Samfund

Fra i dag gælder EU's coronapas - men du kan ikke bare rejse løs

Man kan ikke frit rejse rundt i hele EU med et coronapas, og derfor er det vigtigt at sætte sig ind i de lokale restriktioner.

Fra torsdag kan du bruge din danske coronapas-app som coronapas i størstedelen af Europa, men primært til at krydse landegrænser.

Det er dermed ikke sikkert, at du ligesom i Danmark kan bruge appen til at komme ind på restauranter, museer eller koncertsteder på din ferie i udlandet.

Selvom appen skal gøre det nemmere for danskere at komme på ferie i EU, skal man stadig være yderst opmærksom på de lokale regler. Det fortæller Frej Jackson, som er souschef i Udenrigsministeriets Borgerservice:

- I Norge og Finland kan man rejse ind som færdigvaccineret eller tidligere smittet, men endnu ikke bare på en test, så man skal sætte sig ind i reglerne, inden man tager afsted, siger han.

Vær opmærksom på lokale regler

Det kan man for eksempel gøre på hjemmesiden Re-open EU, som EU selv står bag, eller på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Ifølge Frej Jackson er det også vigtigt at være opmærksom på, at landene tolker immunitet efter vaccination forskelligt.

I Danmark er et coronapas gyldigt 14 dage efter første stik, men sådan forholder det sig langt fra i de øvrige EU-lande:

- Hvis man som mig kun har fået første stik, så skal man tjekke op på, om der er forskel på de danske regler og reglerne til rejsebrug. Jeg ville for eksempel skulle tage en test, før jeg skulle afsted, siger han.

Fire spørgsmål og svar om EU's coronapas

Kan jeg rejse frit med mit coronapas i hele EU?

Nej, coronapasset dokumenterer vaccination, testresultater eller tidligere smitte på en troværdig måde, så andre landes myndigheder kan stole på det. Alle EU- og Schengenlande har dog fortsat ret til selv at afgøre kravene til test, isolation eller indrejse. De kan for eksempel også have særlige regler for indrejse fra Danmark. Du skal derfor altid tjekke de lokale regler i de lande, du rejser til. Du skal derudover ikke gå ud fra, at coronapasset vil virke på restauranter, museer og så videre.

Hvordan får jeg et coronapas?

Det er den samme coronapas-app, man i forvejen kan benytte i Danmark. Oppe i højre hjørne af appen kan du trykke på en knap, der veksler mellem dansk visning og EU/udlandsrejse-visning. 

Du kan finde mere information om appen her

Hvert EU-land har dets eget coronapas-app, og den fælles EU-løsning handler i virkeligheden bare om, at de enkelte apps kan tale sammen på tværs af landene. 

Hvad sker der, hvis jeg bliver testet i udlandet?

Hvis du bliver testet i et andet EU- eller Schengenland, vil dit testresultat fremgå af det pågældende lands coronapas. Det bliver altså ikke vist i din danske app. Fra 1. juli har du ret til at få udstedt et europæisk coronapas af det land, der har foretaget din test - enten digitalt eller på papir.

De øvrige EU-lande må ganske enkelt ikke overføre testresultatet til dit danske coronapas, fordi landene ikke må sende sundhedsdata på tværs af grænser og nationale myndigheder.

Hvor kan jeg få et overblik over reglerne i de enkelte lande?

EU har lavet en hjemmeside, der samler reglerne for indrejse i de enkelte EU- eller Schengenlande. Her kan du også lave en rejseplan, der fortæller om reglerne i de enkelte lande. Du kan finde hjemmesiden her

Udenrigsministeriet har også oprettet en side til formålet.

Inde på Coronasmitte.dk kan du læse meget mere om coronapasset.

Kilder: EU, Udenrigsministeriet og Coronasmitte.dk.