Samfund

Droppet isolationskrav kan betyde flere smittede, men det er ikke nødvendigvis et problem

Kravet har tidligere været kritiseret for at sende "uproportionalt" mange mennesker i isolation.

Mandag forsvinder det omstridte isolationskrav, der hidtil har været gældende for nærkontakter helt ud i tredje led til en smittet med Delta-varianten.

Myndighederne indførte oprindeligt kravet for at være på forkant med Delta-variantens udbredelse. Men nu forsvinder kravet, fordi en fortsat stigende andel af danskerne er færdigvaccinerede.

Det oplyser siger Anette Lykke Petri, der er direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2.

Isolationskravet har været særligt kritiseret for at sende mange mennesker i isolation. Eksempelvis bad Styrelsen for Patientsikkerhed fra 23. til 30. juni 8803 nære kontakter samt nære kontakter til disse om at gå i isolation på grund af tilknytning til 393 smittede med en særlig variant - primært Delta-varianten.

Situationen har ændret sig

Ifølge Christian Wejse, der er lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, kan den ændrede strategi komme til at betyde, at vi går en smule på kompromis med smitteopsporingen.

Han anerkender dog også, at isolationskravet ud i tredje led er omfattende.

- Det kan komme til at betyde, at vi ser et stigende antal smittede, og med et par ugers forsinkelse vil det måske også betyde, at vi ser et stigende antal indlagte. Men det er ikke sikkert, at det kommer til at gå sådan, fordi der er så mange, der er vaccinerede nu, siger Christian Wejse til TV 2.

Det omdiskuterede krav om isolation gav ifølge myndighederne mening, da kun ganske få i Danmark havde Delta-varianten, men nu siger Anette Lykke Petri, at situationen har ændret sig.

- Nu ved vi at Delta-varianten fylder over 60 procent af de sekventerede prøver, og derfor er det tid til at ændre strategi. Der skal være proportionalitet i det antal mennesker, vi isolerer, siger Anette Lykke Petri til TV 2.

Ikke flokimmunitet endnu

Christian Wejse forventer at se flere smittede i den kommende tid. Særligt blandt de grupper, der endnu ikke er færdigvaccinerede, men han forventer ligeledes at udbruddene vil blive mindre, i takt med at de vaccinerede bliver flere.

- Derfor tror jeg heller ikke, at det kommer til at få så stor betydning, at vi ændrer på den her strategi, siger Christian Wejse.

Han bider særligt mærke i, at vi indtil videre ikke har set, at Delta-variantens udbredelse har betydet nogen voldsom stigning i antallet af smittede, som man eksempelvis har set det i England og Portugal. Her har den nye variant nemlig sat de respektive landes sundhedsvæsener under massivt pres.

At det ikke er gået sådan herhjemme, tilskriver Christian Wejse det fremskredne vaccinationsprogram i Danmark.

- Vi er måske ikke der, hvor vi har flokimmunitet, men vi er der, hvor vaccinerne begrænser smittespredningen rigtig meget, siger han.

Kritik fra erhvervslivet

Isolationskravet har den seneste tid været kritiseret for at sende mange mennesker unødigt i isolation, hvilket Dansk Erhvervs chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Lars Ramme Nielsen, tidligere har kaldt for ”disproportionalt”.

Lars Ramme Nielsen forklarer, at der har været udbredt bekymring for, at én eller ganske få smittede på et hotel eller en restaurant kan sende tæt på hele personalet i isolation.

- Mange frygter, at hele butikker, hele hoteller og hele restauranter bliver lagt ned og må lukke i en periode, siger Lars Ramme Nielsen, der også peger på, at de isolationskrav, der følger med Delta-varianten, ikke kun rammer erhvervslivet, men også alle andre.

For eksempel skulle 253 elever og medarbejdere på en skole i Gladsaxe i sidste uge i isolation, fordi én enkelt elev havde været smittet med Delta-varianten.

Delta overtager

Fremover skal kun nære kontakter til smittede isoleres og testes på både fjerde- og sjettedagen, hvilket flugter med kravene for de andre udbredte varianter af coronavirus.

Kontakter i tredje led opfordres dog fortsat til at lade sig teste på fjerde og sjette dag, men slipper for isolationskrav.

Delta-varianten, der tidligere var kendt som den indiske variant, har særligt gjort sig bemærket ved at være op til 50 procent mere smitsom end den britiske variant B117. Og den var ellers i forvejen mere smitsom end den første udgave af coronavirus, som i foråret 2020 ramte verden.

Grundet den øgede smitsomhed anslår Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC) nemlig, at Delta-varianten i august vil udgøre omtrent 90 procent af alle nye smittetilfælde i EU.