Dagens overblik

Dagens overblik: Delta-ændringer på vej

Isolationsregler kan ændres, Naser Khader i nyt stormvejr, og opfordring fra myndighederne til hurtig vaccination af 12-15 årige.

Så er der ikke lang tid til.

Lørdag går det løs på det olympiske stadion i hovedstaden Baku i diktaturstaten Aserbajdsjan, som grundet penge og en solid pr-indsats har landet værtsskabet til fire fodboldkampe under EM uden at være kvalificeret til turneringen.

Danmark skal møde de formstærke spillere fra Tjekkiet, som indtil nu kun har tabt en enkelt kamp ved slutrunden. Mens vi holder vejret i ren spænding, skal vi dog lige få ugens sidste hverdag rundet af rent nyhedsmæssigt. Velkommen til dagens overblik.

Delta-ændringer på vej

Delta, Delta, Delta. Ordet er på alles læber i disse dage, da det spreder en del ringe i vandet, hvis en enkelt person bliver smittet. Som reglerne er nu, så skal nære kontakter til de nære kontakter også i isolation.

Det har blandt andre fået erhvervslivet til at frygte, at hele afdelinger eller arbejdspladser kan lukke ned, hvis først en enkelt medarbejder bliver smittet med den endnu mere smitsomme variant af coronavirussen.

Statens Serum Institut (SSI) siger fredag, at man nu gør sig overvejelser om at ændre retningslinjerne. Ifølge SSI-direktør Henrik Ullum skal isolationsreglerne lempes, så det ikke er til så stor gene for befolkningen, men det skal stadig være muligt at følge Delta-smitten tæt.

Naser Khader anklages for overgreb

I morges klokken 06.00 smed journalister på DR billedligt talt en håndgranat ind i dansk politik, da de offentliggjorde en historie om, at politikeren Naser Khader fra de konservative har udsat fem kvinder for seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd.

Tre af kvinderne står frem med navns nævnelse, mens to af dem er anonyme. Naser Khader, som i øvrigt er sygemeldt grundet anklager om, at han har truet flere debattører til tavshed, afviser anklagerne fra kvinderne. Partileder for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, tager historien meget alvorligt, og siger i et skriftligt svar til flere medier, at partiet vil til bunds i sagen, og at den vil "få de nødvendige konsekvenser":

- De kvinder, der er stået frem hos DR, har ikke før udtalt sig eller kontaktet os, og sagerne er derfor nye for mig. Vi vil klart opfordre disse kvinder til at kontakte politiet, hvis de mener, at der er sket en forbrydelse, skriver Søren Pape Poulsen blandt andet.

Myndigheder: Vacciner børn hurtigst muligt

Vi vender tilbage til coronavirussen for en kort bemærkning, for i løbet af sommerferien kan der tikke en invitation til at blive vaccineret ind hos de 12-15 årige herhjemme.

Og skulle det ske for dig, så ser Sundhedsstyrelsen gerne, at man takker ja så hurtigt som muligt. Formanden for sammenslutningen af danske børnelæger er dog skeptisk over for at vaccinere raske børn.

- Jeg mener ikke, at vi har opnået tilstrækkelig viden omkring det at vaccinere de 12-15-årige, og der er ikke kommet meget ny viden frem, siden det pressemøde myndighederne holdt, siger Klaus Birkelund Johansen, der er formand i Dansk Pædiatrisk Selskab til TV 2.

Isbjørn slap fri i Zoo

I Zoo i København var der fredag en smule pres på dyrepasserne, da en isbjørn formåede at bryde ud af sit anlæg.

Isbjørnen formåede at slippe ind i et gammel ulveanlæg, som ikke bliver brugt på nuværende tidspunkt.

Ifølge kommunikationschefen i Zoo var isbjørnen dog senere tilbage i sin indhegning igen, og personalet i Københavns Zoo brugte tid på at berolige gæsterne.

Kritik af Englands fans

Mennesker kan ligesom isbjørne have dyriske tendenser, og nogle af Englands fans ved EM i fodbold får ikke rosende ord med på vejen for deres primitive opførsel.

Blandt andet får de kritik for at have jublet ad en grædende tysk pige, der overværede England slå hendes tyske landshold ud af turneringen på Wembley i London.

De engelske fans får dog ikke kun kritik for deres opførsel over for pigen, men også den konstante buhen, der fandt sted under den tyske nationalsang. Opførslen har ført til en heftig debat i England, hvor en tidligere landsholdsspiller konstaterer: "Intet normalt land opfører sig sådan".

***

Så må vi håbe, at de danske fans i Baku i Aserbajdsjan vil opføre sig bedre!

Vi glæder os i hvert fald massivt til at følge og dække kampen for jer på TV2.dk i morgen.

God weekend!