Coronavirus

Myndigheder: Vacciner dine børn hurtigst muligt

Det bliver muligt at ændre vaccinationssted på tværs af regioner, så sommerferie i Danmark ikke skal være en hindring. Børnelæge er skeptisk

Mens mange danske børnefamilier har sat et stort feriekryds i kalenderen, kan der i løbet af sommerferien tikke en vaccine-invitation ind.

Ifølge den opdaterede vaccinationskalender kan de 12-15-årige blive inviteret fra midten af juli. Og skulle en invitation dumpe ned i e-Boks ser Sundhedsstyrelsen gerne, at man takker ja med det samme.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager imod tilbuddet, når man modtager sin invitation. Det skriver styrelsen i en mail til TV 2.

- Det er på samme måde vores anbefaling, at forældre som modtager invitation til deres børn vil påbegynde vaccinationen så hurtigt som muligt, lyder det videre.

Samtidig meddeler Sundhedsstyrelsen til TV 2, at det nu bliver muligt at vælge vaccinationssted i andre regioner for at imødekomme danskernes sommerferiereplaner.

Ingen tid at spilde

Torsdag kunne Sundhedsstyrelsen fortælle, at man nu begynder at invitere børn aldersgruppen 12-15 år til vaccination mod covid-19. Det sker kun to uger efter styrelsen anbefalede vaccination af aldersgruppen.

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos har før Sundhedsstyrelsens anbefaling været betænkelig overfor vaccination af børn mod coronavirus.

- Det her med at vi vaccinerer børn, er kommet snigende ind som en tyv i natten. Jeg er ikke himmelråbende lykkelig for det. Men hvis man har vurderet, at det er nødvendigt, kan man ligeså godt komme i gang, siger han til TV 2.

De danske sundhedsmyndigheder har en erklæret strategi om at forsinke udbredelsen af Delta-varianten mest muligt, så flest mulige danskere kan nå at blive vaccineret, inden den nye variant - uundgåeligt - bliver den dominerende variant i Danmark, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

- Vi skal rustes os til efteråret, for det er der, den rigtige udfordring kommer. Der kan vise sig både smitteudbrud og skolelukninger, der bliver et større cirkus. Har vi vaccineret 12-15-årige, er det et mindre cirkus.

Børn er vigtig del af flokimmunitet

Mens der i skrivende stund er mere end en måned til, at landets skolebørn vender tilbage, er det også det rigtige tidspunkt at forberede sig mod mulig smittespredning i skolerne, vurderer professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen.

- Fordelen nu er, at jo flere børn, der får to stik, jo færre problemer er der for skolerne i form af lukkede skoler og klasser samt mulig isolation for de nære kontakter.

Han peger samtidig på, at mange af danske vaccinedoser har en udløbsdato i september og oktober, hvorfor vi skal være sikre på at få dem brugt.

- Jo hurtigere vi får vaccineret alle, jo mindre er bølgen, vi ser ind i. Man skal huske, at flokimmuniteten kun har værdi, hvis den er spredt jævnt i befolkningen, siger Pravsgaard til TV 2.

Børnelæger er skeptiske

Mens Sundhedsstyrelsen er begejstret over at få alle danskere vaccineret indenfor de næste to måneder, så er formanden for sammenslutningen af danske børnelæger skeptisk overfor at vaccinere raske børn.

- Jeg mener ikke, at vi har opnået tilstrækkelig viden omkring det at vaccinere de 12-15-årige, og der er ikke kommet meget ny viden frem, siden det pressemøde myndigheder holdt, siger Klaus Birkelund Johansen, der er formand i Dansk Pædiatrisk Selskab til TV 2.

Klaus Birkelund Johansen mener, at vi bør gøre som mange andre europæiske lande og kun vaccinere børn i risikogrupper. Samtidig mener han, at argumentet om flokimmunitet kan udskydes.

- Spørgsmålet er, om det er nødvendigt at vaccinere børn for at opnå den immunitet, man efterspørger. Det svar får vi bare ikke, hvis vi gør det, mens smitten er så lave i samfundet, som den er nu.