Coronavirus

En million ekstra vacciner presser regionerne

I Region Syddanmark kan de allerede nu sige, at sundhedspersonale vil blive bedt om at ændre deres ferieplaner.

Der har været travlt i landets fem regioner onsdag morgen.

Efter sundhedsminister Magnus Heunickes (S) udmelding om at Danmark har købt 1,17 millioner Pfizer-doser fra Rumænien, er alt nu sat ind for at få vaccinekabalen til at gå op og tempoet skruet i vejret.

Nogle steder skal man vaccinere dobbelt så mange som planlagt, mens det i dele af landet kan det betyde ekstra ansættelser og inddraget sommerferie.

Det bliver en stor og besværlig opgave

Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark

Sommervagtplanerne er nemlig lagt ud fra en lavere forventning til leverancerne, siger Danske Regioner til TV 2. Derfor arbejder de enkelte regioner lige nu på at opskalere:

- En af de store udfordringer er, at mange af dem, der har vaccineret hele foråret, helt forståeligt har planlagt ferie, og derfor er fokus lige nu på bemandingen over sommeren, herunder rekruttering og oplæring af nye medarbejdere, oplyser Danske Regioner i et skriftligt svar:

- Vi skal nok få opgaven løst, men regionerne skal have planlægningen helt på plads, før vi kan give en mere præcis melding (om fordelingen, red.).

Få overblikket over den foreløbige status og kapacitet i de enkelte regioner herunder.

Region Nordjylland

I det nordjyske vaccineres der lige nu omtrent 7000 personer om dagen. Et antal, der efter købet af de rumænske Pfizer-vacciner gerne skal op på regionens makskapacitet på 10.000.

- Det er en stor mundfuld og en udfordring, siger Anders Cinicola, chefkonsulent i regionens sundhedsplanlægning.

Han er overbevist om, at det nok skal lykkes. Men det vil betyde, at der skal kaldes ekstra personale ind, hvilket kan blive svært, siger han, fordi folk er på vej på sommerferie.

Målet er, at regionen i løbet af halvanden uges tid vil være oppe på at kunne vaccinere de 10.000 om dagen.

Region Midtjylland

Hos Region Midtjylland bliver man "virkelig udfordret" af de ekstra vacciner, lyder det fra koncerndirektør Ole Thomsen. Han fortæller til DR, at den midtjyske region netop har skruet kapaciteten op til 100.000 ugentlige vaccinationer om ugen. Så endnu en opskalering vil kunne mærkes.

- Måske skal vi også frigøre medarbejdere på hospitalerne. Og de er i forvejen pressede på grund af sommerferie og sygeplejerskestrejken, siger Ole Thomsen.

- At komme om på 150.000 vil presse os helt vildt.

Region Sjælland

Region Sjællands seks vaccinationscentre har den seneste uge vaccineret 8.400 borgere om dagen, men det tal skal op på mellem 10.500 og 14.500 resten af juli. 3000 af stikkene er med rumænske doser.

- Vi er overbeviste om, at vi kan løfte opgaven, men lige nu er der en del logistik og rugbrødsarbejde, der skal falde på plads, siger Anne Dahlhoff, der er funktionschef i Region Sjælland.

Blandt andet undersøger regionen, om personale, der lige nu arbejder som podere, kan indgå i vaccinationsindsatsen.

Region Syddanmark

I det sydlige kan nyheden om de 1,1 millioner ekstra vacciner få stor betydning for sundhedspersonalets ferieplaner. Nogle vil blive bedt om at flytte deres ferie eller komme ind nogle ekstra dage, siger koncerndirektør Kurt Espersen til TV 2.

Regionen havde henover sommerferien planlagt med at vaccinere omtrent 10.000 borgere om dagen, men skal nu op på det dobbelte.

- Det bliver en stor og besværlig opgave, siger koncerndirektøren og tilføjer, at det kan resultere i nye rekrutteringer:

- At få inddraget ferie er aldrig nemt, men jeg håber, at vi kan finde de mennesker, der skal til, så alle har fået første stik, når vi går ud af uge 29.

Region Hovedstaden

Region Hovedstaden kalder det en "rigtig god nyhed", at der kommer flere vacciner over grænsen.

- Vi er forberedt og klar til at vaccinere 25.000 om dagen i Region Hovedstaden. Det betyder, at vi har en planlagt overkapacitet på godt 200.000 vaccinationer i juli, siger formand for Region Hovedstadens Vaccine-taskforce og vicedirektør på Nordsjællands Hospital Jonas Egebart.

Han forventer, at de 200.000 ugentlige vaccinationer vil dække over Regionens andel af de rumænske Pfizer-vacciner.

Sundhedsstyrelsen oplyser til TV 2, at de forventer, at der kommer en opdateret vaccinationskalender torsdag.