Samfund

Danskere læser ikke det med småt, når de installerer nye apps: - Der står noget, jeg ikke forstår

Danskerne er bekymrede over salget af deres mobildata, men ofte læser de ikke betingelserne, når de installerer nye apps.

TV 2 har den seneste uge fortalt, hvordan udenlandske datakøbmænd indsamler og sælger oplysninger om danske mobilbrugeres færden til ukendte købere.

Det er muligt, hvis mobilens ejermand har installeret bestemte apps på sin mobiltelefon og tilladt lokalitetstjenester.

TV 2 bad medie- og analysefirmaet Kaas & Mulvad købe og undersøge data fra danske mobiltelefoner. Og i Storbritannien var det muligt på det åbne marked at købe private og præcise lokationsdata fra 60.673 danske telefoner til 36.000 kroner fra en datakøbmand.

- Data er en ømfindtlig størrelse, for når man først har sluppet dem, så kan de være i tusindvis af udgaver i alle verdenshjørner. De kan kopieres og gengives. Derfor er de svære at håndtere, siger jurist og IT-sikkerhedsspecialist Allan Frank fra Datatilsynet.

Ifølge en Megafon-måling foretaget for TV 2 er datasalget noget, der bekymrer mange danskere.

Datatilsynet har besluttet at undersøge indsamlingen og salget af danskerne mobildata.

Hele 79 procent af de adspurgte siger, at de er bekymrede over, at firmaer løbende indsamler og videresælger præcise oplysninger fra deres smartphone om, hvor de befinder sig.

Bekymring over mobilsporing

”Jeg er bekymret over, at firmaer løbende indsamler og videresælger præcise oplysninger fra min smartphone om, hvor jeg befinder mig.”

 • Helt enig eller overvejende enig: 79%
 • Hverken/eller: 11%
 • Overvejende uenig eller helt uenig: 9%
 • Ved ikke/ikke relevant: 1-2%

Kilde: Megafon for TV 2

Og 92 procent svarer, at de mener, at er en krænkelse af deres privatliv, hvis oplysninger om, hvor de befinder sig, bliver indsamlet og solgt videre, uden de er klar over det.

Privatlivet krænkes af mobilen

”Det er en krænkelse af mit privatliv, hvis oplysninger om, hvor jeg befinder mig, bliver indsamlet via min smartphone og solgt uden jeg er klar over det.”

 • Helt enig eller overvejende enig: 92%
 • Hverken/eller: 5%
 • Overvejende uenig eller helt uenig: 3%

Kilde: Megafon for TV 2

Og samtidig med at salget af mobildata bekymrer danskerne, er der mange, der ikke får læst de betingelser, som de accepterer, når de downloader en app.

"Det er utrygt"

I en undersøgelse foretaget for Ingeniørforeningen svarer 41 procent af de adspurgte, at de kun sjældent eller aldrig læser betingelserne, når de tilmelder sig tjenester eller downloader apps.

Der står meget, og der står noget, jeg ikke forstår

Ingeniør Benny Gøbel

Det er forståeligt nok, mener man i Ingeniørforeningen.

- Det overrasker mig ikke, at mange danskere ikke får læst betingelserne. Man får det hele tiden lige op i hovedet, at man skal læse 100 sider og sige ja. Man har ikke et rigtigt alternativ, for hvis man ikke accepterer vilkårene, så kan man ikke bruge den pågældende tjeneste, siger Kåre Løvgren, der er teknisk talsmand for Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).

Kåre Løvgren, der er teknisk talsmand i Ingeniørforeningen, har forståelse for, at det kun er de færreste, der får læst vilkårene.

Læser du betingelserne?

”Læser du betingelserne, når du tilmelder dig tjenester eller downloader apps?

 • Altid: 8%
 • Ofte: 21%
 • Af og til: 29%
 • Sjældent: 30%
 • Aldrig: 11%
 • Ved ikke: 1%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen

Flere danskere, som TV 2 mødte på gaden i Valby, var både bekymrede og lidt opgivende over for mobilovervågningen.

- Det er utrygt. Jeg ville jo egentlig godt holde for mig selv, hvor jeg befinder mig, siger ingeniør Benny Gøbel til TV 2.

Men selv om overvågningen bekymrer ham, får han sjældent læst betingelserne før han installerer en ny app.

- Det gør jeg ikke. På ingen måde. Der står meget, og der står noget, jeg ikke forstår, forklarer han.

Selvfølgelig bekymrer det mig, men hvad skal jeg gøre?

Mohammed al-Saffar, pensionist

Et urimeligt krav

Også pensionisten Mohammed al-Saffar har opgivet kampen mod sporingen.

- Jeg ved det godt, men vi er magtesløse over for det. Selvfølgelig bekymrer det mig, men hvad skal jeg gøre? siger han.

Mohammed al-Saffar bryder sig ikke om at blive sporet på sin mobil.

Heller ikke Mohammed al-Saffar får læst betingelserne.

- Det er så langt og så småt. Det er svært at læse det, siger han.

I Forbrugerrådet mener man, at det er et urimeligt krav, at brugerne skal læse indviklede betingelser igennem for at undgå sporing.

- Folk får det ikke gjort i en hurtig hverdag. Når du lige henter en vejr-app til din mobil, er du ikke klar til at læse et langt juridisk dokument, siger Uffe Rabe Krag, der er politisk chef i Forbrugerrådet Tænk.

Faktisk er nogle af brugervilkårene så ulæselige, at de ikke er lovlige, mener man i Forbrugerrådet.

- Vi har jo været igennem mange af disse aftalevilkår, og vi kan jo se, at de er ikke er gennemsigtigt formuleret. De er kringlede og snørklede. Vi har prøvet at belyse problemet før, og vi vil blive ved med at sætte fokus på det, siger han.

Politisk chef i Forbrugerrådet Uffe Rabe Krag mener, at det er klart ulovligt, at en engelsk datakøbmand har videresolgt tusinder af danskeres mobildata.

Læs - ellers bliver du måske overrasket

Men selvom betingelser ofte er knudrede, svære og på fremmedsprog, anbefaler man hos Datatilsynet alligevel danskere at afsætte tid til at læse teksterne igennem.

- Hvis man ikke læser dem, risikerer man jo, at man kommer i en situation, hvor man bare hakker af og rent faktisk siger ja til noget, man ikke kender rækkevidden af, siger jurist Allan Frank fra Datatilsynet.

Han peger på, at man er nødt til at forsøge at sætte sig ind i, hvad man accepterer ved installationen af en app.

- Ellers kan man blive overrasket over, at ens data lige pludselig florerer hos en engelsk data broker (en datasælger, red.), hvor man kan se hele sit bevægelsesmønster over en lang periode, siger han.

Sag åbnet mod datakøbmand

På baggrund af TV 2s afdækning af salget af danskernes lokationsdata har Datatilsynet samlet nogle gode råd til, hvordan man som mobilbruger kan undgå sporing.

Datatilsynet har også af egen drift åbnet en sag mod den britiske datakøbmand Huq Industries, der har indsamlet og solgt data om flere end 60.000 danskere.

Datakøbmanden er blevet bedt om at forklare detaljerne omkring sin indsamling og salg af danskernes data – herunder også hvilke eventuelle betingelser og samtykker der måtte ligge til grund for datahåndteringen.

Der har tidligere været lignende sager i udlandet, hvor medier har afdækket handlen med mobilbrugernes positionsdata.

New York Times har beskrevet, hvordan mindst 75 selskaber indsamler lokationsdata fra apps. Flere af selskaberne hævder ifølge New York Times, at de sporer flere hundrede millioner telefoner alene i USA.

Og i Norge har tv-stationen NRK afsløret, hvordan det britiske selskab Tamoco sælger lokationsdata fra flere end 140.000 smartphones og tablets. NRK fik lov til at købe en kopi af data og kunne derefter i en række historier løfte sløret for datahandlen.