Samfund

Mens EM-jublen tager fart, gør Delta-varianten det samme – ekspert foreslår mundbind

Under landsholdets hjemmekampe i Parken har den bekymrende Delta-variant spredt sig på tribunerne.

Enten har du selv været der. Eller også har du højst sandsynligt set billederne. Massevis af danskere, der i tæt kropskontakt hopper, hepper og hujer foran en storskærm, mens fodboldlandsholdet kamp for kamp fortsætter i EM-slutrunden.

Men ifølge Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, bør vi genoverveje den situation.

For Delta-varianten, der er på hastig fremmarch, giver grund til bekymring, mener han.

- Hvis vi ikke griber ind nu, risikerer vi, at vi får rigtig meget af denne her variant iblandt os hen over sommeren, hvor corona ellers ikke spreder sig særlig godt. Det er et dårligt udgangspunkt for efterårets liv med corona, siger han.

Smitte på stadion

Varianten, der er omkring 50 procent mere smitsom end den britiske variant, har spredt sig under EM-slutrundens kampe i Parken.

I forbindelse med fodboldlandsholdets tre hjemmebanekampe er der registreret 47 personer, der i Parken har været eller er blevet smittet med Delta-varianten. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag til TV 2.

Vi må holde fast i, at det er omkring 400 danskere, der er registreret med denne her variant, så det er et overskueligt problem

Allan Randrup, virolog

Ifølge Viggo Andreasen har EM-kampene vist, at den smitsomme variant har gode vilkår for at sprede sig ved udendørs arrangementer med mange mennesker på lidt plads.

Han mener derfor, at politikerne bør overveje at indføre flere restriktioner ved store begivenheder.

Eksempelvis ved storskærmsarrangementer rundtomkring i landet, hvor mange mennesker stimler sammen og ser EM.

- Det kunne være krav om større afstand, mere afspritning eller mundbind. Så vi på en eller anden måde prøver at holde lidt igen på fodboldfejringen, siger han.

Fodboldfans i Skotland stilles til ansvar

I Skotland har man også et særligt blik på landets fodboldfans. Landets sundhedsminister sagde tirsdag, at skotterne, der rejste til London for at se deres landshold spille mod England, bærer et ansvar for den stigende coronasmitte i Skotland.

Mandag registrerede Skotland det højeste antal smittede på et døgn med 3285 nye tilfælde. Ifølge sundhedsministeren er det særligt mænd under 40, der den seneste tid er blevet smittet i Skotland.

Afstemning

Bør der være flere restriktioner til storskærmsarrangementer under EM?

Herhjemme er de generelle smittetal lave. Men op mod hver fjerde coronasmittede dansker er nu inficeret med Delta-varianten. Det er en tredobling på blot en uge, og foreløbig data tyder på, at varianten medfører mere alvorlig sygdom end tidligere varianter.

- Et overskueligt problem

Alligevel mener Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, ikke, at der er grund til stor bekymring. Professoren har ellers under coronakrisen ofte stået på mål for flere restriktioner.

Allan Randrup medgiver, at Delta-variantens indtog i Danmark kan se voldsom ud, når man kigger i procenter. For mens andre varianter er aftagende, ser andelen af smittede med Delta-varianten stor ud.

- Men vi må holde fast i, at det er omkring 400 danskere, der er registreret med denne her variant, så det er et overskueligt problem, siger han.

Ikke meget fidus til mundbind

Det betyder ikke, at vi ikke skal være opmærksomme på varianten, siger han. Men han mener, vi har de rette midler til at undgå, at den løber løbsk.

Som eksempler nævner han effektiv smitteopsporing, hurtig sekventering af positive coronaprøver og udrulningen af vacciner, der netop har fået en saltvandsindsprøjtning i form af et storkøb fra Rumænien.

- Overordnet set tror jeg, vi kommer igennem sommeren med skindet på næsen, siger han.

Virologen abonnerer derfor heller ikke på Viggo Andreasens idé om at tage et ekstra kig på storskærmsarrangementerne under EM.

- Ved de her udendørsarrangementer har jeg ikke så meget fidus til mundbind. Men overordnet skal folk, så vidt det kan lade sig gøre, holde afstand. Og hvis de ikke kan undgå det, må de lade sig teste, siger han.

Hos Statens Serum Institut vil afdelingschef Troels Lillebæk ikke afvise, at der er flere restriktioner på vej. Men det er en politisk beslutning, siger han, og derudover er der mange elementer, der peger i positiv retning.

- Lige nu er vi i en forholdsvis gunstig situation med meget få positive smittede og indlagte. Samtidig har vi den glædelige nyhed med flere vacciner, årstiden er med os, og vi har meget let adgang til at blive testet, siger han.