Samfund

Festivaler og koncerter må aflyse: - Troede folk sultede efter livemusik

Forsigtighed grundet coronarestriktioner kan være årsagen, mener flere. Andre peger på, at danskerne prioriterer familiefester før koncerter.

Efter halvandet år i pandemiens skygge havde nogle koncertarrangører troet, at danskerne stod i kø til endelig at skråle med på yndlingshittet foran en stjernespækket scene.

Men en række arrangører har de seneste måneder måttet erkende, at genåbningen af samfundet ikke nødvendigvis er lig med udsolgte koncerter.

Tværtimod.

Flere steder i landet er koncerter med danske kunstnere som Peter Sommer, Barselona, Oh Land og Lord Siva nemlig blevet aflyst på grund af et dårligt billetsalg.

Den nystartede Føniks Festival havde eksempelvis planlagt fire musikdage i Odsherred på Sjælland i slutningen af juli, og her har det svigtende billetsalg overrasket arrangørerne.

Jeg tror, folk bruger mere krudt på at få afholdt de bryllupper og fester, der også har været udskudt

Aage Stokholm, GrimFest

- Det er kommet helt vildt bag på os. Idéen var, at corona havde lukket det hele ned, og der var en masse artister, som var brudt igennem, men ikke havde en scene at spille på, siger en af arrangørerne Cecilia Høholt Nielsen.

Men sådan skulle det ikke gå. Fredag meddelte arrangørerne på Facebook, at Føniks Festival er aflyst.

- Vi troede, folk sultede efter livemusik, og at billetterne nærmest ville sælge sig selv. Vi fik også god respons fra folk undervejs, men der var simpelthen ikke nok, som faktisk købte billet, siger Cecilia Høholt Nielsen.

Teori: Bryllupper står i første række

Samme tendens ses hos Halm Koncert i Holbæk, der havde planlagt 12 koncerter hen over sommeren. De har aflyst størstedelen af deres arrangementer.

- Vi har desværre måtte tage den tunge beslutning at aflyse stort set samtlige "Halm Koncerter" på grund af et meget lavt billetsalg. En udfordring, vi deler med en stor del af arrangørerne af sommerens koncerter, skrev arrangøren i et opslag på Facebook tirsdag i sidste uge.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra arrangøren bag Halm Koncert, men han er ikke vendt tilbage.

Ifølge Vejle Amts Folkeblad havde også Vejle Alive, der nu er afviklet, udfordringer.

Hos festivalen GrimFest i Brabrand i Aarhus mærker leder og stifter Aage Stokholm ligeledes, at danskerne holder igen med billetkøbene.

- Mange havde troet, der var et kulturelt vakuum, der ville blive udløst, så det er ret spændende at prøve at afkode, hvorfor publikum holder sig tilbage. Jeg tror, der er flere ting, der spiller ind.

Ifølge Aage Stokholm har hans arrangementer, der tæller flere enkeltkoncerter foruden selve festivalen 29. juli, kørt "rigtig fint".

- Men det går ikke helt som forventet. Jeg tror, folk bruger mere krudt på at få afholdt de bryllupper og fester, der også har været udskudt. Så lige nu virker det som om, at folk hellere vil bruge tiden på de nære relationer, siger Aage Stokholm.

Forsigtige købere grundet restriktioner

Spørger man administrerende direktør i United Stage og Copenhagen Music, der repræsenterer en lang række kunstnere og arbejder med koncertproduktioner, Jimmi Riise, har han også hørt om udfordringen.

Men han påpeger, at velkendte brands som Roskilde Festival, Smukfest, Nibe Festival og Musik i Lejet ikke har haft udfordringer med at sælge billetter til de koncerter, de har arrangeret som erstatning for deres store festivaler.

Tværtimod har flere af dem meldt udsolgt.

- Vi ser en tendens til, at nye aktører, som billetkøberne ikke nødvendigvis kender, ser ud til at sælge langsommere. Det har altid været svært at starte en ny tradition, for køberne vil gerne vide, hvem der arrangerer det, man køber billet til. Så det er som sådan ikke noget nyt.

- Det er endnu vigtigere for kunderne nu i forbindelse med det naturlige krav til sikker afvikling, som restriktionerne skaber, siger Jimmi Riise.

Direktør tror ikke på langvarig tendens

På linje med Aage Stokholm tror Jimmi Riise også, at danskerne lige nu prioriterer nære sociale arrangementer.

- Det hele klumper sig jo lidt sammen, og vi er alle sammen mennesker, der kun har x antal dage til sociale arrangementer. Så prioriterer man måske familien først denne sommer, siger han.

Samtidig påpeger han, at mange koncerter i løbet af det seneste halvandet år er blevet udskudt, og at en del danskere derfor venter på at indløse deres billetter.

- Det gør helt sikkert også noget ved lysten til at købe billet til nye arrangementer, siger Jimmi Riise.

Selvom danskerne altså ser ud til at være lidt tilbageholdende, tror han ikke, at det er en varig tendens.

- Der er ikke noget, der tyder på, at det skulle være ændret, når restriktionerne løftes, for vi ser flotte salg til koncertarrangementer senere på året. Man skal derfor passe på med at skabe et billede af, at folk er stoppet med at købe koncertbilletter, for det er der heldigvis ikke grundlag for.

Cecilia Høholt Nielsen fra Føniks Festival har ikke umiddelbart en forklaring på den manglende købelyst, men tror ligesom Jimmi Riise, at en del af årsagen kan være coronarestriktionerne.

- Måske er det en kombination af det hele. I vores case er der også det faktum, at vi kommer som nyt koncept, siger Cecilia Høholt Nielsen, der nu vil forsøge at arrangere festivalen til næste år i stedet.