Samfund

Misundelig roligan til uerfaren dansker i England: - Det bliver magisk for jer

Hanne Fazakerley skal se sin første landsholdskamp på stadion. Syng højt, drik ikke for mange øl og tag hovedpinepiller, lyder råd fra roligan.

Med få timer til kampstart emmer Danmark af forventningsfulde fodboldfans klædt i rødt og hvidt.

Men også I England er tusindvis af danskere klar til bakke det danske herrelandshold op, når spillerne i aften brager sammen med det engelske landshold til EM-semifinale på Wembley Stadion i London.

Under normale omstændigheder ville mange af de danske fans i London dog have været rutinerede roligans tilrejsende fra Danmark. Men coronapandemien ville det anderledes.

I stedet vil langt de fleste landsholdsfans på Wembley være danskere bosat i England - og måske lidt mere uvante med den danske roligankultur.

Derfor førte TV 2 via en Facetime-forbindelse den rutinerede roligan Claus Amondsen sammen med Hanne Pors-Fazakerley, der som dansker bosat i England i aften skal se sin første landskamp på stadion.

Hold kæft, hvor er jeg misundelig

Claus Amondsen, roligan

Umiddelbart virkede det dog ikke som om, at Hanne Pors-Fazakerley, hendes mand og deres to sønner har brug for særligt mange råd forud for kampen.

- Vi har lyttet til Re-Sepp-Ten og andre af sangene, så vi er klar til at synge. Min søn er malet i ansigtet, og jeg har min slidte, røde t-shirt på. Vi er klar, og jeg er bare så spændt og glæder mig til stemningen, siger Hanne Pors-Fazakerley.

- Det bliver uforglemmeligt

Claus Amondsen er tidligere formand for de danske roligans og har efter eget udsagn kun misset én enkelt landskamp i Parken de seneste 20 år.

Han er spændt på aftenens kamp og glæder sig på vegne af Hanne Pors-Fazakerley og de op mod 8.000 andre danskere bosiddende i England, der skal på Wembley.

- Jeg vil bare sige til dig Hanne, at det godt kan være, du ikke normalt er til fodbold. Men når du kommer ind, og nationalmelodien banker igennem, så kan jeg love dig for, at det bliver magisk. Jeg ved, dine hår på armene kommer til at rejse sig, lyder det fra Claus Amondsen.

- Det gør de allerede, nu du nævner det, siger Hanne Pors-Fazakerley.

- I skal bare nyde det. Hold kæft, hvor er jeg misundelig, siger Claus Amondsen.

Pludselig begynder man at snakke med folk, man ikke kender

Hanne Pors-Fazakerley, roligan

Selvom det er første gang, Hanne Pors-Fazakerley skal se landsholdet spille, er fodbold ikke ukendt for hende. Hendes mand og børn er brændende Liverpool-fans, og hele familien følger med på fjernsynet, når det danske landshold spiller.

Hun tror, at aftenens EM-semifinale bliver en oplevelse, hun aldrig glemmer.

- Vi forventer fest og farver, og vi kommer til at synge med og heppe. Højt! Det bliver uforglemmeligt.

Huske hovedpinepiller

Selvom Hanne Pors-Fazakerley og hendes familie er velforberedte, har Claus Amondsen et par gode råd til den nye roligan.

- De skal selvfølgelig lytte med, og når der starter en sang eller lålålå, så bare gå med på den og blive ved. Og når spillerne er pressede, er det vigtigt, at den får maks gas, for de kan altså høre jer.

- Men jeg tror egentlig slet ikke, jeg behøver at sige så meget. De har styr på det, siger Claus Amondsen.

Ifølge Hanne Pors-Fazakerley har Danmarks sejrsgang ved EM da også skabt en unik stemning blandt danskerne i England – de er helt klar til at støtte landsholdsspillerne.

- Pludselig begynder man at snakke med folk, man ikke kender, men vi har jo noget, vi kan relatere til, og det er den her fodboldkamp, vi skal ind og se. Vi glæder os så meget, siger hun.

Claus Amondsen skal for en gangs skyld ikke se kampen på stadion, men på storskærm i København. Han er spændt på at se de danske fans opbakning på afstand.

- Jeg glæder mig mega meget til at høre, hvad I kan. Jeg er sikker på, I nok skal give de englændere kamp til stregen. Vi er sgu da ligeglade – de er 50.000, og I er 8000 tusinde. Bare giv den fuld høvl, siger han og giver et sidste tip til nye stadiongængere:

- Man kan godt blive helt træt af et synge. Så jeg vil anbefale man tager hovedpinepiller med. Og så lad være med at drikke for mange øl i varmen. Så hellere drikke lidt før - og meget bagefter!