Samfund

Eksperter splittede om ændringer af coronapas på grund af Delta-varianten

Eksperter er bekymrede for Delta-varianten og vil ændre reglerne for, hvornår man kan få et coronapas. Der er dog ikke enighed blandt alle eksperter.

Forekomsten af coronatilfælde med den såkaldte Delta-variant bør føre til et indgreb, hvis vaccinerne skal komme i mål, før virussen for alvor spreder sig i Danmark.

Det mener Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet. Han forestiller sig, at man kan foretage stramninger i brugen af coronapasset, da det ifølge ham vil medføre forholdsvist få gener.

For ti dage siden spurgte TV 2 ham om det samme, men der mente han ikke, at der var grund til ændringer. Nu er han bekymret over, at tilfældene med Delta-varianten er steget meget hurtigt de seneste 14 dage.

Foreslår to muligheder

Han forestiller sig to mulige stramninger.

Første model er, at man indskrænker perioden, hvor et negativt testsvar giver adgang til et coronapas, så det er 48 timer for kviktest og 72 timer for PCR-test mod de nuværende 72 og 96 timer.

- Det svarer til, at den aktive, uvaccinerede del af befolkningen skal testes tre gange om ugen, siger Viggo Andreasen.

Model to er, at man kan kræve test af personer, som har fået første stik, i en lidt længere periode end 14 dage efter vaccinationsdagen - eller af alle, der er blevet vaccineret.

På nuværende tidspunkt bliver det permanente coronapas udstedt 14 dage efter, man har fået første vaccinestik.

Smitten drives af de unge

At ændre reglerne for coronapasset er en god idé ifølge Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet:

- Det giver god mening at ændre i, hvornår vaccination giver coronapas, når Delta-varianten nu er det dominerende virus, for der er en betydelig forskel på, hvor godt man er beskyttet efter første stik mod Delta-varianten i forhold til tidligere virusstammer, siger han.

Et nyt israelsk studie viser, at Pfizer-vaccinen beskytter markant mindre mod den nye Delta-variant.

De seneste dages tal fra Statens Serum Institut viser, at der dagligt er registreret flere end 500 nye smittede, og at smitten især er drevet af de grupper, som endnu ikke er færdigvaccinerede.

De seneste syv dage har de 10-39-årige stået for mere end 7 ud af 10 af alle smittetilfældene, og imens har de 20-29-årige alene stået for mere end 4 ud af 10.

Færre testes

Derudover er der også sket et betydeligt fald i antallet af daglige testede, påpeger Christian Wejse:

- Og selv om det primært er de helt uvaccinerede, det giver mening at teste, så giver det faktisk også rigtig god mening at tilskynde delvist vaccinerede til at blive testet, da de også i et ret betydeligt omfang kan være smittede, siger Christian Wejse.

Ifølge ham vil det muligvis også stimulere flere til at få anden dosis af vaccinen hurtigst muligt.

Nils Strandberg Pedersen, som er tidligere direktør for Statens Serum Institut, finder det også fornuftigt at ændre reglerne om coronapasset:

- Ud fra sund fornuft om Delta-varianten vil det være fornuftigt at ændre coronapasset til, at man har to stik, da man med Delta-varianten kun er beskyttet omkring 33 procent ved første stik, siger han.

To eksperter vil holde fast

Der er dog ingen grund til ændringer, hvis man spørger professor Søren Riis Paludan, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet. Heller ikke hos Rune Hartmann, som er professor ved institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet:

- Med den forøgede hastighed af vaccineudrulningen ser jeg ingen grund til at ændre reglerne internt i Danmark, men man skal stadig være forsigtig ved rejse ind og ud af landet, siger Rune Hartmann.

Reglerne om coronapasset er senest blevet ændret onsdag 7. juli, hvor de danske regler for immunitet efter vaccination og tidligere smitte blev ændret, så man fremover betragtes som immun i 12 måneder efter færdigvaccination eller en positiv test.

Sundhedsministeriet oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at man følger smitteudviklingen tæt og løbende overvejer smittereducerende tiltag:

- Der er på nuværende tidspunkt ikke konkrete planer om at rykke på tidspunktet for, hvornår coronapasset er gyldigt efter vaccination, lyder det i skrivelsen.