Samfund

Midt i EM-fest fik 23-årig hjertestop - nu vil han stoppe brugen af lattergas

Hjertestop sættes sjældent i forbindelse med lattergas. Nu står 23-årig frem med en advarsel.

Som i resten af Danmark var EM-festen i fuld gang på en bar midt i København den lørdag aften i juni.

Det var første kamp efter Christian Eriksens hjertestop, og 23-årige Mark Rosenberg Hansen fejrede herrelandsholdets comeback sammen med sine kammerater.

Midt i fodboldfestens eufori fik han og vennerne tilbudt et sug lattergas af to piger.

De valgte at takke ja.

Mark tog en stor indånding af den lille ballon, men da han skulle puste lattergassen ud igen, kunne han ikke.

Han panikkede.

Vennerne tog fat i ham og bad ham om at puste ud, men kroppen ville bare ikke, som den skulle.

Mark dejsede om i sin kammerats arme, død af et hjertestop.

- Brug min historie

Otte minutter og to hjertestød fra ambulanceredderne senere kom Mark Rosenberg Hansen tilbage til livet.

Det næste, han husker, er, at han vågner inde i ambulancen til synet af redderne. De beder ham om at tage det roligt og fortæller, at han har været væk længe.

Jeg var alt, alt for tæt på ikke at være til stede på denne jord den dag i dag

Mark Rosenberg Hansen, 23 år

Mark blev indlagt på hospitalet, og her skrev han det Facebook-opslag, der skulle vise sig at blive delt flere end 55.000 gange og liket af flere end 10.000 mennesker.

- Jeg var alt, alt for tæt på ikke at være til stede på denne jord den dag i dag. Derfor skriver jeg dette opslag i bøn om, at ingen andre skal udsættes for det samme som mig, lyder det i opslaget.

Nu står Mark frem og fortæller sin historie til TV 2 ECHO i et håb om, at den kan få andre unge til at lægge lattergassen på hylden.

- At få en chance mere og vågne op igen har givet mig en følelse af pligt til at fortælle historien og fortælle folk, hvor farligt lattergas egentlig er, siger han til TV 2.

Hvad er lattergas?

Lattergas kaldes også dinitrogenoxid og er det samme stof, man for eksempel får som bedøvelse hos tandlægen eller på fødestuen i små mængder blandet op med ilt.

Lattergas fås også i små patroner med ren lattergas, der produceres til industriel brug. Flere og flere unge inhalerer patronerne enten direkte eller fra en ballon, fordi det kan give en kortvarig rus - men rusen kan være farlig, fordi den kan blokere for ilttilførslen. 

Kilde: SnakOmLattergas.dk

Mark selv havde ingen ide om, at en enkelt indånding af gassen med ét kunne stoppe hans hjerte og betyde enden på livet for ham.

Og han frygter, at andre tænker lige sådan:

- Lattergas bliver ikke set ned på eller sat i bås med andre farlige euforiserende stoffer. Det er måske, fordi der er færre historier om, at det er gået galt.

Hjertestop er da heller ikke noget, man typisk taler om i forbindelse med brugen af lattergas. Til gengæld er det ofte skader på nerverne, bevidstløshed og risiko for kvælning, der sættes i forbindelse med rusmidlet.

Alligevel har lægerne ifølge Mark Rosenberg Hansen ikke været et sekund i tvivl om, at hans hjertestop må have skyldtes lattergassen.

Stigende antal henvendelser

Der har været enkelte dødsfald i Danmark, hvor lattergas har været involveret, viser et notat fra Sundhedsstyrelsen fra 2019. Blandt andet et tilfælde, hvor det vurderes, at iltmangel i forbindelse med brug af lattergas kan have fremkaldt et hjertestop.

Hos den landsdækkende telefonrådgivning Giftlinjen har man kendt til fænomenet med at indånde lattergas som rusmiddel siden 2011.

Tilbage i begyndelsen modtog rådgivningen kun et par enkelte opkald vedrørende lattergas om året, men i 2017 fik Giftlinjen knap 20 henvendelser på området.

Sidste år var det tal steget til 90, og i årets første 5 måneder har rådgivningen modtaget 48 henvendelser om lattergas.

Jeg følte mig enormt flov over at have udsat min familie for det

Mark Rosenberg Hansen, 23 år

I begyndelsen af 2020 blev et flertal i Folketinget enige om at gøre det sværere for unge at skaffe sig adgang til lattergaspatronerne. Det medførte et forbud mod at sælge patronerne til unge under 18 år, ligesom det blev forbudt at sælge flere end to patroner ad gangen til private.

Desuden blev det forbudt for butikker, der også sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, at sælge lattergas. Overtrædes dette, vil det ved første lovovertrædelse medføre en bøde på 25.000 kroner til butikken.

Et år efter ser den skærpede lovgivning ud til at medføre lovende resultater. Alligevel tyder det altså på, at lattergaspatronerne stadig figurerer blandt unge.

Tag snakken om lattergas

For Mark Rosenberg Hansen har tiden efter hjertestoppet været svær.

Særligt én ting gjorde ondt på ham: at se sin familie og venner være kede af det, mens han var indlagt.

- Jeg tænkte meget på dem, og hvad jeg udsatte dem for. Jeg følte mig enormt flov over at have udsat dem for det, fortæller han.

Nu, knap en måned senere, er Mark udskrevet og har det godt.

Men han håber, at unge mennesker vil tage ved lære af hans oplevelse og tage snakken om lattergas med hinanden. For som han siger:

- Lattergas rammer ikke kun ved et overforbrug. Det kan også ramme ved første indånding.