Dommer varetægtsfængsler seks i sag om bedrageri for en milliard

Sagen drejer sig blandt andet om de amerikanske hovedpersoner fra et Operation X-program om udbyttesagen.

Tre britiske og tre amerikanske mænd er onsdag blevet varetægtsfængslet in absentia af dommeren ved Retten i Glostrup.

Mændene er tiltalt for bedrageri for en milliard kroner ved refusion af udbytteskat.

- Det her er første skridt i processen mod at få dem udleveret. Nu kører vi videre ned ad det spor for at få dem til Danmark, så de kan komme for retten, sagde anklager Anders Møllmann til TV 2 efter dommerens afgørelse.

De tre briters forsvarer Christian Lauberg fra Enp Advokater kærede på stedet afgørelsen om varetægtsfængsling in absentia til Østre Landsret.

Den danske anklagemyndighed har ikke kunnet komme i kontakt med de tre briter, og deres opholdssted er ukendt. Heller ikke deres forsvarer Christian Laubjerg har kunnet fortælle Bagmandspolitiet, hvor de tre befinder sig.

En af de tiltalte har officielt bopæl i London, men befinder sig i Dubai ifølge retsdokumenter fra den civile sag i London.

Amerikanere har afleveret deres pas

Tre andre mænd, der alle er amerikanske statsborgere, er tiltalt i samme sag.

Det drejer sig om Matthew Stein og Jerome Lhote, som TV 2 opsøgte i Operation X-programmet 'Jagten på vores milliarder'.

Den tredje amerikaner, Luke McGee, var indtil for nyligt topchef i den amerikanske virksomhed AdaptHealth, der laver medicinsk udstyr. Han stoppede for nylig som direktør som konsekvens af sagen.

For amerikanernes vedkommende bestemte dommeren, at de skal deponere deres pas på en dansk repræsentation i USA. Formelt set er de varetægtsfængslet in absentia i surrogat, som det hedder.

Skandalen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder
  • En gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

De vil først få deres pas udleveret, i forbindelse med at de rejser til Danmark for at møde op i den kommende straffesag, bestemte dommer Nanna Blach onsdag.

Under sagen i Danmark skal de i øvrigt dagligt melde sig til politiet, ligesom deres pas også vil være deponeret, mens retten behandler sagen.

At varetægtsfængslingerne sker in absentia skyldes, at ingen af de seks mænd befinder sig i Danmark.

Underskrevet erklæringer

Ifølge anklageren i sagen Anders Møllmann var der nogle særlige omstændigheder vedrørende de tre amerikanere, der gjorde, at de kunne blive varetægtsfængslet uden at skulle bag tremmer.

Da den del blev diskuteret bag lukkede døre, kan han dog ikke fortælle, hvilke omstændigheder der er tale om.

Ved retsmødet i dag kom det dog frem, at de tre amerikanerne ved at underskrive erklæringer, i USA kaldet affidavits, har vist vilje til at samarbejde.

De tre amerikanere indgik i 2019 et forlig med Skattestyrelsen, hvor de har forpligtet sig til at tilbagebetale 1,55 milliarder kroner ud af de i alt 4,1 milliarder kroner, som de har været med til at trække ud af Danmark. Ifølge forliget kan amerikanerne fratrække udgifter til at trække penge ud af Danmark, ligesom Skattestyrelsen har forpligtet sig til at omtale dem i positive vendinger og fortælle SØIK, at de har forhandlet i en "god ånd".

Samme skæbne som Shah

Selvom såvel de tre briter som amerikanerne Stein, Lhote og McGee menes at have spillet vigtige roller i udbytteskandalen, er sagens absolutte hovedperson Sanjay Shah.

Han er britisk statsborger, bosat i Dubai og anklaget af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kendt som Bagmandspolitiet – for at have snydt den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner.

Shah blev sidst i maj også fængslet in absentia, ligesom hans britiske medhjælper, Anthony Mark Patterson, blev det.

For samtlige tiltalte er der dog kun tale om varetægtsfængslinger, mens straffesagerne bliver behandlet ved en dansk domstol.

Samtidigt fører de danske skattemyndigheder en lang række civilretslige søgsmål rundt omkring i verden.