Coronavirus

Tomme minkfarme får stadig foretaget miljøtilsyn

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Venstre-politiker vil have miljøministeren ind i sagen for at få ændret proceduren.

Jenspeter Lindballe har kun få gange åbnet lågen ind til sin minkfarm, siden den blev nedlagt og alle dyrene aflivet i november. Men mandag morgen klokken ni blev han – påvirket af situationen – dog nødt til at gøre det igen.

En konsulent fra Holstebro Kommune mødte nemlig op for at foretage et miljøtilsyn af de tomme bure og den øde farm i Mejdal.

Jenspeter Lindballe følte, at det endnu engang var som at blive slået med en hammer.

Efter få minutter var inspektionen færdig, og så kunne han igen lukke lågen.

- Jeg synes, det er tåbeligt. Jeg ved ikke, hvad det skal gøre godt for. Det er spild af tid, siger Jenspeter Lindballe til TV MIDTVEST.

- Der er gået bureaukrati i den, tilføjer hans kone, Berit Lindballe.

Ingen dyr tilbage

Sammen har de drevet minkfarmen i 33 år. Nu er hun selvstændig, og han arbejder på virksomheden Færch Plast i Holstebro.

Ingen af dem kan se logikken i, at kommunen stadig foretager tilsynene, mere end et halvt år efter at de blev beordret til at slå deres mink ihjel.

Logikken har formanden i Holstebroegnens Pelsdyravlerforening, Ib Lundgaard, også svært ved at se.

- I min verden har miljøtilsynet ingen værdi, siger han til TV MIDTVEST.

- Vi har ingen dyr og får det højest sandsynligt ikke igen.

Ikke relateret til mink

Holstebro Kommune har planlagt 20 stikprøvekontroller på flere af områdets tomme minkfarme i løbet af den kommende tid. Årsagen til, at man stadig gør det, skal findes i miljøtilsynsbekendtgørelsen.

Her fremgår det, at kommunen er forpligtet til at føre miljøtilsyn, da der stadig kan være inventar, der kan påvirke miljøet.

- Der er miljøforhold, der ikke er direkte relateret til, om der er mink eller ej, siger Anders Debel, der er direktør for Teknik og Miljø ved Holstebro Kommune, til TV MIDTVEST.

De forhold kan være gylletanke, forklarer han. Men formanden i Holstebroegnens Pelsdyravlerforening siger, at fordi der ikke er nogen dyr på farmene, kommer der heller ikke ny gylle i tankene.

- Og produktionsanlægget er tomt, så det har ingen betydning for fremtiden, siger Ib Lundgaard.

Anders Debel fra kommunens teknik- og miljøafdeling erkender dog også, at de må gå ud fra, at forholdene er i orden, og derfor bliver besøgene på de tomme minkfarme meget korte.

- Der er nok noget, der ville give mere mening end de her tilsyn, siger Anders Debel til TV MIDTVEST.

Vil have ministeren på banen

Minkavlerne betaler normalt selv for miljøtilsyn, og Berit Lindballe fortæller, at tilsynet tidligere tog en halv time, men resulterede i en regning på 2-3000 kroner, da prisen for papirarbejdet også endte hos parret.

Ifølge Anders Debel giver loven mulighed for at gennemføre tilsynsbesøg, uden at regningen ender hos tidligere minkavlere som Berit Lindballe og hendes mand.

- Jeg kan ikke garantere noget, men forberedelsesdelen er langt mindre, når der ikke er dyr længere. Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at tilsynet får et omfang, hvor det er relevant at opkræve brugerbetaling, siger han.

Venstres medlem af Fødevare- og Miljøudvalget i Folketinget Thomas Danielsen mener, at situationen udstiller myndighedernes dårlige dømmekraft.

Han vil have miljøminister Lea Wermelin (S) ind i sagen for at få ændret proceduren.

- Det er spild af ressourcer, når det er en stikprøvekontrol, der bliver lavet. Man skulle bruge kræfterne der, hvor det batter noget i forhold til miljøet, og det er ikke på en lukket minkfarm, siger Thomas Danielsen til TV MIDTVEST.

- Vi taler om nogle minkavlere, som måske har efterladt en anelse gylle, samtidig med at regeringen har begravet millioner af mink i massegrave her i Vestjylland.

Spørger man derimod Holstebro Kommunes miljøudvalgsformand, Karsten Filsø fra SF, svarer han, at tilsynene giver god mening.

- Vi laver et miljøtilsyn, uanset om det er et trykkeri eller et autoværksted, der er lukket, for at sikre at tingene er afsluttet korrekt, siger han.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin (S), men det har ikke været muligt, da hun er på ferie. Miljøministeriet oplyser dog, at det endnu ikke har modtaget et spørgsmål fra Thomas Danielsen.