Hang under Storebæltsbroen, da russisk atom-ubåd kom forbi: - Den var kæmpe stor
Den russiske ubåd 'Orel' har kurs mod Sankt Petersborg. Ifølge Forsvarskommandoen er det russiske fartøjs besøg udramatisk.
Mads Kristensen, der arbejder som overfladebehandler på Storebæltsbroen, fik sig noget af en overraskelse, da han kiggede på bølgerne under broen mandag morgen.
Her kom en gigantisk ubåd nemlig sejlende. Det fik ham til at gribe telefonen og skyde den video, som kan ses øverst i denne artikel.
- Jeg har før set ubåde sejle forbi, når jeg står under Storebæltsbroen og arbejder. Men jeg har ikke set en på den størrelse før, siger han om den 154 meter lange, russiske atomdrevne ubåd, som var den, han så.
Mads Kristensen arbejder for MMT Group, der er ved at lave vedligeholdelse af vindfangspladerne under broen. Han beskriver selv sin arbejdsplads som en vogn, der ligner en platform, som hænger under Storebæltsbroen. Her fra ser han lidt af hvert.
- Jeg undrede mig over, at der kom så stor en ubåd sejlende, så jeg gik ind og tjekkede på en marineradar og undrede mig over, at der ikke dukkede noget op, siger han.
Forsvarskommandoen kalder det udramatisk
Han fandt dog senere via medierne ud af, at der var tale om den atomdrevne russiske ubåd 'Orel', der var på vej til den russiske by Skt. Petersborg, hvor den skal deltage i arrangementet ’ Flådens dag’ i slut juli.
Ifølge Forsvarskommandoen er det helt udramatisk, at 'Orel' sejler gennem dansk farvand. De peger også på, at ubåden følger de internationale regler for uskadelig passage.
Som et af de "fremmede magters skibe" skal den russiske ubåd sejle direkte igennem det danske farvand uden ophold, og ubåden skal sejle i overfladen af havet.
Og det var netop hvad den gjorde, da Mads Kristensen fik øje på den.
- Der kommer en del store containerskibe og andet, når man hænger der, men den her var alligevel noget andet. Den var kæmpe stor, siger han.
154 meter lang og 20 meter bred
Den russiske ubåd måler 154 meter i længden og 20 meter i bredden og kan sejle med mere end 50 kilometer i timen under vandet.
Og selv om båden har plads til mere end 100 personer om bord, kan den være svær at spore, fordi den blandt andet er bygget af en særlig type stål, fortæller Ditte Dyreborg, der er orlogskaptajn og ubådsekspert til TV 2.
- Man kan sige, at dens magnetiske fingeraftryk er sløret, siger hun.
Hun påpeger, at ubåden også ville have svært ved at sejle særlig dybt under havoverfladen. For 'Orel' er bygget til meget større vanddybder.
Det er ikke første gang, at 'Orel' er i Danmark - både sidste år og i 2018 lagde ubåden vejen forbi Østersøen for at deltage i flådefejringen i Skt. Petersborg.