Coronavirus

Delta er nu dominerende i Danmark - kan skyldes superspredning

Vaccinerne i Danmark vurderes at være effektive over for varianten, hvis man er fuldt vaccineret.

Delta-varianten af coronavirussen er nu den dominerende variant i Danmark, og der har været flere tilfælde af "superspredning". Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut bekræfter tallene over for TV 2.

I uge 26 har omtrent to tredjedele, 66,3 procent, af coronatilfældene i Danmark været med varianten, som tidligere blev kaldt den indiske variant.

Det er gået hurtigt

Tallene viser også, at det er gået hurtigt. I uge 25 udgjorde Delta-varianten blot 29,7 procent af de sekventerede prøver.

- Det er nok lidt som forventet, når man kigger på, hvordan den har spredt sig i lande omkring os. Vi havde håbet, vi kunne skyde det lidt længere, men nu har vi samfundssmitte, og så er det gået lidt hurtigt de sidste par uger, siger Mads Albertsen, som er biostatistiker på Aalborg Universitet og leder af sekventeringsholdet.

Mads Albertsen håber, at man kan holde smitteudviklingen i ave, så vaccinerne for alvor kan sikre immunitet i Danmark.

- Det er usikkert, om der primært er tale om samfundssmitte eller supersprederevents, hvor vi stadig kan kontrollere smitten i samfundet ved smitteopsporing. Det må man håbe, vi kan, så vi kan holde antallet lidt nede, indtil vaccinerne virkelig kicker ind de næste måneder, siger han.

Flere superspredningsbegivenheder

Siden juni har Statens Serum Institut forventet, at varianten ville blive dominerende i Danmark, da den smitter dobbelt så meget som Alpha-varianten, der tidligere blev kaldt den britiske variant. Fredag aften er det ikke muligt at få en kommentar fra Henrik Ullum, som er direktør for Statens Serum Institut.

I en risikovurdering på Statens Serum Instituts hjemmeside fredag fremgår det dog, at der er "observeret en række større udbrud med delta-varianten, som har relation til indendørsservering, award-show og andre større arrangementer". Det tilføjes, at de enkelte udbrud har karakter af "superspredning", og at smitteopsporingen besværliggøres af, at der er mange nære kontakter.

Rapporten kommer ikke nærmere ind på, hvilke arrangementer, der er tale om, men som følge af genåbningen har der overordnet set været mere aktivitet i samfundet.

Netop derfor regner Statens Serum Institut også med, at Delta-varianten over sommeren "må forventes at kunne give anledning til store udbrud, hvor der vil være behov for en omfattende indsats på tværs af myndighederne".

Vaccinerne skønnes effektive

Det tilføjes i rapporten, at vaccinerne i Danmark stadig vurderes at være effektive over for varianten blandt de fuldt vaccinerede. Derfor skønner Statens Serum Institut også, at de mest sårbare målgrupper i Danmark allerede er godt beskyttet.

TV 2 kunne 18. april fortælle om det første tilfælde med coronamutationen herhjemme, men dengang vurderede Statens Serum Institut ikke, at der var anledning til bekymring. 10. maj lød det også fra Statens Serum Institut, at befolkningen skulle ”overlade bekymringen til myndighederne”

Den vurdering ændrede Statens Serum Institut dog senere i maj, da rapporter fra Storbritannien indikerede, at varianten var betydeligt mere smitsom.