Coronavirus

Nærkontakter i tredje led til Delta-smittede kan droppe isolation

Styrelse dropper fra mandag strategi om, at nære kontakter i tredje led til Delta-smittede skal i isolation.

Fra mandag behøver nære kontakter i tredje led til en smittet med Delta-varianten ikke længere gå i isolation.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge Berlingske.

- Vi har besluttet at droppe anbefalingen om isolation for nære kontakter i tredje led. Vi fastholder dog, at de fortsat skal testes på fjerde og sjette dagen, hvis de er uvaccinerede, siger direktør Anette Lykke Petri til avisen.

Forstår kritik

Strategien har været kritiseret fra flere sider, herunder erhvervslivet. Det har været et kritikpunkt, at strategien risikerede at sende rigtig mange mennesker i isolation.

Kritikken kommer, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed i perioden 23.-30. juni har bedt 8803 nære kontakter i første og andet led om at gå i isolation på grund af tilknytning til 393 smittede med en særlig variant - primært Delta-varianten.

Tallet har fået Dansk Erhverv op af stolen. Brancheorganisationen frygter, at hele butikker, hoteller og restauranter bliver lagt ned og må lukke i en periode grundet isolationsreglerne.

Anbefalingen om, at nære kontakter såvel som deres nære kontakter skal gå i isolation ved smitte med Delta-varianten, er "ude af proportioner" og "hører ingen steder hjemme", lyder kritikken fra flere folkevalgte.

Herunder den konservative sundhedsordfører Per K. Larsen, som forleden sagde til TV 2:

- Jeg forstår godt, at sundhedsmyndighederne tager et forsigtighedshensyn, og tak for det. Men samfundet skal jo også kunne fungere.

Ikke behov for særlige regler om isolation

Han ser ikke behovet for særlige regler for isolation, da Delta-varianten ikke er mere dødbringende end de hidtidige.

Også hos Venstre undrer de sig over, at det ifølge sundhedsmyndighederne er nødvendigt med så omfattende isolationsregler.

- Det er paradoksalt, at jo længere vi kommer i pandemien, jo mere ekstreme og ude af proportioner bliver restriktionerne, sagde V-ordfører Martin Geertsen tidligere på ugen til TV 2.

Anette Lykke Petri siger til Berlingske, at hun godt forstår kritikken.

- Men man skal se det i lyset af, at vi er bekymrede for Delta-varianten, ikke mindst set i lyset af, hvad der sker i eksempelvis England, lyder det.

Kravet om, at kontakter i andet led isoleres og testes på fjerde- og sjettedagen, fastholdes.

Desuden bliver kontakter i tredje led bredt om at lade sig teste på fjerde- og sjettedagen.

Dermed kan nære kontakter i tredje led til en Delta-smittet nu droppe isolationen, men fastholde teststrategien, lyder det.

Delta-varianten er tidligere blevet kaldt den indiske variant, da den først blev set her. Det har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dog droppet.