Coronavirus

Delta-varianten spreder sig – og EM risikerer at kickstarte ny bølge

I Danmark kan 47 smittetilfælde med særlig variant i øjeblikket spores tilbage EM-kampe.

Fodboldstadioner i adskillige europæiske lande har den seneste tid været genstand for debat.

På den ene side står fodboldfans, som higer efter at komme på stadion og se EM, samt det faktum, at store dele af den europæiske befolkning efterhånden er vaccineret mod coronavirus.

På den anden side står den nye og mere smitsomme Delta-variant af coronavirus, som løbende har fået eksperter til at advare mod at åbne portene til stadion på vid gab, når kampene i fodbold-EM afvikles.

Nu frygter også Verdenssundhedsorganisationen WHO, at horder af fodboldfans på stadioner og i byernes gader kan være det pust, der risikerer at sætte gang i en ny bølge af coronavirus i Europa.

Det skriver BBC.

Overfor mediet forsikrer Hans Kluge, der er WHO’s regionale direktør for Europa, om, at der kommer en ny bølge, hvis ikke kontinentets borgere holder fast i disciplinen i forhold til smittespredning – også selvom der er fodbold-EM.

Tætpakkede barer og pubber

Netop disciplinen og den smitteforebyggende fornuft har ifølge WHO været under pres i forbindelse med EM i fodbold, siger organisationens beredskabschef Catherine Smallwood.

- Vi er nødt til at se på, hvad der sker omkring stadionerne, siger Catherine Smallwood til BBC og fortsætter:

- Hvad sker der efter kampen? Går de ind på tætpakkede barer og pubber?

Hvis for mange mennesker samles før, under eller efter kampene, risikerer Euro 2020 nemlig at udgøre en serie af supersprederbegivenheder, der kan sende smittetal på tværs af kontinentet i vejret, advarer organisationen.

Det er særligt den fortsat mere udbredte Delta-variant, der vækker bekymring hos organisationer, eksperter og politikere.

Delta-varianten, der tidligere var kendt som den indiske variant, har særligt gjort sig bemærket ved at være op til 50 procent mere smitsom end den britiske variant B117. Og den var ellers i forvejen mere smitsom, end den første udgave af coronavirus, som i foråret 2020 ramte verden.

Delta overtager

Tusindvis af smittetilfælde i Europa kan sættes i direkte forbindelse med fodboldkampe og de efterfølgende fester, og alene i Danmark kan 47 smittetilfælde med delta-varianten spores tilbage til fodboldkampe i Parken, oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag til TV 2.

I alt er omtrent 400 danskere registreret smittede med Delta-varianten.

Professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen kalder overfor TV 2 det tal for overskueligt og mener ikke, at det giver anledning til større bekymring.

Den holdning deles imidlertid ikke af alle.

Grundet den øgede smitsomhed anslår Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) nemlig, at Delta-varianten i august vil udgøre omtrent 90 procent af alle nye smittetilfælde i EU.

Statens Serum Institut vurderer, at varianten sidste uge udgjorde over 20,4 procent af de nye coronatilfælde, hvilket er mere end en tredobling fra ugen før.