Coronavirus

Delta-smitten stiger - flere populære rejsemål går fra grøn til gul

Fra på onsdag vil det ikke længere være muligt at rejse til Malta, hvis man ikke er færdigvaccineret. Det oplyser sundhedsministeren i landet.

En markant stigning i covid-19-tilfælde i Spanien får nu konsekvenser for danske rejsende.

Udenrigsministeriet farver ni spanske regioner gule, der hidtil har været grønne.

De ni regioner er: Asturien, Baskerlandet, Navarra, Aragonien, Castilla y Leon, Extremadura, De Baleariske Øer (inklusiv Mallorca og Ibiza) og Murcia.

Samtidig går den spanske region Melilla fra gul til grøn.

UM: Vær ekstra forsigtig

Hvis dit rejsemål er gult, skal du være ekstra forsigtig i forhold til smitterisiko med coronavirus, være opmærksom på din personlige sikkerhed og huske at holde dig opdateret på destinationen, skriver Udenrigsministeriet.

Sådan skal farverne på europakortet forstås:

Hvis dit rejsemål er grønt, opfordrer Udenrigsministeriet dig til at bruge din sunde fornuft og være opmærksom på samme måde, som du ville være det i Danmark.

Hvis dit rejsemål er gult, skal du være ekstra forsigtig i forhold til smitterisiko med coronavirus, være opmærksom på din personlige sikkerhed og huske at holde dig opdateret på destinationen.

Hvis dit rejsemål er skraveret orange, bør du undersøge, om rejsen er mulig. Trods begrænset risiko for smitte med coronavirus fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser pga. landets betydelige indrejserestriktioner, da de gør det vanskeligt eller umuligt at gennemføre en ferie for danske turister.

Få et overblik på Europakortet over indrejserestriktionerne for EU, Schengen og Storbritannien.

Hvis dit rejsemål er orange, bør du overveje, om rejsen er nødvendig. Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser, når risiciene forbundet med rejsen kan være alvorlige. Erhvervsrejser er nødvendige rejser. Nødvendige rejser kan desuden være eksempelvis presserende familiebesøg og nødvendige ærinder som deltagelse i begravelse, fødsel eller retssag. Læs mere om nødvendige rejser her.

Hvis dit rejsemål er rødt, bør du ikke rejse. Udenrigsministeriet fraråder således alle rejser til dette rejsemål. Hvis du alligevel tager afsted, opfordrer vi dig til at søge professionel sikkerhedsrådgivning. Et land kan have flere farver, da sikkerhedssituationen og smittebilledet i et land kan variere betydeligt fra et område til et andet.

Ændringen til gul betyder også, at danskere, der ikke er vaccinerede eller tidligere smittet, i udgangspunktet skal have taget en coronatest i lufthavnen ved hjemkomst.

I forvejen er regionerne Andalusien, Catalonien, Cantabrien, La Rioja og Comunidad Valencia alle gule.

Men selvom flere spanske regioner skifter farve til gul, skal danskerne ikke være bekymret for, at de ikke kan komme afsted på sommerferie, lyder det fra Erik Brøgger, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Vi er nødt til at være forsigtige. Pandemien er ikke ovre

Frankrigs europaminister, Clement Beaune

- Jeg tror stadig, der er rigtig gode feriemuligheder sommeren over, men jeg kan ikke helt afvise, at der ikke vil være et enkelt sted, hvor det stikker fuldstændig af, siger han til TV 2.

Delta-variant i vækst

Det er den stærkt smitsomme Delta-variant, der har forårsaget den markante smittestigning i Spanien.

Den seneste uge har det daglige smittetal ligget på omkring 20.000.

Udviklingen har fået Frankrig til at advare sine borgere mod at holde ferie i Spanien - og Portugal.

- Det er bedre at forblive i Frankrig eller at rejse til andre lande, siger Frankrigs europaminister, Clement Beaune, i et interview med fransk tv.

Beaune understreger samtidig, at Frankrig overvejer at indføre restriktioner på rejser til Europa som følge af udbredelsen af Delta-mutationen.

- Vi er nødt til at være forsigtige. Pandemien er ikke ovre, siger han.

Et kapløb mellem Delta-varianten og vaccinerne

Hos Udenrigsministeriet er man opmærksom på Delta-varianten, men man holder først og fremmest øje med, hvor mange smittede, der er – uanset hvilken coronavariant, de er smittede med – fortæller Erik Brøgger.

Det varer rigtig længe, før vi åbner til rejser udenfor Europa

Erik Brøgger, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice

Og selvom Delta-varianten spøger, beroliger det ministeriet, at flere og flere borgere i Europa er på vej til at være færdigvaccineret.

- Det er lidt et kapløb. Deltavarianten er i vækst, og så er der vacciner, som bliver sprøjtet i armen på befolkningen i Europa i en meget høj hastighed i øjeblikket, siger Erik Brøgger.

Men selvom det ser ud til, at danskernes sommerrejseplaner ikke bliver spoleret lige foreløbig, så længe destinationen går til et europæisk land, ser det værre ud udenfor EU- og Schengenlande.

- Det varer rigtig længe, før vi åbner til rejser udenfor Europa, fastslår direktøren i Udenrigsministeriets Borgerservice.

I skrivende stund er det ikke muligt for danskere at rejse udenfor Europas grænser uden at skulle i isolation ved hjemkomst.

Desuden er der flere oversøiske lande, som for eksempel USA og Australien, hvor Udenrigsministeriet fraråder at rejse til, da de pågældende landes indrejserestriktioner gør det svært at gennemføre en ferie der.

Malta forbyder indrejse for ikke-vaccinerede

Fredag aften, et par timer efter Udenrigsministeriet havde sendt deres opdaterede rejsevejledninger ud, meldte sundhedsministeren i Malta Chris Fearne ud, at Malta fra på onsdag forbyder indrejse for alle turister, der ikke er fuldt vaccineret.

Ø-staten i Middelhavet er et yndet rejsemål for mange danskere, og den er i øjeblikket grøn i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

På nuværende tidspunkt har Udenrigsministeriet ikke foretaget nogle ændringer i deres rejsevejledning til Malta, men de fortæller til TV 2, at de følger situationen nøje.

- Hvis ændringerne af indrejsereglerne på Malta medfører, at det kan være svært afholde en turistrejse, så vil rejsevejledningen tilpasses, oplyser de i en mail.

I tidligere tilfælde, hvor et land med lave smittetal indfører skrappe indrejserestriktioner, har Udenrigsministeriet dog farvet landet til skraveret orange.