Pfizer taler nu om et tredje stik - men hvad med dem, der kun har fået én dosis Johnson?
Johnson og Johnson proklamerer selv, at vaccinen beskytter mod Delta. Men ifølge eksperter skal man tage den slags med et gran salt.
To stik med Pfizer-vaccinen er meget bedre end et. Sådan lyder konklusionen i en række studier, der har undersøgt effektiviteten mod den nye Delta-variant.
Senest torsdag konkluderede franske forskere i det videnskabelige tidsskrift Nature, at en enkelt dosis giver ”ringe eller ingen beskyttelse” mod Delta-varianten.
Og i dag lyder det så fra Pfizer selv, at de ligefrem vil ansøge amerikanske myndigheder om også at autorisere en tredje såkaldt booster-dosis.
- Efter seks måneder er der en risiko for igen at blive smittet, fordi antistofniveauet som forventet aftager, siger Pfizers videnskabelige chef Mikael Dolsten ifølge Reuters.
Så hvad med dem, der er vaccineret med Johnson og dermed kun har fået et enkelt stik? Er der grund til bekymring?
Ikke nok med laboratoriedata
Det er med at holde tungen lige i munden, når man forsøger at finde rundt i, hvad vi egentlig ved om de forskellige vacciners effektivitet mod den nye Delta-variant. Sådan formulerer virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup det. Især når det gælder Johnson-vaccinen.
For faktisk ved vi ikke meget om det. Indtil videre har vi blot producentens egne ord, som 1. juli lød, at vaccinen beskytter mod Delta-varianten.
- Vi mener, at vores vaccine giver holdbar beskyttelse mod covid-19 og fremkalder neutraliserende aktivitet mod Delta-varianten, skrev Johnson og Johnson i en pressemeddelelse.
Men ifølge Allan Randrup mangler der dog data, før vi for alvor kan tage meldingen for gode varer.
- Der er ikke lagt data frem, så vi objektivt kan se, hvilke observationer de konkluderer på, siger han og tilføjer, at konklusionerne bygger på undersøgelser i et laboratorie:
- Det giver et hint. Og det er også på baggrund af laboratoriedata, man blev opmærksom på Delta-varianten i første omgang. Men det er kun en del af historien, man når frem til på den måde, siger han.
- Simpelthen bare ikke nok data
Også Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, mener, man skal tage sådanne nyheder fra vaccineproducenterne med ”et gran salt”. Ifølge hende bør de danske myndigheder overveje, om de knap 50.000 danske Johnson-vaccinerede skal genvaccineres.
- Det vil absolut være en god ide at give et stik mere, og det kan sagtens være med en Pfizer-vaccine. Vi har efterhånden rigtig meget data på, at det giver god beskyttelse at blande, siger hun.
Ifølge Allan Randrup bliver vi klogere på vaccinens beskyttelse over for Delta-varianten, når vi begynder at se kliniske forsøg med personer, der netop er blevet vaccineret med Johnson-vaccinen.
- Ved derefter at følge dem i et miljø med hyppig forekomst af Delta-varianten kan man se, i hvor høj grad de bliver smittet, siger han.
Virologen mener, at de manglende undersøgelser skyldes, at der endnu ikke er mange Johnson-vaccinerede personer verden over, som har været eksponeret for den smitsomme variant.
- Det er jo primært USA, der har brugt den vaccine. Og de har endnu ikke så meget Delta, som vi eksempelvis har i Storbritannien, Danmark og Israel. Der er simpelthen bare ikke nok data endnu, siger han.
Måske genvaccination til efteråret
Ifølge Camilla Foged ville det give mening at implementere et andet skud til de Johnson-vaccinerede til efteråret.
- Når man er færdige med de 12-15 årige, kunne man prioritere genvaccination af dem, der kun har fået et stik. Men det er op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, siger hun.
Dog skriver styrelsen i en mail til TV 2, at vaccinen fra Johnson og Johnson er en del af den særlige tilvalgsordning – og dermed ikke det egentlige danske vaccinationsprogram.
- Vi har ingen kommentarer til tilvalgsordningen, som kører i et andet regi end Sundhedsstyrelsen, skriver de også henviser til Sundhedsministeriet.
I en mail til TV 2 skriver ministeriet, at sundhedsmyndighederne følger grundigt med i, om der kommer ”ny viden og nye data om vacciners immunitet, effekt, administration, bivirkninger og varighed, der giver grundlag for at fastsætte procedurer for en eventuel genvaccination”.
Ifølge Allan Randrup kan det måske blive nødvendigt med en dosis mere – enten fra Johnson eller en anden producent.
Men Johnson og Johnson oplyser selv, at niveauet af antistoffer stiger over tid efter en dosis af deres vaccine, og det er en rigtig god nyhed, understreger Allan Randrup.
- På nuværende tidspunkt er der derfor ikke grund til stor bekymring. Men vi mangler data for at kunne føle os helt sikre, siger han.