodboldforbund The Football Association kan derfor snart stå over for store bøder fra UEFA på baggrund af de voldsomme episoder, som sidstnævnte aktør nu vil efterforske. Det skriver det britiske medie The Times.

Hos DBU er meldingen tilsvarende. Også den danske union er i færd med at indsamle vidneberetninger fra semifinalen, og man er nu i dialog med Udenrigsministeriet om, hvad der videre skal ske.

Den første bøde med England som modtager er i øvrigt allerede delt ud, efter at fans forsøgte at blænde den danske målmand Kasper Schmeichel med en laserpen under semifinalen.