Israelske tal bekymrer – men vacciner beskytter mod alvorlig sygdom, siger eksperter

Lægemiddelstyrelsen holder øje med ny viden, men ændrer ikke anbefalinger på baggrund af de nye oplysninger.

Søndag offentliggjorde Israel nye tal, der viser, at Pfizer-vaccinens evne til at beskytte mod Delta-varianten er langt mindre i forhold til vaccinens oprindelige effektivitet mod coronavirus.

Således beskytter to stik med vaccinen ifølge studiet kun 64 procent i forhold til tidligere 94,3 procent, når det handler om infektioner og "symptomatisk sygdom".

Men flere eksperter, TV 2 har talt med, maner til besindighed oven på nyheden fra det israelske sundhedsministerium.

Beskytter mod alvorlig sygdom

Først og fremmest skyldes det, at Pfizer-vaccinen ifølge det israelske studie fortsat beskytter 93 procent mod alvorlig sygdom og indlæggelse.

- Vi skal være meget opmærksomme på, hvad vi taler om her. For selvom man kan blive smittet og smitte andre med Delta-varianten, så beskytter vaccinen stadig mod alvorlig sygdom, siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimental virologi ved Københavns Universitet.

Samtidig påpeger professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, Camilla Foged, at Israel ikke har offentliggjort datagrundlaget og metoden bag studiet.

- Derfor forholder jeg mig endnu en smule skeptisk til de her tal, siger hun.

Delta-variant bliver dominerende

Det særlige ved Delta-varianten er, at den er langt mere smitsom end tidligere varianter af coronavirus, og derfor er den mange steder i verden ved at blive den mest udbredte variant.

Delta-varianten udgør eksempelvis 90 procent af alle coronasmittede i Israel. I Danmark er varianten også dominerende og udgjorde således knap to tredjedele af alle registrerede smittetilfælde herhjemme i sidste uge.

Og mens de israelske tal viser, at Pfizers vaccine er omkring 30 procentpoint mindre effektiv mod Delta-varianten, tegner en ny britisk undersøgelse dog et lidt mere positivt billede.

De britiske tal viser nemlig, at to stik med vaccinen beskytter 88 procent mod smitte, hvilket dog også er et fald i forhold til de 93 procents effektivitet mod den britiske variant – den såkaldte alpha-variant.

Risiko for sårbare grupper

Professor i virologi og immunologi ved Oxford University, Astrid Iversen, hæfter sig ved, at Israel er et af de lande i verden, der er længst fremme med at vaccinere – og derfor har et stort datagrundlag.

Alligevel mener hun også, at de nye tal fra både Storbritannien og Israel skal tages med et gran salt, fordi der i øjeblikket hele tiden kommer ny data ind.

- Når det er sagt, så viser tallene jo, at vaccinerne ikke beskytter os 100 procent, og derfor skal vi selvfølgelig tage Delta-varianten alvorligt, siger hun.

Risikoen er ifølge Astrid Iversen, at smittetrykket med Delta-varianten bliver så højt, at der trods en stor andel vaccinerede kan komme mange indlæggelser blandt ældre og udsatte personer, fordi de ikke opnår lige så stor beskyttelse af vaccinationen.

- Selvom færre smittede nu bliver indlagt, kan det blive til en del, hvis smitten løber løbsk, vurderer hun på baggrund af de nyeste indlæggelsesdata fra Storbritannien.

- Heldigvis ser de indlagte dog ud til at være mindre alvorligt syge, tilføjer Astrid Iversen.

Samtidig påpeger hun, at vi ikke kender meget til risikoen for senfølger for personer, der bliver smittet, selvom de er vaccineret.

Astrid Iversens bekymringer bakkes op af de to andre professorer.

Pfizer er klar til at udvikle ny vaccine

Allan Randrup Thomsen påpeger et yderligere problem, hvis det viser sig, at vaccinens effektivitet er mindsket, og at større grupper i befolkningen dermed smittes.

For når virus smitter, er der risiko for udvikling af nye varianter, som kan skabe nye udfordringer, forklarer han.

- Jo større opformering du har af virus, desto større risiko er der for at, der opstår mutationer med uheldige egenskaber, vi ikke vil have, siger Allan Randrup Thomsen.

Selvom de nye tal skaber bekymrede miner hos eksperterne, er der ifølge Camilla Foged dog også gode muligheder for at beskytte mod nye virusvariationer, hvis ikke smittetrykket stiger voldsomt.

Hun arbejder i øjeblikket med teknologien bag Pfizers og Modernas vacciner – den såkaldte mRNA-vaccine – som har gode muligheder for hurtigt at blive opdateret, så den kan imødegå nye varianter af coronavirus.

- Den proces er sandsynligvis allerede i gang hos producenterne, men den her nyhed fra Israel sætter måske endnu mere skub i processen, siger Camilla Foged.

Pfizer Danmark oplyser da også til TV 2, at medicinalfirmaet tager ”en række skridt for at være klar i tilfælde af, at en variant bliver i stand til at modstå beskyttelse fra vaccinen”.

- Blandt andet et studie af en tredje dosis af vores eksisterende vaccine samt et fase 1-studie, som kan danne grundlag for en fleksibel proces omkring tilpasning af vaccinen, skriver Pfizer til TV 2.

Lægemiddelstyrelsen: Vacciner beskytter stadig mod alvorlig sygdom

I Israel diskuterer man ifølge avisen The Times of Israel i øjeblikket muligheden for at ’booste’ de svageste i samfundet med et tredje stik af den nuværende Pfizer-vaccine for at styrke deres immunforsvar.

Ifølge Astrid Iversen finder en lignende debat sted i Storbritannien, og hun vurderer, at det kan være hensigtsmæssigt at overveje et tredje stik for dele af befolkningen.

- Der foregår mange studier i øjeblikket, og i efteråret tror jeg, vi vil have en bedre forståelse af, om der er behov for at booste nogen. Så man skal måske have i baghovedet, at det kan blive relevant, og derfor vil det være fornuftigt at planlægge efter det, så man har vacciner nok, siger hun.

Lægemiddelstyrelsens repræsentant i Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA) godkendelseskomité, Kirstine Moll Harboe, siger til TV 2, at det er for tidligt at konkludere noget på tallene fra Israel.

- Det får ikke os til at ændre anbefalingen eller til at ændre godkendelsesgrundlaget for vaccinen. EMA og de nationale lægemiddelmyndigheder holder løbende øje med den nye viden, der kommer, og vurderer så på baggrund af det, om der skal være nye anbefalinger, siger Kirstine Moll Harboe.

Hun hæfter sig ved, at tallene viser en høj effektivitet mod alvorlig sygdom. Derfor skal vaccinerede danskere ikke være bekymrede, lyder det.

- Vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom og død også over for Delta-varianten, hvis man har fået to stik med Pfizer eller Moderna, så er man godt beskyttet, siger Kirstine Moll Harboe.