Gravid vil gerne vaccineres, men det kan hun ikke blive: - Vi er alle sammen umyndiggjorte
Hun har overvejet at lyve sig til en vaccine, selvom hun er gravid. Men hun mener, at hun bør få et frit valg, som man har i Danmarks nabolande.
Mens massevaccinationen af den danske befolkning er på vej ind i sin slutspurt, føler én gruppe sig glemt.
I modsætning til, hvad der er tilfældet i mange andre lande, anbefaler de danske sundhedsmyndigheder nemlig fortsat ikke, at gravide eller ammende kvinder bliver vaccineret med en af de ellers godkendte vacciner mod covid-19.
Det på trods af at gravide kvinder ifølge Sundhedsstyrelsen er i øget risiko for at blive alvorligt syge, hvis de får sygdommen.
Og det giver ikke meget mening, mener Nina Bonde, der er gravid i ottende mĂĄned.
- Jeg tilhører en gruppe, som bliver mere syg af covid-19 end andre, men jeg kan ikke selv vælge at få en vaccine, som alt tyder på, jeg ikke får nogen særlige bivirkninger af. Der knækker logikken, siger Nina Bonde.
Som en fuld nedlukning
Hun er 38 år, jurist og bor i København sammen med sin søn på halvandet år og mand.
Hun forklarer, at det er et benspænd i hverdagen, at hun fortsat ikke kan blive vaccineret.
- Jeg skal konstant forholde mig til alle omkring mig, som om vi stadig var i en fuld nedlukning, siger Nina Bonde.
Ligegyldigt om det er samvær med familie og venner, undersøgelser i forbindelse med hendes graviditet eller en tur ud at handle ind. Altid står den på afstand, håndsprit, mundbind og overvejelser om, hvorvidt noget virkeligt er nødvendigt, siger hun.
Hun valgte ogsĂĄ at droppe at tage i Parken og se Danmark spille fodbold mod Rusland, selvom hun havde billetter til kampen.
- Det var for stor en risiko. Det er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, at jeg undgår sådan nogle situationer. Restriktionerne er næsten væk for alle andre. Men ikke for mig, siger hun.
Det samme gælder for de tusindvis af andre kvinder, der enten er gravide eller ammende.
Gravide i risikogruppen
Der findes ikke tilgængelige tal for, hvor mange danske kvinder der er gravide, men de seneste år er der født godt og vel 60.000 levende børn i Danmark om året, viser tal fra Danmarks Statistik.
Dertil skal det lægges, at det anbefales mødre at amme deres spædbørn i mindst seks måneder efter fødslen.
Så mange uvaccinerede mennesker i risikogruppen er ikke ideelt i en tid, hvor samfundet åbner mere som følge af fremskreden massevaccination, siger Annemette Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på Sygehus Lillebælt.
- Vi ved, at gravide er i øget risiko for at blive alvorligt syge af covid-19, det siger Sundhedsstyrelsen også, og mens vi slækker på restriktionerne, er det vigtigt, at vi får de gravide vaccineret, siger Annemette Lykkebo.
Hun understreger, at der er større risiko for at blive indlagt, hvis man som gravid får coronavirus, end det er tilfældet for den gennemsnitlige befolkning. Desuden påpeger hun, at flere børn født af coronaramte mødre har behov for indlæggelse efter fødslen.
Ekstraordinært meget data
Og den risiko forstår Annemette Lykkebo ikke, at Sundhedsstyrelsen ønsker at tage.
Hun peger pĂĄ studier fra USA, hvor 120.000 gravide har modtaget en af de i Danmark godkendte vacciner. Heraf har forskere fulgt mere end 35.000 af disse til observation bagefter.
Det er ifølge hende helt ekstraordinært, at man har så meget data om en vaccine.
- Og der er ingen tegn på, at vaccinerede gravide kvinder får særlige bivirkninger, eller at der skulle være øgede risici forbundet med graviditeten eller fødslen for barn eller mor, siger Annemette Lykkebo.
I adskillige lande omkring Danmark, heriblandt Sverige, Island og Finland, har myndigheder da ogsĂĄ valgt at godkende de samme vacciner til gravide som til resten af befolkningen.
Således mener Annemette Lykkebo, at Sundhedsstyrelsen bør ”rubbe neglene” og anbefale vaccinen til gravide, så de får mulighed for at blive vaccinerede på lige fod med alle andre borgere.
Et oplyst valg
For Nina Bonde handler det om at få muligheden for at træffe det valg, hun finder bedst for sig selv og sit barn.
Ikke fordi hun mener, at hun har samme sundhedsfaglige viden om emnet som Sundhedsstyrelsen.
- Men fordi jeg godt kan tage et oplyst valg om det her, og det bør andre gravide også have mulighed for. Vi er alle sammen umyndiggjorte, siger hun.
Derfor stiller hun sig undrende overfor, at der ikke kan laves en vaccinationsordning til gravide, der eksempelvis kunne lige den, der blev lavet for Johnson & Johnson og AstraZeneca-vaccinerne. Dem kunne Sundhedsstyrelsen heller ikke anbefale, men her kunne man efter en samtale med en læge få vaccinationen alligevel.
Gravide har i øjeblikket netop mulighed for at få ordineret en coronavaccine af deres læge, men Annemette Lykkebo siger, at det i udgangspunktet kun er gravide med kroniske sygdomme, astma, svær overvægt eller andre sygdomme, som får ordineret vaccinerne.
Frit valg ...
Samme begrundelse har Nina Bonde fået, når hun har talt med sin egen læge om muligheden for at blive vaccineret. Det kunne hun ikke blive, fordi hun i bund og grund var sund og rask.
- Jeg undrer mig over, at jeg i princippet er fri til at ryge smøger, spise dårlig mad og feste hele natten, men at jeg ikke kan få lov til at tage en vaccine, siger hun.
Hun forklarer, at hun har overvejet at lyve sig til en vaccine. Den mulighed har flere forskellige læger også præsenteret for hende, siger hun.
... uden løgn
Gravide kvinder bliver nemlig også indkaldt til vaccination, og så kunne hun i teorien forsøge at skjule sin graviditet for vaccinatøren.
- Første gang, jeg fik en vaccinationstid, stod jeg med en stor, løs kjole på og bilnøglerne i hånden, men jeg kunne ikke tage afsted, for jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at lyve overfor dem, der skulle vaccinere mig, siger Nina Bonde.
Hun havde ogsĂĄ en vaccinationstid onsdag kl. 12.30, men ogsĂĄ den valgte hun at aflyse.
Hun vil have et frit valg, uden at skulle lyve sig til det.
TV 2 har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, som ikke har mulighed for at medvirke.