Coronavirus

Nye retningslinjer for Delta-isolation på vej, siger SSI

Det er afgørende, at vi undgår nye nedlukninger, lyder det fra SSI-direktør Henrik Ullum.

Delta-varianten er nu så dominerende i Danmark, at de nuværende krav om isolation vil påvirke alt for mange mennesker og potentielt lamme dele af samfundet. Derfor skal reglerne ændres.

Sådan lyder det fra Henrik Ullum, som er direktør i Statens Serum Institut:

- Det har indtil nu været muligt at holde Delta-smitten nede, men digerne er ved at bryde sammen, og smitten er meget udbredt. Derfor må vi kigge på en ny strategi, siger han til TV 2.

Udmeldingen kommer, efter at erhvervslivet, politikere og almindelige borgere de sidste dage har udtrykt utilfredshed med, at også nære kontakter til nære kontakter skal gå i isolation ved smitte ved Delta-virus.

Ifølge Henrik Ullum skal isolationsreglerne lempes, så det ikke er til så stor gene for befolkningen, men det skal stadig være muligt at følge Delta-smitten tæt.

Præcis hvornår sundhedsmyndighederne er klar med en ny isolationsstrategi, kan SSI-direktøren ikke sige, men han forventer, at det vil være relativt hurtigt.

FAKTA OM DELTA-VARIANTEN

  • Den nye Delta-variant er i øjeblikket på fremmarch i Danmark. Det skyldes, at den er mere smitsom end tidligere varianter. Omkring 60 procent af de nye positive tilfælde skyldes foreløbig Delta-varianten.
  • Indtil der er mere viden om Delta-varianten, skal nærkontakter til en nærkontakt også gå i selvisolation.
  • Nærkontakter kan komme ud af isolationen, når de har fået en negativ pcr-test på henholdsvis fjerde- og sjettedagen.
  • Borgere, der er færdigvaccineret behøver ikke at gå i selvisolation. De skal dog fortsat testes efter fjerde- og sjettedagen.
  • Borgere, der tidligere er smittet skal fortsat gå i isolation (ved mindre der er tale om samme variant) og testes fjerde- og sjettedagen.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Forstår bekymringen

Indtil videre er omkring 8800 personer blevet bedt om at gå i isolation efter cirka 390 smittetilfælde med Delta-varianten.

Udviklingen vækker særligt bekymring i erhvervslivet, der frygter, at hele afdelinger og virksomheder vil blive lagt ned. Også mange almindelige borgere har oplevet at blive påvirket, eksempelvis da 848 børn og voksne blev sendt i isolation efter ét smittetilfælde med Delta-varianten på en skole i Hillerød.

Fra politisk hold er det særligt de blå partier, som er kritisk overfor de nuværende regler. Venstre og de konservative kalder dem blandt andet "ude af proportioner", og mener ikke, at de hører nogen steder hjemme.

Henrik Ullum forstår bekymringen og fortæller, at det netop er den slags situationer, man vil undgå ved at ændre strategien.

- Jeg kan godt forstå, at erhvervslivet og borgerne synes, det er hårdt og svært at forstå, hvorfor man skal lukke en hel skole ned efter ét smittetilfælde. Og det er derfor vi kigger på at finde de helt rigtige redskaber i værktøjskasserne, siger han.

SSI-direktøren understreger dog, at der ikke vil blive tale om markante lempelser af isolationsstrategien, fordi det stadig er afgørende, at myndighederne kan følge smitten til dørs.

En eksplosiv stigning

Ifølge Henrik Ullum er det vigtigt, at danskerne ved, hvor smitsom Delta-varianten er, for at forstå hvorfor myndighederne er så forsigtige.

Han forklarer, at Delta-varianten ved indgangen af juni udgjorde en procent af alle nysmittede, mens tallet var 30 procent ved udgangen af juni.

- Mens vi generelt har været glade over, at smittetallene er faldet i Danmark, er det faktisk en eksplosiv stigning i Delta-varianten, vi har set, siger SSI-direktøren.

Derfor er det ifølge ham langt bedre at være forsigtig end at havne i samme situation som eksempelvis England, der har måttet forsinket deres genåbning, eller Portugal, der har indført nye restriktioner.

- Jeg tror stadig, at de nålestiksoperationer, vi laver lige nu, er mere blide ved erhvervslivet, end hvis vi var nødsaget til at lave nye nedlukninger, siger han og tilføjer:

- Men jeg er sikker på, at de nye retningslinjer for isolation vil virker lettere på folk.