Samfund

I seks år stod udviklingen nærmest stille – nu frygter sygeplejeformand, at en tsunami er på vej

Ifølge formanden for Dansk Sygeplejeråd er der ikke nogen dialog mellem parterne om at få afsluttet strejken.

Rikke Jarløv kan egentlig godt lide sit arbejde.

I 37 år har hun været sygeplejerske, men nu frygter hun for forholdene i sit fag og for fremtiden.

Arbejdspresset er blevet for stort, og lønnen er for lav, mener hun.

Det var derfor, at hun stemte nej til den overenskomst, som kommunerne og regionerne tilbød landets sygeplejersker tidligere på året.

I alt takkede to ud af tre sygeplejersker, der stemte, nej til den overenskomst, der var på bordet. Det har sendt cirka 5000 sygeplejersker, inklusive Rikke Jarløv, i strejke over hele landet.

Men trods utilfredsheden med arbejdsvilkårene og lønnen var der fra 2013 til 2019 ikke nogen større flugt fra sygeplejefaget.

Det viser tal, Danmarks Statistik har trukket for TV 2.

En tsunami er på vej, mener sygeplejeformand

Tallene fra Danmarks Statistik går kun til udgangen af 2019, men de viser, at det på det tidspunkt drejede sig om 9 procent af alle uddannede sygeplejersker, der arbejdede med noget andet.

I 2013 var det 8,3 procent af alle sygeplejerskeuddannede, der var ansat med noget uden for faget.

Altså en stigning på 0,7 procentpoint over 6 år, og dermed ingen større flugt fra sygeplejefaget i den periode, tallene fra Danmarks Statistik dækker.

I en undersøgelse, som Dansk Sygeplejeråd (DSR) gennemførte sidste år, svarede mere end hver tredje sygeplejerske ellers, at de overvejede helt at forlade faget.

Derfor hæfter formanden for DSR, Grete Christensen, sig også ved, at tallene fra Danmarks Statistik kun går til 2019.

- Hvis man ser på tallene derefter, kan man se, at der faktisk er nogle små bevægelser som på ét eller andet tidspunkt kan bevæge sig hen i retning af en tsunami, siger Grete Christensen til TV 2 om antallet af sygeplejersker, der skifter karriere.

Hun henviser til en Megafon-måling, som DSR fik foretaget blandt 2400 sygeplejersker tidligere på året.

Her svarede 5 procent, at de i løbet af februar havde søgt arbejde uden for sygeplejefaget.

Da tallene fra Danmarks Statistik kun går til 2019, har det dog ikke været muligt at se, om ansøgningerne rent faktisk har betydet, at flere sygeplejersker har forladt faget i år.

- Det er min grønthandler faktisk ligeglad med

Tirsdag sagde Grete Christensen til TV 2, at der ikke var nogen forhandlinger eller dialog mellem DSR og arbejdsgiverne fra kommunerne og regionerne.

Hvis ikke sygeplejerskernes konflikt er løst inden weekenden, vil strejken gå ind i sin fjerde uge.

Spørgsmålet er derfor fortsat, hvornår og hvordan konflikten ender.

Så længe det er oppe i luften, har Rikke Jarløv også svært ved at sige, hvilken betydning det får for hende, hvis ikke strejken kommer til at forbedre sygeplejerskernes arbejdsvilkår og løn.

Rikke Jarløv er ansat på Rigshospitalet, har været sygeplejeske i 37 år og stemte nej til den overenskomst, som hun blev tilbudt.

- Jeg kan ikke svare på lige nu, hvordan jeg vil håndtere det og takle det, for der er utroligt mange aspekter i det, siger Rikke Jarløv.

Men det vil sætte hendes ”arbejdsliv i et andet lys”, hvis ikke sygeplejerskerne får noget ud af deres nej til overenskomsten, fortæller hun.

Hun understreger, at hun er blevet i sygeplejefaget, fordi hun synes, at det er et ”fantastisk, berigende og spændende” arbejde.

Men samtidig har der været bump undervejs, og særligt lønnen lader noget tilbage at ønske, mener hun.

Da TV 2 møder hende, står hun således også i en rød t-shirt med ”lønløftet” skrevet hen over trøjen.

- På det personlige plan er mit arbejde utroligt tilfredsstillende. Men det er min grønthandler ligeglad med. Han går mere op i, at mit dankort kan betale mine varer, siger Rikke Jarløv til TV 2.