Trailerpark Danmark

Campist-par fra TV 2-dokumentar jubler: - Det har været en lang kamp

Det er ikke lovligt at bo på campingplads i mere end 20 dage i vintermånederne. Det har flere gjort alligevel. Nu vil udvalg give dispensation.

Danskere valfarter lige nu rundt med deres campingvogn på slæb efter bilen med kurs mod feriesteder. For nogle danskere er campingvognen imidlertid ikke en feriebolig. Det er deres permanente hjem.

Og nu er der godt nyt til netop dem.

For et enigt erhvervsudvalg besluttede torsdag at indstille til en dispensationsordning, der skal gøre det lovligt at bo i campingvogn året rundt på campingpladser med helårscamping.

Det gælder også i vintermånederne, hvor det ifølge de nuværende regler ellers kun er lovligt at bo i campingvogn i sammenlagt 20 dage.

Det er godt, at det er min mand, der kører bilen, ellers ville vi køre siksak på vejen

Marian Christiansen, fast beboer på campingplads

Det oplyser Dansk Folkeparti til TV 2.

- Det her vil være en lille lomme for nogle af de mennesker, der mener, at det er livskvalitet for dem at bo på en campingplads hele året. Vi viser nu, at dét kan vores samfund også rumme, siger partiets formand, Kristian Thulesen Dahl.

Ordningen skal køre som en forsøgsordning, der skal evalueres efter en periode på "eksempelvis to år," fremgår det af udvalgets beretning.

Nyhed modtaget med jubel af fastboende par

Forslaget blev fremsat i november 2020 af formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, og årsagen var TV 2s dokumentar ”Trailerpark Danmark.”

Her blev det dokumenteret, hvordan danskere ulovligt bor fast i deres campingvogn året rundt.

Nogle af lyst. Andre af nød.

Efter dokumentaren varslede flere kommuner beboerne, at de skulle flytte ud i vintermånederne – på trods af, at kommunerne i nogle tilfælde har godkendt adresseflytning, tilbød hjemmehjælp og opkrævede skat.

Nogle af dem er Marian Christiansen og Bent Laursen, som har medvirket i dokumentaren.

De bor af lyst i en luksuscampingvogn på en campingplads i Jylland. Og her blev nyheden om en mulig dispensationsordning modtaget med jubel.

- Neeeej. Juhuuu. Hold da op. Det har været en lang kamp. Det er godt, at det er min mand, der kører bilen, ellers ville vi køre zigzag på vejen, siger Marian, da TV 2 fanger hende over en mobiltelefon i bilen på vej på arbejde.

Kommunen varslede flytning - og så hørte parret ikke mere

På trods af varsel fra kommunen, flyttede parret ikke fra campingpladsen i oktober sidste år. For i modsætning til et andet par fra dokumentaren, hørte de ikke mere fra kommunen, siger Marian Christiansen.

Men frygten for at blive tvunget væk fra deres hjem i vintermånederne i år har fået parret til at lægge billet ind på en lejlighed i en boligforening.

Også selv om det med Marian Christiansens ord ville føles kvælende at skulle flytte fra campingpladsen ind i en lejlighed.

For dem handler livet på campingpladsen nemlig om at være tæt på naturen og selv at kunne vælge, hvad man vil, og hvor man vil bo.

- Det er måske lidt gammeldags. Men jeg kan godt lide, at man bryder sig om hinanden og kommer tæt på hinanden på en anden måde, end man gør i et villakvarter. Og det gør vi på en campingplads, siger Marian Christiansen til TV 2.

Dispensation gælder fire til fem pladser per campingpladser

Fordi alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Kristendemokraterne, der ikke er repræsenteret i udvalget, har nikket ja til Erhvervsudvalgets beslutningsforslag, er det derfor nu ifølge Dansk Folkeparti en ren formalitet at få stemt et lovforslag igennem i Folketinget.

Når det sker, kan en kommune give tilladelse til helårscampering på højst fem procent – det svarer ifølge Erhvervsudvalgets beretning til i gennemsnit fire til fem pladser per campingplads. Og tilladelsen gælder kun de campingpladser, der i forvejen har tilladelse til helårscamping.

- I mange situationer handler det her om, at det i korte perioder af folks liv vil være en god mulighed. Måske fordi det giver et andet samvær med ens børn, eller – som vi ser i TV 2-programmet – fordi man har solgt sit hus og venter på at overtage sit nye, siger Kristian Thulesen Dahl.

Nogle af argumenterne for, at det i dag er ulovligt at bo på en campingplads hele året, er, at det beskytter sårbare landskabstyper og forhindrer, at sommerhusområder udvikler sig til parcelhuskvarterer.

Er der ikke en risiko for, at man går ind og ødelægger campingpladserne ved at ændre på loven?

- Der er ingen risiko for, at vi ændrer på rammerne for dét at lægge på campingplads, når vi kun taler fem procent af en campingplads, og kommunen såvel som ejeren af campingpladsen skal godkende det, siger DF's formand.

I Danmark er der i dag flere end 100 campingpladser, hvor folk bor ulovligt hele året.