Bagmandspolitiets hemmelige våben mod Sanjay Shah forlader politiet

En dansk børshaj har spillet en nøglerolle i efterforskningen af historiens største svindelsag.

En af de mest spektakulære ansættelser i dansk politi nogensinde forlader nu bagmandspolitiet. Det drejer sig om den succesrige aktiehandler Flemming Kozok.

Han blev i 2016 hentet ind for at hjælpe med efterforskningen af udbyttesagen, der med 12,7 milliarder kroner er den største bedragerisag i danmarkshistorien.

Ansættelsen af den hovedrige aktiehandler vakte opsigt, da sager om økonomisk kriminalitet normalt håndteres af efterforskere med politibaggrund og jurister i Anklagemyndigheden.

Men sagen var på ingen måde normal. Det er måske den mest komplicerede og udspekulerede form for økonomisk kriminalitet, der nogensinde har ramt Danmark.

Efter knap fem års efterforskning forlader Flemming Kozok nu sagen.

Det fortæller Flemming Kozok selv i torsdagens udgave af podcasten ’Millionærklubben’.

- Jeg går fra SØIK med en vis stolthed, og jeg ved på samme tid at sagen ligger hos et stærkt team i SØIK, uddyber Flemming Kozok til TV 2.

Gevinst på over 50 millioner kroner

Efterforskningen har i årevis været fuldstændig mørkelagt for offentligheden. Først i januar i år landede de første anklageskrifter i sagen, hvor Anklagemyndigheden krævede historisk strenge straffe til blandt andre sagens formodede hovedbagmand, Sanjay Shah, som risikerer op til 12 års fængsel.

Shah stod i spidsen af et netværk, der tæller flere hundrede aktører i mange forskellige lande, som med op mod en halv million aktiehandler og aktielån på kryds og tværs i netværket lykkedes med at få Skat i Danmark til at udbetale lidt over ni milliarder kroner.

Og det er her, Flemming Kozok kommer ind i billedet.

Jeg opfatter det samlede hele som en sofistikeret og i øvrigt ganske fascinerende konstruktion

Flemming Kozok

Han er en af de få danske ’daytradere’, som har specialiseret sig i ’short sale’. Gennem flere hundrede tusinde aktiehandler og aktielån har han tjent over 50 millioner kroner på en handelsmetode, der kræver en særlig forståelse og et enormt overblik over omfattende datasæt og komplekse sammenhænge på kryds og tværs.

Og netop derfor giver det rigtig god mening at hente et anderledestænkende profil som Kozok ind i efterforskningen. Det mener Jan Jarlbæk, der er tidligere efterforsker hos EUROPOL.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.

- Det er meget usædvanligt at hyre folk ind på den måde, men i nogle sager kan det være nødvendigt. Når Politiet ikke selv har kompetencerne, er de selvfølgelig nødt til at opsøge kompetencerne. I internettets spæde ungdom var det også nødvendigt at hente folk ind, der rent faktisk vidste noget om, hvordan internettet fungerede, siger Jan Jarlbæk til TV 2.

Begyndte begge på bunden

Det er ikke kun handelsstrategier, der forbinder den formodede svindelbagmand Sanjay Shah og Flemming Kozok.

De er begge selvlærte på de finansielle markeder og kommer begge fra små kår. Kozok begyndte med at investere som 15-årig med en opsparing på 9.000 kroner tjent på fritidsjobbet som opvasker. Shah arbejdede sig op fra bunden i en række storbanker og investeringsselskaber, blev arbejdsløs på ryggen af finanskrisen og byggede herefter sit eget op fra bunden.

Og det er ikke uden fascination, at Kozok over de seneste år har gransket Shahs netværk.

- Jeg kan bekræfte det, som er i forvejen velkendt. Der er tale om en særdeles omfattende og kompleks størrelse. Jeg opfatter det samlede hele som en sofistikeret og i øvrigt ganske fascinerende konstruktion, siger Flemming Kozok.

Shah er tidligere blevet beskrevet som en gal hund. Du har kigget ind i hans værk. Hvordan vil du beskrive ham?

- Hvis han er en gal hund, er der tale om en ganske intelligent, gal hund, siger Flemming Kozok.

Fængslet in absentia

Det er svært at få et endegyldigt svar fra Flemming Kozok på, hvad der nu skal ske. På trods af at det i Millionærklubben fremgik, at han i løbet af de seneste måneder har tjent 7 millioner kroner på aktiehandler ved siden af arbejdet i bagmandspolitiet, er han dog sikker på, at han hverken skal fortsætte som aktiehandler eller som efterforsker på fuldtid.

- Jeg har dybest set aldrig vidst, hvad jeg skulle med mit liv. Og det ved jeg nok stadig ikke. Lige nu er jeg blot utrolig glad for, at jeg kunne spille en betydningsfuld rolle i opklaringen af danmarkshistoriens største formodede bedragerisag. Det er noget, jeg altid vil være taknemmelig for at have fået lov at være en del af, siger Flemming Kozok.

Helt afsluttet er sagen med Shah dog ikke for Flemming Kozoks vedkommende. Af retsdokumenter fra den tyske hvidvaskanklage mod Sanjay Shah, som TV 2 er i besiddelse af, fremgår det, at Flemming Kozok figurerer på listen over vidner, som tyskerne vil bruge mod Sanjay Shah.

I den danske del af sagen besluttede Østre Landsret i begyndelsen af juni i år at fængsle Sanjay Shah in absentia, hvilket er første skridt på en lang vej mod at forsøge at tvinge Shah til Danmark, når sagen skal for retten. Shah nægter sig skyldig i alle anklagerne.